Gejming za sve i svuda

Nakon nedelju dana nagađanja, curenja i glasina, konačno je došao dan da vidimo šta je to novo što je Google predstavio u svetu gejminga.

Informacione tehnologije 20.03.2019 | 13:48
Gejming za sve i svuda
Iako se nagađalo da je možda reč o konzoli, na kraju se ispostavilo da je u pitanju striming servis igara pod imenom - Stadia. Zajedno sa njim je prikazan i Google kontroler, čiji je patent nedavno otkriven.

Ukoliko niste upoznati sa cloud streamingom igara, u pitanju je servis kod koga jake mašine na udaljenim serverima pokreću zahtevne igre na vrhunskim podešavanjima, a ka vama šalju video te igre nazad, dok istovremeno serveru šalju komande koje zadajete.

Ovako se premošćava potreba za jakim računarom kod kuće i potrebno je "samo" da imate dovoljno brz internet kako bi video dolazio bez latencije i naravno bar toliko jak uređaj da može da pokreće video u HD/4K rezoluciji. Sve ostalo je na računarima sa servera koji renderuju igru i šalju video ka vama.

Iako ovo na papiru deluje lepo, još uvek niko nije uspeo da to dovede na savršeni nivo, gde je naravno najveći problem i dalje latencija videa zbog sporih/nestabilnih internet veza, ali ako neko ima resurse da to reši, onda je to svakako Google, piše Play.

Upravo to tvrdi i glavni inženjer projekta Mažd Bakar, koji kaže na da Google ima ogromne data centre sa preko 7.500 čvorišta i razgranatom mrežom optičkih kablova ispod mora. 

Prema njegovim rečima, Google je sklopio partnerstvo sa AMD-om, kako bi zajedničkim snagama napravili poseban hardver specifično za ovu namenu, ali i sa Unity i Unreal pogonima, kako bi igre bile maksimalno prilagođene potrebama servisa. 

Najavljena je i prva igra koja stiže na servis, to će biti - Doom Eternal, koji će raditi u 60 frejma i 4k rezoluciji. 

Moto celog projekta je "Gejming za sve i svuda".

 

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar