Прича: Климава економија европске кошарке...

Каква је “крвна слика”?

Кошарка 13.03.2019 | 22:45
Прича: Климава економија европске кошарке...
Горући проблем европске кошарке - новац и економија. Зато и одличан текст Еурохупса на ту тему... Преводимо вам га уз мање редакције корекције, јер јесте тема којом се треба бавити. Уосталом, ми у Србији смо већ доста врема потрошили на сличне анализе, али ни у остатку Европе ситуација није толико боља.

Са четири такмичења, са доста талената који могу да играју у НБА и са заиста много клубова, Европа је други најбољи избор за кошаркаше врхунског нивоа. Али финансије и бројке у поређењу са НБА лигом свакако нису на добром путу. Штавише, прилично су лоше...

Луку Дончића многи називају "најбољом рекламом Евролиге икада". Интересовање у европску кошарку преко баре је доста порасло.

Ипак, једна од најинтересантнијих тема у европској кошарци о којој се врло мало прича је - новац. Финансије. Информације о овом делу су увек ограничене, лимитиране, а највећи број није ни доступан јавности.

Са изузетком ВТБ лиге и француске ЛНБ лиге, нема званичних објава о буџетима тима. Велики број клубова не може да каже да "врши бизнис", јер губи новац. Да, губе новац сви одреда! А многи су у најбољем случају на нули. Постоји неколико изузетака, наравно, али обично клубови долазе у плус продавајући играче и то је у суштини - то.

“ФУДБАЛСКИ” КОШАРКАШКИ КЛУБОВИ

Хајде да говоримо о бројкама. ЦСКА се генерално и традиционално сматра највећим потрошачем у Европи, а званично је прошле сезоне тим из Москве имао буџет од 36.500.000 евра. Ипак, постоје наводи који кажу да је Реал Мадрид, прошлогодишњи освајач Евролиге, потрошио још више. Прецизно, ради се о суми од 44.300.000 евра укључујући таксе и остале трошкове. Реал је демантовао ове бројке, али сигурно оне нису много мање. Кошаркашка секција Реала је прошле сезоне забележила рекордну зараду од 15.500.000. Па је ипај у губитку од 30.000.000 евра!

А и даље функционише?!

Одговор је - да, а разлог је једноставан. Реал као клуб може то да плати, а то је "кикирики" у односу на приход који се генерише највише кроз фудбал. Прошле сезне Реал је зарадио као клуб 750.000.000 евра! И то је повећање од 11% у односу на сезону пре тога. Односно 76.000.000 евра више него годину пре прошле. И шта је онда клубу у целини проблем да плати оних 30.000.000 губитка кошаркашке секције?

Ова прича не важи само за Реал, него и за Барселону, Фенербахче, Бајерн Минхен... Чак и када је клуб у огромним дуговањима као што је то Фенер са 621.000.000 евра, онда је губитак који доноси кошарка минималан. У Фенеровом случају то је минус 9.000.000 евра на рачун кошарке. Ситница у односу на целокупну суму.

ПРЕДСЕДНИЦИ СПОНЗОРИ

Примања клубова су прилично лимитирана. Евролигашки клубови често имају примања од 1.000.000 до 5.000.000 евра, а то доста зависи од ТВ права.

Евролигаши генерално имају највеће губитке. Па тако 16 тимова у Евролиги имају највеће губитке у Европи и не могу да говоре о профиту. Најбољи сценарио је да дођу на "позитивну нулу", а то само ретки могу да учине. И у Еврокупу и ФИБА Лиги шампиона постоје зараде на основу такмичења које могу да побољшају крвну слику, али све је то далеко од тога да се буде на нули само на основу такмичења.

Па како онда сви добију плате? Поред претходног примера са "фудбалским клубовима", те поред продаје играча, Коч је идеалан пример. Нови председник Фенербахчеа је једна од најбогатијих особа у Европи, а његова компанија БЕКО је постала главни спонзор Фенербахчеа.

Модел председника који плаћа из свог џепа финансијске губитке клуба је прилично популаран, посебно у источној Европи. Власници попут браће Ангелопулос у Олимпијакосу, породице Јанакопулос у Панатинаикосу, као и Ђорђа Арманија у Олимпији из Милана упумпавају свој новац у клуб. И ако власник банкротира, или не жели више да плаћа, онда мора да прода клуб, као што се недавно догодило у Италији са Кантуом.

Знамо и у Србији каква је ситуација, па нису ретке вести које у наслову имају реч “БАТ”.

УГОВОРИ КОШАРКАША

Упркос свему наведеном, најбољи играчи у Европи имају уговоре који се могу поредити са неким у НБА лиги. Она и јесте "сила" која диже висине тих европских уговора. Алексеј Швед је најплаћенији и има 4.000.000 евра годишње без такси. Практично се тај уговор преводи у 10.000.000 у НБА лиги (због пореза). Иако се финансијски детаљи уговора у Европи скоро никада не објављују, бројке које се појаве се односе на "нето" зараду играча.

Зато када поредимо европске и НБА уговоре, морамо да дуплирамо европске бројке због пореза у НБА лиги. И ту ствари постају компликоване у Европи. У зависности од земље и плате, таксе су различите. Од 10% па до много већих. Рецимо, порези у Грчкој и Шпанији су били високи током економске кризе. И висину пореза увек треба имати у виду када се прича о платама играча у Европи.

Сурова истина каже да је модел пословања слабашан па су заостајања у исплатама честа појава у скоро свакој европској лиги! Последњи пример који се појавио је онај између Олимпијакоса и једног од највећих играча Јоргоса Принтезиса. А има заиста много таквих примера.

Принтезис, иако му се дугује много новца, није изнео случај на БАТ. Исто ради велики број играча, једноставно зато што кашњење плата није необично у бројним клубовима на сваком нивоу европске кошарке. Када то кажемо, бројни амерички играчи унапред праве ограду од таквих ствари када праве уговор и убацују клаузуле по којима могу да оду сваки пут када им касне уплате. Или убацују камате на свако кашњење плате. На сваки дан кашњења…

Тимови који не плаћају на време су честа појава. И када читате о тимовима који имају дуговања према играчима, то обично значи да постоји заостајање у уплатама од два, три или више месеци. Када би у Европи постојао "саларy цап" као у НБА, највећи уговори у Европи би били око 400.000 евра по сезони. То је сума око које се крећу двосмерни уговори у НБА лиги. А највећи уговор је тежак 4.000.000 евра.

Последњи догађаји у Евролиги где су тренери направили своју унију, удружење, синдикат, назовите то како желите, корак је унапред у правом смеру. Али, то се односи само на Евролигу и циљ је да се заштите њени “запослени”. Финансијски изазови европске кошарке су све већи свакога дана, док НБА лига са друге стране све више расте и јача. А заправо је НБА конкуренција Евролиги и када су у питању млади таленти, али и навијачи.

И док све ово пишемо, стиже нам тужна вест из Италије. Тиче се чувене Сијене, која је пре неколико година играла на Фајнал форовима Евролиге и била скоро непоражена у Италији.

Наиме, сада се тај тим такмичи у другој италијанској лиги и изгубио је наредни меч с 0:20 јер нема новац да исфинансира гостовање. Играчи неће да тренерију јер не добијају плату...

Свеукупно гледано - климаво…

Извор: моззартспорт

Фото: Схуттерстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар