''Орловима'' бод у Лисабону!

Србија игра озбиљан фудбал: Спектакуларан меч и бод са терена првака Европе! Орлови носе сјајан резултат за Београд - 1:1.  Спектакл у Лисабону – "Орловима" бод против Португала! Фудбалска репрезентација Србије освојила је бод на гостовању Португалу у првом мечу квалификација за Европско првенство 2020, меч је завршен резултатом 1:1.  Србија има уметника, среће и БОД против Португала! Храброст се исплатила - Србија се из Португала враћа с освојеним бодом који ће сигурно охрабрити "орлове" у наставку квалификација. Бриљирали су Душан Тадић и Марко Дмитровић, Португал се испромашивао.

Фудбал 25.03.2019 | 23:22
''Орловима'' бод у Лисабону!
Иако је домаћи тим од самог старта наметнуо свој ритам игре, “Орлови“ су до вођства стигли већ у 7. минуту, када је пенал, који је изнудио Мијат Гаћиновић, реализовао Душан Тадић.

Португал је наставио да напада последњу линију Србије, великих проблема је било у средини терена, која је лако “пуцала“, али је голман Србије Марко Дмитровић био на висини задатка.

Ипак, моменат у ком ништа није могао да уради се догодио у 41. минуту, Данило је прохујао кроз цео везни ред Србије, распалио по лопти са више од 20 метара и послао је испод пречке, не оставивши ни промил шансе чувару мреже “Орлова“ да реагује.

Тим потезом је везиста Португала поставио и коначан резултат, иако су обе екипе имале велике шансе да исход буде другачији.

Утакмицу су обележиле и повреде, најпре је Мијат Гаћиновић морао да напусти игру, а потом и Кристијано Роналдо.

Умало је таква судбина задесила и феноменалног Душана Тадића, али, срећом, дивљачки старт Пепеа на његов зглоб није као резултат донео тежу повреду.

Помало нестварно делује податак да је Португал упутио чак 28 шутева на гол Србије, једнако нестварно и да су чак десет удараца блокирали “Орлови“, а шест пута је бравурозно интервенисао Дмитровић.

Ритам игре се није мењао током целог меча, Португал је доминирао, како поседом лопте, тако и нападачким авантурама, али су готово после сваке пропуштене шансе следили контранапади Србије, доносећи опасност по голмана Патрисија.

Све је могло да изгледа другачије у 73. минуту, када је лопта погодила у руку Антонија Рукавину у шеснаестерцу Србије, судија је најпре показао на белу тачку, али је на асистенцију помоћника променио одлуку.

Десног бека Србије је лопта најпре погодила у главу, па у руку, што је помоћни арбитар феноменално приметио.

Вреди истаћи, у овим квалификацијама се не користи ВАР технологија.

У финишу утакмице је било евидентно да је Крстајићеве изабранике стигао умор, али су на крају успели да одоле свим атацима противника, а било их је заиста много – неретко су фудбалери Португала из једног напада успевали неколико пута да припрете Дмитровићу.

Следећа утакмица Србије у оквиру Групе Б квалификација за Европско првенство играће се 7. јуна против Украјине, на гостујућем терену.



Не, Србија није бриљирала на "Да Лужу", али из ове утакмице се неће памтити грешке у додавањима, мало панике и иницијатива Португала, памтиће се велика храброст "орлова" који су у Лисабону дали све од себе за велики бод на старту квалификација за ЕУРО2020.

Памтиће се и минијатуре магичног Душана Тадића, стрелца са "креча" из 7. минута, као и лавовска партија Марка Дмитровића који само један шут није могао да заустави.

Био је то пројектил Данила Переире који је као од шале прошао кроз нашу ослабљену средину терена и лопту послао у рашље, да би се његови саиграчи прописно испромашивали у остатку утакмице, док нису имали ни среће у 74. минуту када је арбитар Шимон Марчињак поништио пенал.

Антонио Рукавина је играо руком после спуштене лопте главом Андреа Силве, али је говор тела српских играча и његовог помоћника био довољан да промени одлуку.

Није то обесхрабрило Португалце који су напали још јаче до краја утакмице и последњу шансу имали преко Пепеа у четвртом минуту надокнаде, али срећа је овога пута пратила храбре и одвела "орлове" до успешног старта квалификација.

Па да их и наставимо у истом тону!

ПОРТУГАЛ - СРБИЈА 1:1 (1:1)

Гостовање прваку Европе, без чак пет репрезентативаца, отворило је шансу играчима који имају мање искуства у ногама и може се рећи да су у потпуности искористили дату шансу. 

Посебно импресиван у два меча био је Марко Дмитровић, иако су га савладали и Немци и Португалци, истакао се и Никола Миленковић невероватним стартовима, Немањи Максимовићу је "мотор" радио и у 90. минуту, Дарко Лазовић је оправдао позив у национални тим и с правом поставио питање зашто га раније било у саставу...

Ипак, признање за најбољег појединца меча припало је Душану Тадићу који у овом тренутку игра на нивоу најбољих фудбалера данашњице.

Бриљантне партије у дресу Ајакса ове сезоне, посебно против Реал Мадрида у Лиги шампиона, на сво умеће наше "десетке" њему су додале и самопоуздање, стога се добар део утакмице на "Да Лужу" поигравао са Португалцима.

Тако је било и на старту меча када је после комбинације са Љајићем "боцнуо" лопту за Гаћиновића, да би овај натрчао на Патрисија који га је фаулирао за пенал.

Иако је промашио претходна два једанаестерца за Србију у Лиги нација, трећи пут је Душан Тадић био прецизан и довео је Србију у вођству, али колатерална штета из тога била је повреда страшно корисног Мијата Гаћиновића кога је, потпуно неочекивано, заменио Немања Радоњић.

То је значило да ће вихорно крило на леву страну и да ће Адем Љајић у средину поред Немање Максимовића, што је са собом повлачило и много већи простор за Португалце у том делу терена,а управо су на тај начин и постигли гол у 41. минуту преко Данила Переире, када је видео "рупу" и одлучи да направи корак више, а потом и да опроба разоран шут.

Изједначујућем голу Португала претходиле су две колосалне шансе за Рафу Силву и Кристијана Роналда, с тим да је ЦР7 из игре морао већ после пола сата због повреде.

То је значило да ни на четвртој утакмици против Србије није дао гол, а од тада је на терену постојао само један уметник са лоптом - Душан Тадић. Невероватне дриблинге је показао Данилу, кога је петом окренуо око сопствене осе, успевао је да пасовима "поцепа" одбрану Португала и да омогући саиграче да уђу у гол, али или су давали себи прејак "фор", или би се те шансе завршавале нешто лошијим ударцима преко гола Руија Патрисија.

Крстајић је одбијао да се повуче и да уведе још једног дефанзивног везног, мада нисмо видели ни Јовића, а последњих двадесетак минута гледали смо хаос испред гола Дмитровића.

Србија је остала без снаге и са свих страна су претиле опасности. "Тукли" су Андре Силва, Бернардо Силва, Рафа Силва и Рафаел Гереро, завршило се ударцем Пепеа, а не треба заборавити ни на поништени пенал за Португал.

Имали смо среће, али сада треба да је искористимо... 

Португал сада има два ремија из две утакмице, као и Украјина која је вечерас играла нерешено са Луксембургом, што нас ставља у идеалну позицију пред наставак квалификација и већ јунски двобој у Кијеву, а затим и сусрет са Литванијом у Београду.



Србија игра јако озбиљан фудбал! И да смо победили (а могли смо), и да смо изгубили (а могли смо) - констатација би била иста. Све је пуцало од темпа, шанси, добрих потеза, индивидулане креације Душана Тадића на трави Ла Лужа. Спектакуларан меч на стадиону Бенфике, завршен ремијем (1:1) очврснуо нас је у убеђењу да имамо најталентованији тим у 21. веку. И да нам само мало недостаје да се отргнемо из канџи просека где годинама бауљамо. И да просто морамо да будемо на смотри најбољих европских селекција.

Португал нас је у добром делу меча надиграо, душа нам је била у носу, али нас је срећа пратила у лудом финишу и игри "тет а тет". Пољска судијска тројка нас је помиловала по глави после играња руком Рукавине, али све оно што тражимо од Орлова видели смо вечерас на терену европског првака. Жеља, воља, тактика да се из брзе транзиције угрози сјајан ривал. Видели смо и магичног Душана Тадића, чији је сваки потез одисао одважношћу и мајсторством. Изгубили смо два бода, али смо много добили на самопоуздању... 

Јер, овако нисмо изгледали још од селекторске ере Славољуба Муслина. Баш слути на добро јер је Дмитровићпоново био хоботница, Максимовић претрчао километре, клизао, шпартао и одиграо тактички пефектно, а Лазовић се на поверењу захвалио претрчаним километрима. Нису посустали ни бекови. Добро, да се не лажемо, било је и мањкавости. Португалија нам се нудила јер је ишла правом грлом у јагоде. Остављала нам је много простора, који смо јефтино проћердали. 

Селектор Србије Младен Крстајић одустао је од првобитне идеје и поставе са двојицом класичних нападача,Митровићем и Јовићем, али је изабрао да на техничку супериорност Португала одговори лаконогом формацијом. Идеја да Љајић, Лазовић, Гаћиновић и Тадић дејствују иза нападача Фулама, навукала је фудбалски анђеоски вео изнад главе суперстара Ајакса. Поново је Душан Тадић асистенцијама из другог света разоружавао читав фудбалски свет. Био је газда игре и у тренуцима када је Кристијано Роналдо јуришао на нашу непостављену одбрану.



Управо на тај начин стигли смо до изненађујућег водећег гола. Био је то класичан ујед кобре у режији српске фудбалске репрезентације. Наравно, Тадић је лоптом са нестврним осећајем пребацио комплетну одбрану ривала, и оставио Мијату Гаћиновићу празан простор. Изнудио је играч Ајнтрахта из Франкфурта контакт са Патрисијом - за Марчињака није  било дилеме. Пенал који је Душан Тадић претворио у гол.

Плесао је селектор наше селекције на танкој жици између храбрости и самоубиства. Видели смо од првог минута да ћемо имати силних проблема у средини терена, пошто је Немања Максимовић као једини задњи везни био окружен чопором технички савршених асова Португала. Борили смо се и за кисеоник, и за лопту, али нас је спашавао поново Марко Дмитровић. Био је у идентичном моду из Немачке и одбрањеним зицерима држао нас у вођству.

Скоро идличну слику са траве Лужа покварила је повреда Мијата Гаћиновића. Добри момак из Херцеговине обновио је повреду задобијену у сусрету са Ајнтрахтом и морао ван терена. Али Крстајић је наставио да инсистира на лаким ногама. Иако је Немања Максимовић грозничавао чекао помоћ Лукића и Сергеја Милинковића Савића у игру је ушао Немања Радоњић.

Било је простора на половини Португала, посебно што је Душан Тадић класним додавањима и дриблинзима просто фрустирао Пепеа и комплетан стадион Бенфике. Одговор на другој страни имао је Бернардо Силва. Љуљао је нашу одбрану, степовао и ситним корацима правио вишак. Све његове ударе смо преживели, нада Португала почела је да умире оног тренутка када је изашао Кристијано Роналдо. Међутим, европски шампион је у тим тренцима показао да није само саткан од класе Кристијана Роналда. Када смо већ били на зеленој грани, прорадио је задњи везни Данило. Узео је лопту на својој половини, Љајић му је лошим постављењем отворио простор и дао му шансу да бобом са 30 метара пробуши мрежу Дмитровића. Ништа ту није могао наш чувар мреже. Лопта се као ђуле одбила од пречке у небрањену мрежу.

Нећкао се у другом полувремену језичак на ваги на коју ће страну. Јефтино је је Љајић промашио изгледну прилику у 56. минуту, Португалци су нас стављали на искушења. Дрхтали смо као прут, и када је лопта скакутала по нашој гол линији. Све смо издражали. Уз помоћ среће и Марка Дмитровића. 

ПОРТУГАЛИЈА – СРБИЈА 1:1 (1:1)

/Данило 41 - Тадић 7п/

Стадион: Луж

Капацитет: 64.591

Судија: Шимон Марћињак (Пољска)

Србија (4-1-4-1): Дмитровић – Рукавина, Миленковић, Спајић, Младеновић – Максимовић – Лазовић (од 69. Живковић), Гаћиновић (од 21. Радоњић), Тадић, Љајић (од 87. Милинковић-Савић) – Митровић

Португалија (4-3-3): Патрисио - Кансело, Пепе, Дијас, Гереро - Карваљо, Данило, Бернардо Силва - Роналдо (од 30. Пици), Соуза (од 58. Андре Силва), Рафа Силва (од 84. Гуедеш).

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар