Ћигонг за сваки узраст

Древни кинески систем за очување здравља одличан је за рекреацију и старијих грађана. За ћигонг кажу да је савршен начин вежбања за превенцију и спречавање болести.

Здравље 22.03.2019 | 11:22
Ћигонг за сваки узраст
ЋИГОНГ, древни кинески систем за очување здравља, одличан је као рекреација, али је највећа предност то што са вежбањем може да се почне било када, па и у најпознијем животном добу.

Лагани и спори покрети употпуњени техником дисања и менталном концентрацијом благодет су за организам, јер вежбе помажу да се одржи здравље, повећа и продужи виталност и побољша потенцијал мозга.

- Ово је једна од ретких активности којом човек може да почне да се бави у било ком животном добу и да се укључи у вежбање било када - каже Александар Баленесковић, председник Ћигонг савеза Србије. - Постоји неколико ћигонг система, који се увек могу прилагодити потребама сваког човека. Због тога је важно да људи који дођу код нас искрено кажу какве здравствене проблеме имају.

Рецимо, људи са високим притиском не смеју да савијају главу испод пупка, а они који имају дискус хернију не смеју много да савијају кичму.

- Све је индивидуално и за свакога постоје одговарајуће вежбе. Инструктори су обучени, али је увек пре доласка добро посаветовати се са лекаром или физијатром - истиче Баленесковић.

Већина полазника има проблеме са леђима, због дугог седења, јер су због лошег начина живота људи све мање покретни. Стрес додатно изазива здравствене поремећаје, попут високог притиска, фрустрације, анксиозности... У Кини вежбају здрави људи, да би још више побољшали своје здравље, јер сматрају да добар лекар не дозвољава да дође до болести.

- У Кини деца подједнако вежбају ћигонг као и кунг-фу, а код нас многи верују да га вежбају само старији људи - објашњава Баленесковић. - Лагани, њишући покрети и покрети истезања побољшавају циркулацију и варење. Вежбе за грудни кош и контролисано дисање су добре за плућа и за оне који болују од астме. Целокупни ефекат вежбања је смањење менталног стреса и физичке напетости, које људи носе у мишићима. Дакле, лако се учи и могу га практиковати све старосне групе људи. Међутим, запосленима би било веома корисно да у радно време устану и да вежбају, али наши људи траже резултате одмах, попут чаробне пилуле. Ћигонг треба вежбати од три до шест месеци да би се видели прави ефекти. Кинези кажу да је 100 дана вежбања ћигонга дисциплина, а 1.000 дана фино дотеривање тела.

ТРИ ВРСТЕ

ТАИ ЧИ је, практично, исто што и ћигонг, али се исти покрети изводе брже и служе одбрани и нападу.

Спортски ћигонг је кључан за стицање снаге, издржљивости, координације, брзине, флексибилности и равнотеже и отпорности на повреде. Духовни води ка самосвести, смирености и хармонији са природом. Без обзира на то о којој врсти ћигонга је реч, сви стилови обухватају покрет, технику дисања и менталну концентрацију.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар