Zmajevi počinju protiv Jermena, mogu li na EURO?!

BiH večerašnjom utakmicom protiv Jermenije započinje novi ciklus kvalifikacija za nastup na Evropskom prvenstvu koje će naredne godine biti održano u 12 evropskih gradova. Mogu li zmajevi na EURO? 

Fudbal 23.03.2019 | 13:30
Zmajevi počinju protiv Jermena, mogu li na EURO?!
Nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine, reprezentacija BiH će u ovaj kvalifikacioni ciklus ući s dosta izmjena u sastavu, a priliku da "zmajeve" prvi put odvede na EURO imaće hrvatski stručnjak Robert Prosinečki.

Svojevremeno jedan od najboljih veznjaka svijeta na klupi reprezentacije BiH već u prvim susretima pokazao da ima ideju i viziju, a prve uspjehe je ostvario u mečevima Lige nacija u kojima je BiH zauzela prvo mjesto u grupi ispred Austrije i Sjeverne Irske. 

Novi selektor je imao težak posao da preuzme ekipu kojoj je slijedila smjena generacija. Podmladio je ekipu i doveo nekoliko igrača koji su ubrzo postali neizostavan dio selekcije BiH.

Prosinečki je u ekipu pozvao mladog Eldara Čivića, dao je šansu Elvisu Sariću, Darku Todoroviću, Ameru Gojaku, Radetu Kruniću,Goranu Zakariću, Stjepanu Lončaru, Deniju Miloševiću, Elviru Koljiću i drugim fudbalerima koji se nalaze u rotaciji i dobiju poziv za nacionalni tim u zavisnosti od trenutne forme i minutaže u klubovima. Naravno, i dalje se sve "vrti" oko Miralema Pjanića i Edina Džeke.

"Žuti" se i odrekao nekih fudbalera, a najviše bure se diglo oko Ognjena Vranješa i Asmira Begovića.

Defanzivac Anderlehta je "sam sebi zatvorio vrata" dok golman Bornmuta i dalje ima šansu da se vrati u nacionalni tim, ukoliko ponovo izbori status prvog golmana u klubu.

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. najbolji bh. fudbaleri boriće se u grupi "J" protiv Italije, Grčke, Finske, Jermenije i Lihtenštajna.

Jermenija je trenutno 101. reprezentacija svijeta sa 1.222 boda, dok su "zmajevi" na 35. poziciji sa 1.472 boda. Najbolji plasman u istoriji jermenskog tima desio se u februaru 2014. godine kada su bili 30. selekcija planete.

Italija je prvi favorit grupe, ali evidentno je da "Azuri" u posljednjih nekoliko godina ne igraju na nivou koji se očekuje od njih. Iz tog razloga mnogi vjeruju da sa adekvatnim pristupom bh. fudbaleri mogu da pruže otpor Italijanima. 

U slučaju da Italija opravda ulogu favorita i osvoji prvo mjesto u grupi, za drugu poziciju koja donosi direktan plasman na EP za očekivati je da se bore BiH i selekcija koju (pre)često sreće u kvalifikacijama - Grčka.

Poznato je da su Grci neugodan protivnik koji igra defanzivan, mnogi bi rekli destruktivan fudbal, a vjerovatno je da će s istim pristupom igrati i ove kvalifikacije.

Prosinečki je svjestan da ne treba potcijeniti ni selekciju Finske, koja je, kao BiH, zauzela prvo mjesto u C Ligi nacija i izborila baraž koji će biti odigran nakon kvalifikacija za EP. U istoj grupi nastupila je i reprezentacija Grčke, koja je na kraju zauzela treće mjesto iza Finske i Mađarske.

"Robi" je u više navrata istakao da bi pobjede u prva dva domaća meča kvalifikacija (Jermenija, Grčka) mnogo značile za moral ekipe u nastavku kvalifikacija. Pobjeda protiv Jermenije ne bi trebala doći u pitanje, jer ipak se radi o selekciji nižeg renomea, a prvi pravi ispit izabranici Prosinečkog imaće 26. marta u Zenici protiv Grka koji će vjerovatno sve karte baciti u odbranu.

Za meč protiv Jermenije neće konkurisati Elvis Sarić, dok je upitan nastup i Seada Kolašinca.

Sudeći prema prijašnjim utakmicama, a i trenutnom "rosteru", Zmajevi bi večeras trebali istrčati u ovom sastavu:

Šehić - Todorović, Šunjić, Bičakčić, Ćivić - Bešić, Krunić, Pjanić - Zakarić, Višća, Džeko.

Utakmica BiH - Jermenija će biti odigrana večeras od 20.45 časova na stadionu "Grbavica" u Sarajevu.

Selekcija Bosne i Hercegovine je dosad odigrala dvije utakmice protiv Jermenije i oba puta slavila. Šta će biti u subotu na "Grbavici"?

Raspored mečeva reprezentacije BiH u kvalifikacijama za EP (grupa J): 

1. kolo, 23. marta: BiH - Jermenija (20.45) 
2. kolo, 26. marta: BiH - Grčka (20.45) 
3. kolo, 8. juna: Finska - BiH (18.00) 
4. kolo, 11. juna: Italija - BiH (20.45) 
5. kolo, 5. septembra: BiH - Lihtenštajn (20.45)
6. kolo, 8-10. septembra: Jermenija - BiH (18.00)
7. kolo, 12. oktobra: BiH - Finska (18.00) 
8. kolo, 15. oktobra: Grčka - BiH (20.45)
9. kolo, 15. novembra: BiH - Italija (20.45)
10. kolo, 17-19. novembra: Lihtenštajn - BiH (20.45)

Plasman na Evropsko prvenstvo izboriće dvije prvoplasirane reprezentacije. Titulu prvaka Evrope iz 2016. godine brani reprezentacija Portugala.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar