Прича: Миа Сан Гелд...

Шта се крије у позадини највећег инвестиционог програма у историји Бајерна из Минхена. Ко су мете и како се финансира рекордна шопинг тура у немачком фудбалу вредна чак 300. 000. 000 евра.

Фудбал 02.04.2019 | 00:07
Прича: Миа Сан Гелд...
"Нисам се никада никоме увлачио. Засукао сам рукаве и напорно радио. Желео сам да одведем Бајерн у сам фудбалски врх. По сваку цену. И увек сам поштовао правила игре", тврди Ули Хенес, човек који је изазвао тектонске потресе у немачком и светском фудбалу у среду поподне. Било је то наизглед обично, досадно поподне после репрезентативне паузе, када је негде око 17 часова вест лансирана из Минхена - купљен је Лукас Ернандез.

Светски шампион с Француском и истакнути првотимац Атлетика из Мадрида постао је и најскупљи фудбалер у историји шампиона Немачке за 80.000.000 евра. Уједно, Лукас је и најскупљи фудбалер којег је Ули Хенесдовео на Алијанц Арену, и то у месецима који ће вероватно представљати и његов крај на челу великог клуба.

Пуних 40 година је прошло откако је одмах из копачки хер Ули ускочио у директорску фотељу. Био је сведок највећих успеха и освајања великих трофеја, али и туге као рецимо на Маракани после аутоголаАугенталера... Изгледа да се и заситио вођења најбољег немачког клуба у овој деценији, па је за мај најавио одлазак у пензију и посету Бајерновим утакмицама искључиво навијачки. Оливер Кан је спреман да га замени, све је договерено, а аминовао је и Надзорни одбор...

Па, када је већ тако, решио је Хенес и да се опрости у великом стилу, а Бајерн и његови навијачи моћи ће заиста да славе оно што му у аманет оставља контроверзни шеф. Никада раније Бајерн није потрошио 300.000.000 евра у једном прелазном року, а после дебакла у осмини финала и глатке елиминације од Ливерпула свима је Баварској постало јасно да је неизбежно велико улагање како би се тим појачао и припремио за највеће циљеве. Одавно су Бајерну "салатара" и пехар Купа Немачке постали недовољни, треба им Лига шампиона "као лебац", како би учврстили позицију једног од најбољих клубова света. 

А то је могуће само уз најквалитетнија појачања за која мора да се плати и велико обештећење. Прва два велика корака су направљена и то тамо где је највише шкрипело против Ливерпула. У одбрани. Помислили су сигурно и сами Хенес и Румениге, гледајући како Мане разбија баварску машину у парампарчад - не дај боже да нам се икада више понови неки Рафиња мења Џошуу Кимиха. Зато су и ову ексклузивну реконструкцију почели од дефанзиве у коју су већ уложили 115.000.000 евра.

После светског шампиона Бенжамина Павара, десног бека (по потреби и штопер) који за 35.000.000 евра стиже 1. јула из Штутгарта, обезбеђен је и долазак Лукаса Ернандеза из Атлетика за 80.000.000 евопских новчаница. Ради се о играчу сличних карактеристика као и Павар, само на супротној страни, и њих двојица, иначе у најбољим годинама (23) донеће тренеру Ники Ковачу већу могућност комбинације. Ко зна, можда хрватски тренер заигра од лета и у омиљеној му формацији с тројицом позади у којој би главну улогу имао немачки репрезентативац Никлас Зиле.

Такође, долазак Павара и Ернандеза могао би да значи померање Алабе и Кимиха у офанзивне роле на средини терена, а доласцима француских асова једино се не радују Џером Боатенг и Матс Хумелс. Овај први већ неколико месеци тражи нову средину (летос га Баварци нису пустили код Тухела у ПСЖ), док би за Хумелса требало да буде места, осим у случају да Баварци не искеширају рекордну своту и за Матијса де Лихта (Ајакс), пошто у том случају и некадашњи штопер Борусије може лагано да пакује прње...

Али, ове две куповине неће моћи да реше Бајерну офанзивне проблеме. Након што је читав фудбалски свет видео да је за дефанзивца плаћено 80.000.000 евра нико више нема илузија да ће неки нови нападач или везиста који стигну на Алијанц Арену бити јефтинији. За сада је клуб само потврдио куповину талента из ХСВ-аЈана Фите Арпа који сам одлучује да ли ће прећи у Минхен овог или следећег лета, а како је на лето спреман растанак с "олдтајмерима" Риберијем и Робеном (а ни Хамес Родригез неће бити откупљен од Реала), јасно је да ће офанзивне позиције бити приоритет Бавараца током ове јединствене шопинг туре Хенеса иРуменигеа.

Пуно се офанзивних имена доводи у везу с Бајерном последњих недеља - Тимо Вернер (Лајпциг), Калум Хадосн Одоји (Челси), Никола Пепе (Лил), Каи Хаверц (Леверкузен), па и наш Лука Јовић, за чији се долазак залаже лично тренер Ковач који га је лансирао и у Ајнтрахту. Тренер који је преживео све овогодишње буре и олује и који сигурно ужива поверење управе добиће незахвалан задатак да скупоцена појачања укомпонује у снажан тим следеће сезоне. Једини проблем је што ће на другој страни и Бајерн наићи на тврде преговараче. Знајући да су за бека дали 80.000.000 евра, друге клубове ништа не спречава да траже и по 100.000.000, као рецимо Бајер из Леверкузена у недавним преговорима око продаје суперталнтованог Хаверца.

Бајерн је с поносом и гласно целе године најављивао ово што је пре неки дан и започео. Нема изненађених, иако су многи мислили да блефира "јер Швабо је то". Ули Хенес је на недавној скупштини дао знак за почетак "највећег ивестиционог програма" у историји клуба, а након сезоне у којој су једина два појачања стигла за џабе - Леон Горецка (као слободан из Шалкеа) и Серж Гнабри (враћен с позајмице из Хофенхајма) - било је јасно да ће одговор бити жесток.

Пара за ово планинарење има. Дугорочно, Бајерн је финансијски осигуран унутар традиционалног немачког система руковођења фудбалом (правило 50+1), а недавно је и аутомобилски гигант БМW најавио да улази у клуб са чак 800.000.000 евра, што ће само појачати ионако чврсте финансијске темеље овог клуба и омогућити му да још бесомучније троши паре у будућности.

Знамо и да све у Немачкој има своју цену, а део жртве у овој летњој фудбалској револуцији у Минхену поднеће и навијачи Бајерна пошто је после много година клуб одлучио да повиси цене сезонских карата за сезону 2019/20. за 10-15 евра. До сада је сезонска за Бајерн коштала 130 евра.

Нема правог љубитеља фудбала који не зна за мото Миа Сан Миа (ми смо ми), који је прославио Баварце широм света. У гомили слогана којима се велича понос навијача баварског клуба (ми смо амбасадори, ми смо узори, ми смо традиција, ми смо фудбал, ми смо радост...), никада се није с поносом истицала девиза: Ми смо новац. Изгледа да је куцнуо час и за то и да на Алијанц Арени мора коначно да се узвикне гласно: Миа Сан Гелд.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар