Гејминг за све и свуда

Након недељу дана нагађања, цурења и гласина, коначно је дошао дан да видимо шта је то ново што је Гоогле представио у свету гејминга.

Информационе технологије 20.03.2019 | 13:48
Гејминг за све и свуда
Иако се нагађало да је можда реч о конзоли, на крају се испоставило да је у питању стриминг сервис игара под именом - Стадиа. Заједно са њим је приказан и Гоогле контролер, чији је патент недавно откривен.

Уколико нисте упознати са цлоуд стреамингом игара, у питању је сервис код кога јаке машине на удаљеним серверима покрећу захтевне игре на врхунским подешавањима, а ка вама шаљу видео те игре назад, док истовремено серверу шаљу команде које задајете.

Овако се премошћава потреба за јаким рачунаром код куће и потребно је "само" да имате довољно брз интернет како би видео долазио без латенције и наравно бар толико јак уређај да може да покреће видео у ХД/4К резолуцији. Све остало је на рачунарима са сервера који рендерују игру и шаљу видео ка вама.

Иако ово на папиру делује лепо, још увек нико није успео да то доведе на савршени ниво, где је наравно највећи проблем и даље латенција видеа због спорих/нестабилних интернет веза, али ако неко има ресурсе да то реши, онда је то свакако Гоогле, пише Плаy.

Управо то тврди и главни инжењер пројекта Мажд Бакар, који каже на да Гоогле има огромне дата центре са преко 7.500 чворишта и разгранатом мрежом оптичких каблова испод мора. 

Према његовим речима, Гоогле је склопио партнерство са АМД-ом, како би заједничким снагама направили посебан хардвер специфично за ову намену, али и са Унитy и Унреал погонима, како би игре биле максимално прилагођене потребама сервиса. 

Најављена је и прва игра која стиже на сервис, то ће бити - Доом Етернал, који ће радити у 60 фрејма и 4к резолуцији. 

Мото целог пројекта је "Гејминг за све и свуда".

 

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар