Змајеви почињу против Јермена, могу ли на ЕУРО?!

БиХ вечерашњом утакмицом против Јерменије започиње нови циклус квалификација за наступ на Европском првенству које ће наредне године бити одржано у 12 европских градова. Могу ли змајеви на ЕУРО? 

Фудбал 23.03.2019 | 13:30
Змајеви почињу против Јермена, могу ли на ЕУРО?!
Након неуспјеха у квалификацијама за Свјетско првенство 2018. године, репрезентација БиХ ће у овај квалификациони циклус ући с доста измјена у саставу, а прилику да "змајеве" први пут одведе на ЕУРО имаће хрватски стручњак Роберт Просинечки.

Својевремено један од најбољих везњака свијета на клупи репрезентације БиХ већ у првим сусретима показао да има идеју и визију, а прве успјехе је остварио у мечевима Лиге нација у којима је БиХ заузела прво мјесто у групи испред Аустрије и Сјеверне Ирске. 

Нови селектор је имао тежак посао да преузме екипу којој је слиједила смјена генерација. Подмладио је екипу и довео неколико играча који су убрзо постали неизоставан дио селекције БиХ.

Просинечки је у екипу позвао младог Елдара Чивића, дао је шансу Елвису Сарићу, Дарку Тодоровићу, Амеру Гојаку, Радету Крунићу,Горану Закарићу, Стјепану Лончару, Денију Милошевићу, Елвиру Кољићу и другим фудбалерима који се налазе у ротацији и добију позив за национални тим у зависности од тренутне форме и минутаже у клубовима. Наравно, и даље се све "врти" око Миралема Пјанића и Едина Џеке.

"Жути" се и одрекао неких фудбалера, а највише буре се дигло око Огњена Врањеша и Асмира Беговића.

Дефанзивац Андерлехта је "сам себи затворио врата" док голман Борнмута и даље има шансу да се врати у национални тим, уколико поново избори статус првог голмана у клубу.

У квалификацијама за Европско првенство 2020. најбољи бх. фудбалери бориће се у групи "Ј" против Италије, Грчке, Финске, Јерменије и Лихтенштајна.

Јерменија је тренутно 101. репрезентација свијета са 1.222 бода, док су "змајеви" на 35. позицији са 1.472 бода. Најбољи пласман у историји јерменског тима десио се у фебруару 2014. године када су били 30. селекција планете.

Италија је први фаворит групе, али евидентно је да "Азури" у посљедњих неколико година не играју на нивоу који се очекује од њих. Из тог разлога многи вјерују да са адекватним приступом бх. фудбалери могу да пруже отпор Италијанима. 

У случају да Италија оправда улогу фаворита и освоји прво мјесто у групи, за другу позицију која доноси директан пласман на ЕП за очекивати је да се боре БиХ и селекција коју (пре)често среће у квалификацијама - Грчка.

Познато је да су Грци неугодан противник који игра дефанзиван, многи би рекли деструктиван фудбал, а вјероватно је да ће с истим приступом играти и ове квалификације.

Просинечки је свјестан да не треба потцијенити ни селекцију Финске, која је, као БиХ, заузела прво мјесто у Ц Лиги нација и изборила бараж који ће бити одигран након квалификација за ЕП. У истој групи наступила је и репрезентација Грчке, која је на крају заузела треће мјесто иза Финске и Мађарске.

"Роби" је у више наврата истакао да би побједе у прва два домаћа меча квалификација (Јерменија, Грчка) много значиле за морал екипе у наставку квалификација. Побједа против Јерменије не би требала доћи у питање, јер ипак се ради о селекцији нижег реномеа, а први прави испит изабраници Просинечког имаће 26. марта у Зеници против Грка који ће вјероватно све карте бацити у одбрану.

За меч против Јерменије неће конкурисати Елвис Сарић, док је упитан наступ и Сеада Колашинца.

Судећи према пријашњим утакмицама, а и тренутном "ростеру", Змајеви би вечерас требали истрчати у овом саставу:

Шехић - Тодоровић, Шуњић, Бичакчић, Ћивић - Бешић, Крунић, Пјанић - Закарић, Вишћа, Џеко.

Утакмица БиХ - Јерменија ће бити одиграна вечерас од 20.45 часова на стадиону "Грбавица" у Сарајеву.

Селекција Босне и Херцеговине је досад одиграла двије утакмице против Јерменије и оба пута славила. Шта ће бити у суботу на "Грбавици"?

Распоред мечева репрезентације БиХ у квалификацијама за ЕП (група Ј): 

1. коло, 23. марта: БиХ - Јерменија (20.45) 
2. коло, 26. марта: БиХ - Грчка (20.45) 
3. коло, 8. јуна: Финска - БиХ (18.00) 
4. коло, 11. јуна: Италија - БиХ (20.45) 
5. коло, 5. септембра: БиХ - Лихтенштајн (20.45)
6. коло, 8-10. септембра: Јерменија - БиХ (18.00)
7. коло, 12. октобра: БиХ - Финска (18.00) 
8. коло, 15. октобра: Грчка - БиХ (20.45)
9. коло, 15. новембра: БиХ - Италија (20.45)
10. коло, 17-19. новембра: Лихтенштајн - БиХ (20.45)

Пласман на Европско првенство избориће двије првопласиране репрезентације. Титулу првака Европе из 2016. године брани репрезентација Португала.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар