Специјалци спасили живот мушкарцу

Зеничани Риад Штета, Асмер Шањта и Миралем Трако, иначе припадници Специјалне полицијске јединице Министарства унутрашњих послова (МУП) Зеничко-добојског кантона (ЗДК) са правом су проглашени херојима, будући да су недавно спасили живот свом суграђанину.

Босна и Херцеговина 10.03.2019 | 21:30
Специјалци спасили живот мушкарцу
Иако нису били на дужности, храбри Зеничани свједочили су покушају самоубиства у центру града, када је А. Ф. одлучио да се објеси о јавни градски сат. Цјелокупна трагедија избјегнута је управо захваљујући њима јер су се задесили у непосредној близини док се одвијала драма.

Иако су на тај начин ризиковали и властите животе, у разговору за “Дневни аваз” истичу да је то њихова обавеза, односно, да су својим суграђанима на располагању у свака доба.

– У таквим ситуацијама немате превише времена да размишљате. Тада уопште не гледате јесте ли на послу или нисте, једноставно, сродите се са послом који обављате и практично сте даноноћно у служби грађанима. – кажу они.



Спашавање свог суграђанина и спречавање да одузме себи живот само је једна од бројних ситуација са којима су се досад сусрели током свога рада. Истичу да, иако свјесни да донекле ризикују свој живот, имају само један циљ.

– Једноставно, себе у таквим ситуацијама стављате у други план. Наравно, увијек гледате да заштитите себе и колеге, али, такве ситуације, попут недавне у центру града, су специфичне јер се све дешава у секунди. Када смо схватили шта наш суграђанин смијера, одмах смо реаговали и скинули га с конструкције сата на којој је већ започео вјешање – причају они.

Чињеница да су спасили живот суграђанину, који је чак у моменту бијеса извадио и нож на полицију, кажу да је нешто непроцјењиво и најбоља потврда да свој посао обављају савјесно, часно, и у служби грађанима. 

– Сматрамо да је наша дужност да реагујемо на тај начин у таквим ситуацијама, што ћемо, свакако, чинити и убудуће. Желимо бити практичан, такорећи “живи”, примјер спремности, обучености и храбрости наше јединице суграђанима, а како би се на крају свим суграђанима пружила сигурност. Увијек ћемо им бити на услузи, без обзира о каквој ситуацији се ради и колико она била ризична – закључују храбри Зеничани.



Трагали за Гачићем и Сејфовићем

Управо су Штета, Шањта и Трако учествовали у великим полицијским акцијама, попут недавне, највеће портаге у БиХ, када је МУП ЗДК био испомоћ у потрази за Едином Гачићем.

Осим тога, учествовали су у потрази за Амелом Сејфовићем, који је прошле године побјегао из Казнено-поправног завода у Сарајеву, гдје су показали одличну спремност и стручност јер се ради о искусним и храбрим припадницима Специјалне полицијске јединице.

(Аваз)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

децко

10.03.2019 20:55

Све је то сјајно, али онај ко једном покуса самоубиство, у вецини слуцајева то уради поново... док једном не успије! Лијецити треба узроке, не посљедице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјеруј

11.03.2019 07:44

Па нека друштво преузме одговорност од сада пошто је човјек или ће бити познат по ономе што је покушао учинити. Свако од нас увијек може реаговати и дати допринос толико да чини добро и када га нико не гледа.