ŠPA: Hetafeov udes na autoputu M-45!

Maksa skrivio penal, Sorija odbranio, ali nije pomoglo! Situacija iz 18. minuta podigla je atmosferu pred 12. 705 navijača na "Koloseumu", ali im je brzo postalo jasno da je Pelegrino "zaključao" utakmicu i da im sledi četvrti poraz kod kuće ove sezone.  Maksimović skrivio penal, komšije ne daju u Ligu šampiona! Leganes odneo bodove sa stadiona “Alfonso Perez“.

Fudbal 30.03.2019 | 16:00
ŠPA: Hetafeov udes na autoputu M-45!
Između njih pet kilometara. I duga istorija komšijskih sukoba. Derbi južnog Madrida između Hetafea i Leganesa jedini je koji se igrao u svim španskim ligama, mada tek od pre dve godine u Primeri. Tek danas, iz četvrtog pokušaja, Leganes je uspeo da ostvari prvenac u prvoligaškim okršajima sa Hetafeom i značajno smanji šansu rivalima sa autoputa M-45 da naredne jeseni zaigraju u Ligi šampiona – 2:0 u 29. kolu Primere.

Apsolutno zasluženih, iako je Hetafe ove sezone držao časove fudbala na Pirinejima, dok je Leganes sve vreme u donjem domu. Danas je međutim Leganes bio taj koji je impresionirao veštinom. Od Hetafea nismo videli skoro pa ništa, pa je pretrpeo prvi poraz još od 26. januara i gostovanja kod Atletika na stadionu Vanda Metropolitano. Zanimljivo, Hetafe je ove sezone gubio samo u Madridu. Ili kod kuće, ili od Atletika i Reala.

Danas nije izgledalo tako. Od prvog minuta je Leganes bio bolji tim na terenu i samo je bilo pitanje trenutka kada će Hetafeova odbrana poklesti. Prvi put se to desilo već u 18. minutu kada je naš Nemanja Maksimović, posle dva odlična izdanja u reprezentativnom dresu, neoprezno igrao rukom i skrivio penal. Srećom po domaće, David Sorija je tada odbranio mrežu Hetafea što i nije bila preterana umetnost imajući u vidu kako je šutirao Gvido Kariljo.

Međutim, taman i da je Sorija imao osam ruku ne bi mogao doveka da brani ovakav Hetafe. Nisu ličili na sebe izabranici Hozea Bordalasa. Leganes je to osetio i polako pojačavao pritisak sve dok nije dalo rezultata. Već u 49. minutu Hetafeova odbrana je na prvoj stativi potpuno zaboravila Mičela Santosa, u 83. je pretrčao nekih 60 metara – eto koliko je bila šuplja odbrana Bordalasovog tima – i tu je bio kraj Hetafeovih nadanja da će moći barem do boda.

Alaves i Seviljasu sada na potezu. A ne bi ni Valensija, Betis i Atletik iz Bilbaa smeli da nemo posmatraju ovakav Hetafeov kiks. Ne samo Liga šampiona. I Liga Evrope je pod znakom pitanja. Pa nek se posle pitaju na stadionu "Alfonso Perez" zašto i pored ovakvih rezultata najvažniji meč sezone posmatra samo 12.000 ljudi. Jeste dobro organizovan, čak i simpatičan sa svim onim marketinškim trikovima da privuče publiku na stadion - ko ne zna, Hetafe je čak snimao i pornografske filmove sa glavnim glumicama u bojama kluba! - ali klubu bez pravog navijačkog jezgra možda i nije mesto u Ligi šampiona?

Posle Atletiko Madrida, Levantea, Barselone i Valensije, na "Koloseumu Alfonso Perez" pobedio je i Leganes.

Ove subote u matine terminu 29. kola Primere - 0:2 (0:0).

Nemanja Maksimović požrtvovano je uklizao u 17. minutu pokušavajući da izblokira udarac Oskara Rodrigeza iz srca šesnaesterca, što je i uspeo - ali rukom, pa je sudija Pablo Gonzales Fuertes našem reprezentativcu pokazao žuti karton, a Gvidu Karilju znak da izvede najstrožu kaznu minut kasnije, međutim...

Argentinac je komično šutirao sa bele tačke, pa Davidu Soriji nije bilo teško da odbrani taj "udarac".

Trener domaćih Bordalas izveo je postavu sa petoricom Urugvajaca. Počeli su Damjan Suarez, Leandro Kabrera, Matijas Olivera Miramonte i Mauro Arambari, na klupi je šansu čekao Sebastijan Kristoforo, ali je vodeći gol na utakmici postigao njihov zemljak na suprotnoj strani, Santos.

Ovakav početak utakmice podigao je atmosferu među 12.705 navijača okupljenih po lepom vremenu u predgrađu Madrida, ali im je ubrzo postalo jasno da ovo nije dan ekipe trenera Pabla Bordalasa. Čvrsti, zatvoreni sa petoricom pozadi, momci koje je na teren poslao Maurisio Pelegrino savršeno su sprovodili njegov plan utakmice i bili spremni da kazne svaku grešku Bordalasove postave u kojoj su počela po četvorica Španaca i Urugvajaca.

Iz jedne takve akcije u 50. minutu Mikel Santos prikucao je loptu pod Sorijinu prečku posle idealnog centaršuta Jonatana Silve sa leve strane i nagovestio ono što će se dogoditi u završnici, u jeku jalove inicijative plavih. 

Pelegrino je pažljivo menjao, prepoznajući koji su igrači prvi ostajali bez energije, Leganesove linije tima nisu se pritom remetile, a onda je ulazak iskusnog Huanfrana na desni bok umesto Alana Nioma doveo i do drugog gola. Posle pet minuta na terenu, Huanfran je iskoristio savršen pas Karilja u prostor i posle sprinta od 50 metara rutinski savladao solidno postavljenog Soriju za tek četvrti poraz Hetafea kod kuće ove sezone.

Ujedno, mogao bi ovo na kraju da bude i veoma skup rezultat u trci sa Alavesom, Seviljom, Valensijom i Bilbaom za plasman u Ligu šampiona. 

Popularnom Maksi bila je ovo četvrta utakmica u startnoj postavi u poslednjih 13 dana i prvi poraz nakon tri remija sa Valensijom (0:0, 17. mart), Nemačkom (1:1, 20. mart) i Portugalijom (1:1, 25. mart). Zamenjen je samo u Volfsburgu protiv Nemaca, kada je zabeležio i asistenciju kod gola Luke Jovića. Selektor Mladen Krstajić izveo u 86. minutu.

Hetafe: Sorija - Suarez, Dekonam, Kabrera, Olivera Miramonte (od 82. Antuneš) - Falkir (od 57. Anhel), Maksimović, Arambari (od 68. Flamini), Portiljo - Molina, Mata.

Leganes: Kueljar - Niom (od 79. Huanfran), Bustinsa, Tarin, Sjovas, Silva - Rodrigez, Perez, Vesga - Santos (od 61. Brajtvajt), Kariljo (od 87. Savin).

Rezultati 29. kola:

petak

Đirona - Atletik Bilbao 1:2 (1:0)
/Stuani 37 - Vilijams 53, Garsija 59/

subota

Hetafe - Leganes 0:2 (0:0)
/Santos 50, Huanfran 83/

Barselona - Espanjol 16.15
Selta - Viljareal 18.30
Alaves - Atletiko Madrid 20.45

nedelja

Levante - Eibar 12.00
Rajo Valjekano - Betis 14.00
Sevilja - Valensija 16.15
Valjadolid - Real Sosijedad 18.30
Real Madrid - Ueska 20.45

Tabela: Barselona 66, Atletiko 56, Real 54, Hetafe (+1) 46, Alaves 44, Sevilja 43, Valensija 40, Atletik (+1) 40, Betis 39, Sosijedad 36, Leganes (+1) 36, Eibar 35, Đirona (+1) 34, Espanjol 34, Levante 31, Valjadolid 29, Viljareal 29, Selta 25, Rajo 23, Ueska 22.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar