''Orlovima'' bod u Lisabonu!

Srbija igra ozbiljan fudbal: Spektakularan meč i bod sa terena prvaka Evrope! Orlovi nose sjajan rezultat za Beograd - 1:1.  Spektakl u Lisabonu – "Orlovima" bod protiv Portugala! Fudbalska reprezentacija Srbije osvojila je bod na gostovanju Portugalu u prvom meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020, meč je završen rezultatom 1:1.  Srbija ima umetnika, sreće i BOD protiv Portugala! Hrabrost se isplatila - Srbija se iz Portugala vraća s osvojenim bodom koji će sigurno ohrabriti "orlove" u nastavku kvalifikacija. Briljirali su Dušan Tadić i Marko Dmitrović, Portugal se ispromašivao.

Fudbal 25.03.2019 | 23:22
''Orlovima'' bod u Lisabonu!
Iako je domaći tim od samog starta nametnuo svoj ritam igre, “Orlovi“ su do vođstva stigli već u 7. minutu, kada je penal, koji je iznudio Mijat Gaćinović, realizovao Dušan Tadić.

Portugal je nastavio da napada poslednju liniju Srbije, velikih problema je bilo u sredini terena, koja je lako “pucala“, ali je golman Srbije Marko Dmitrović bio na visini zadatka.

Ipak, momenat u kom ništa nije mogao da uradi se dogodio u 41. minutu, Danilo je prohujao kroz ceo vezni red Srbije, raspalio po lopti sa više od 20 metara i poslao je ispod prečke, ne ostavivši ni promil šanse čuvaru mreže “Orlova“ da reaguje.

Tim potezom je vezista Portugala postavio i konačan rezultat, iako su obe ekipe imale velike šanse da ishod bude drugačiji.

Utakmicu su obeležile i povrede, najpre je Mijat Gaćinović morao da napusti igru, a potom i Kristijano Ronaldo.

Umalo je takva sudbina zadesila i fenomenalnog Dušana Tadića, ali, srećom, divljački start Pepea na njegov zglob nije kao rezultat doneo težu povredu.

Pomalo nestvarno deluje podatak da je Portugal uputio čak 28 šuteva na gol Srbije, jednako nestvarno i da su čak deset udaraca blokirali “Orlovi“, a šest puta je bravurozno intervenisao Dmitrović.

Ritam igre se nije menjao tokom celog meča, Portugal je dominirao, kako posedom lopte, tako i napadačkim avanturama, ali su gotovo posle svake propuštene šanse sledili kontranapadi Srbije, donoseći opasnost po golmana Patrisija.

Sve je moglo da izgleda drugačije u 73. minutu, kada je lopta pogodila u ruku Antonija Rukavinu u šesnaestercu Srbije, sudija je najpre pokazao na belu tačku, ali je na asistenciju pomoćnika promenio odluku.

Desnog beka Srbije je lopta najpre pogodila u glavu, pa u ruku, što je pomoćni arbitar fenomenalno primetio.

Vredi istaći, u ovim kvalifikacijama se ne koristi VAR tehnologija.

U finišu utakmice je bilo evidentno da je Krstajićeve izabranike stigao umor, ali su na kraju uspeli da odole svim atacima protivnika, a bilo ih je zaista mnogo – neretko su fudbaleri Portugala iz jednog napada uspevali nekoliko puta da priprete Dmitroviću.

Sledeća utakmica Srbije u okviru Grupe B kvalifikacija za Evropsko prvenstvo igraće se 7. juna protiv Ukrajine, na gostujućem terenu.



Ne, Srbija nije briljirala na "Da Lužu", ali iz ove utakmice se neće pamtiti greške u dodavanjima, malo panike i inicijativa Portugala, pamtiće se velika hrabrost "orlova" koji su u Lisabonu dali sve od sebe za veliki bod na startu kvalifikacija za EURO2020.

Pamtiće se i minijature magičnog Dušana Tadića, strelca sa "kreča" iz 7. minuta, kao i lavovska partija Marka Dmitrovića koji samo jedan šut nije mogao da zaustavi.

Bio je to projektil Danila Pereire koji je kao od šale prošao kroz našu oslabljenu sredinu terena i loptu poslao u rašlje, da bi se njegovi saigrači propisno ispromašivali u ostatku utakmice, dok nisu imali ni sreće u 74. minutu kada je arbitar Šimon Marčinjak poništio penal.

Antonio Rukavina je igrao rukom posle spuštene lopte glavom Andrea Silve, ali je govor tela srpskih igrača i njegovog pomoćnika bio dovoljan da promeni odluku.

Nije to obeshrabrilo Portugalce koji su napali još jače do kraja utakmice i poslednju šansu imali preko Pepea u četvrtom minutu nadoknade, ali sreća je ovoga puta pratila hrabre i odvela "orlove" do uspešnog starta kvalifikacija.

Pa da ih i nastavimo u istom tonu!

PORTUGAL - SRBIJA 1:1 (1:1)

Gostovanje prvaku Evrope, bez čak pet reprezentativaca, otvorilo je šansu igračima koji imaju manje iskustva u nogama i može se reći da su u potpunosti iskoristili datu šansu. 

Posebno impresivan u dva meča bio je Marko Dmitrović, iako su ga savladali i Nemci i Portugalci, istakao se i Nikola Milenković neverovatnim startovima, Nemanji Maksimoviću je "motor" radio i u 90. minutu, Darko Lazović je opravdao poziv u nacionalni tim i s pravom postavio pitanje zašto ga ranije bilo u sastavu...

Ipak, priznanje za najboljeg pojedinca meča pripalo je Dušanu Tadiću koji u ovom trenutku igra na nivou najboljih fudbalera današnjice.

Briljantne partije u dresu Ajaksa ove sezone, posebno protiv Real Madrida u Ligi šampiona, na svo umeće naše "desetke" njemu su dodale i samopouzdanje, stoga se dobar deo utakmice na "Da Lužu" poigravao sa Portugalcima.

Tako je bilo i na startu meča kada je posle kombinacije sa Ljajićem "bocnuo" loptu za Gaćinovića, da bi ovaj natrčao na Patrisija koji ga je faulirao za penal.

Iako je promašio prethodna dva jedanaesterca za Srbiju u Ligi nacija, treći put je Dušan Tadić bio precizan i doveo je Srbiju u vođstvu, ali kolateralna šteta iz toga bila je povreda strašno korisnog Mijata Gaćinovića koga je, potpuno neočekivano, zamenio Nemanja Radonjić.

To je značilo da će vihorno krilo na levu stranu i da će Adem Ljajić u sredinu pored Nemanje Maksimovića, što je sa sobom povlačilo i mnogo veći prostor za Portugalce u tom delu terena,a upravo su na taj način i postigli gol u 41. minutu preko Danila Pereire, kada je video "rupu" i odluči da napravi korak više, a potom i da oproba razoran šut.

Izjednačujućem golu Portugala prethodile su dve kolosalne šanse za Rafu Silvu i Kristijana Ronalda, s tim da je CR7 iz igre morao već posle pola sata zbog povrede.

To je značilo da ni na četvrtoj utakmici protiv Srbije nije dao gol, a od tada je na terenu postojao samo jedan umetnik sa loptom - Dušan Tadić. Neverovatne driblinge je pokazao Danilu, koga je petom okrenuo oko sopstvene ose, uspevao je da pasovima "pocepa" odbranu Portugala i da omogući saigrače da uđu u gol, ali ili su davali sebi prejak "for", ili bi se te šanse završavale nešto lošijim udarcima preko gola Ruija Patrisija.

Krstajić je odbijao da se povuče i da uvede još jednog defanzivnog veznog, mada nismo videli ni Jovića, a poslednjih dvadesetak minuta gledali smo haos ispred gola Dmitrovića.

Srbija je ostala bez snage i sa svih strana su pretile opasnosti. "Tukli" su Andre Silva, Bernardo Silva, Rafa Silva i Rafael Gerero, završilo se udarcem Pepea, a ne treba zaboraviti ni na poništeni penal za Portugal.

Imali smo sreće, ali sada treba da je iskoristimo... 

Portugal sada ima dva remija iz dve utakmice, kao i Ukrajina koja je večeras igrala nerešeno sa Luksemburgom, što nas stavlja u idealnu poziciju pred nastavak kvalifikacija i već junski dvoboj u Kijevu, a zatim i susret sa Litvanijom u Beogradu.



Srbija igra jako ozbiljan fudbal! I da smo pobedili (a mogli smo), i da smo izgubili (a mogli smo) - konstatacija bi bila ista. Sve je pucalo od tempa, šansi, dobrih poteza, individulane kreacije Dušana Tadića na travi La Luža. Spektakularan meč na stadionu Benfike, završen remijem (1:1) očvrsnuo nas je u ubeđenju da imamo najtalentovaniji tim u 21. veku. I da nam samo malo nedostaje da se otrgnemo iz kandži proseka gde godinama bauljamo. I da prosto moramo da budemo na smotri najboljih evropskih selekcija.

Portugal nas je u dobrom delu meča nadigrao, duša nam je bila u nosu, ali nas je sreća pratila u ludom finišu i igri "tet a tet". Poljska sudijska trojka nas je pomilovala po glavi posle igranja rukom Rukavine, ali sve ono što tražimo od Orlova videli smo večeras na terenu evropskog prvaka. Želja, volja, taktika da se iz brze tranzicije ugrozi sjajan rival. Videli smo i magičnog Dušana Tadića, čiji je svaki potez odisao odvažnošću i majstorstvom. Izgubili smo dva boda, ali smo mnogo dobili na samopouzdanju... 

Jer, ovako nismo izgledali još od selektorske ere Slavoljuba Muslina. Baš sluti na dobro jer je Dmitrovićponovo bio hobotnica, Maksimović pretrčao kilometre, klizao, špartao i odigrao taktički pefektno, a Lazović se na poverenju zahvalio pretrčanim kilometrima. Nisu posustali ni bekovi. Dobro, da se ne lažemo, bilo je i manjkavosti. Portugalija nam se nudila jer je išla pravom grlom u jagode. Ostavljala nam je mnogo prostora, koji smo jeftino proćerdali. 

Selektor Srbije Mladen Krstajić odustao je od prvobitne ideje i postave sa dvojicom klasičnih napadača,Mitrovićem i Jovićem, ali je izabrao da na tehničku superiornost Portugala odgovori lakonogom formacijom. Ideja da Ljajić, Lazović, Gaćinović i Tadić dejstvuju iza napadača Fulama, navukala je fudbalski anđeoski veo iznad glave superstara Ajaksa. Ponovo je Dušan Tadić asistencijama iz drugog sveta razoružavao čitav fudbalski svet. Bio je gazda igre i u trenucima kada je Kristijano Ronaldo jurišao na našu nepostavljenu odbranu.



Upravo na taj način stigli smo do iznenađujućeg vodećeg gola. Bio je to klasičan ujed kobre u režiji srpske fudbalske reprezentacije. Naravno, Tadić je loptom sa nestvrnim osećajem prebacio kompletnu odbranu rivala, i ostavio Mijatu Gaćinoviću prazan prostor. Iznudio je igrač Ajntrahta iz Frankfurta kontakt sa Patrisijom - za Marčinjaka nije  bilo dileme. Penal koji je Dušan Tadić pretvorio u gol.

Plesao je selektor naše selekcije na tankoj žici između hrabrosti i samoubistva. Videli smo od prvog minuta da ćemo imati silnih problema u sredini terena, pošto je Nemanja Maksimović kao jedini zadnji vezni bio okružen čoporom tehnički savršenih asova Portugala. Borili smo se i za kiseonik, i za loptu, ali nas je spašavao ponovo Marko Dmitrović. Bio je u identičnom modu iz Nemačke i odbranjenim zicerima držao nas u vođstvu.

Skoro idličnu sliku sa trave Luža pokvarila je povreda Mijata Gaćinovića. Dobri momak iz Hercegovine obnovio je povredu zadobijenu u susretu sa Ajntrahtom i morao van terena. Ali Krstajić je nastavio da insistira na lakim nogama. Iako je Nemanja Maksimović grozničavao čekao pomoć Lukića i Sergeja Milinkovića Savića u igru je ušao Nemanja Radonjić.

Bilo je prostora na polovini Portugala, posebno što je Dušan Tadić klasnim dodavanjima i driblinzima prosto frustirao Pepea i kompletan stadion Benfike. Odgovor na drugoj strani imao je Bernardo Silva. Ljuljao je našu odbranu, stepovao i sitnim koracima pravio višak. Sve njegove udare smo preživeli, nada Portugala počela je da umire onog trenutka kada je izašao Kristijano Ronaldo. Međutim, evropski šampion je u tim trencima pokazao da nije samo satkan od klase Kristijana Ronalda. Kada smo već bili na zelenoj grani, proradio je zadnji vezni Danilo. Uzeo je loptu na svojoj polovini, Ljajić mu je lošim postavljenjem otvorio prostor i dao mu šansu da bobom sa 30 metara probuši mrežu Dmitrovića. Ništa tu nije mogao naš čuvar mreže. Lopta se kao đule odbila od prečke u nebranjenu mrežu.

Nećkao se u drugom poluvremenu jezičak na vagi na koju će stranu. Jeftino je je Ljajić promašio izglednu priliku u 56. minutu, Portugalci su nas stavljali na iskušenja. Drhtali smo kao prut, i kada je lopta skakutala po našoj gol liniji. Sve smo izdražali. Uz pomoć sreće i Marka Dmitrovića. 

PORTUGALIJA – SRBIJA 1:1 (1:1)

/Danilo 41 - Tadić 7p/

Stadion: Luž

Kapacitet: 64.591

Sudija: Šimon Marćinjak (Poljska)

Srbija (4-1-4-1): Dmitrović – Rukavina, Milenković, Spajić, Mladenović – Maksimović – Lazović (od 69. Živković), Gaćinović (od 21. Radonjić), Tadić, Ljajić (od 87. Milinković-Savić) – Mitrović

Portugalija (4-3-3): Patrisio - Kanselo, Pepe, Dijas, Gerero - Karvaljo, Danilo, Bernardo Silva - Ronaldo (od 30. Pici), Souza (od 58. Andre Silva), Rafa Silva (od 84. Guedeš).

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar