Мектић за АФП о мигрантима

Босна и Херцеговина очекује повећан број миграната на такозваној балканској рути на путу за Европску унију, рекао је министар безбједности БиХ Драган Мектић, додајући да ЕУ није успјела да ријеши растућу кризу.

Босна и Херцеговина 08.03.2019 | 18:00
Мектић за АФП о мигрантима
Прошле године, близу 25.000 миграната са Блиског истока, сјеверне Африке и Азије прошло је кроз БиХ у нади да ће ући у ЕУ кроз сусједну Хрватску, која је чланица блока.

Мектић је подсјетио да је близу 22.000 миграната успјешно прошло Босну и Херцеговину, док је неколико хиљада и даље у прихватним центрима.

"Очекујемо ескалацију проблема са мигрантима, не само у БиХ већ и дуж те руте", рекао је Мектић у интервјуу за АФП.

Према његовим ријечима, информације званичних институција, укључујући европских, говоре о томе да се близу 70.000 миграната, колико их је сада у Грчкој, креће према западној Европи.

"То није само проблем БиХ. Ми желимо да будемо дио европског рјешења, али ЕУ не може да се договори око рјешења. Овим илегалним миграцијама једноставно је дозвољено да наставе", рекао је Мектић.

Он је рекао да БиХ, сиромашна и паралисана фрагментисаним властима, не посједује ни економски ни политички капацитет да подржи велики прилив миграната.

Прошле године, ЕУ је издвојила облизу 9,2 милиона евра као помоћ БиХ у успостављању прихватних центара за мигранте са актуелним капацитетом од близу 4.500 људи.

Мектић је рекао да БиХ разматра понуду Мађарске да пошаље полицију да помогне у граничним патролама.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ј

08.03.2019 17:10

Нека понесу Мађари ону зилет жицу.Свака земља избјегава регистроват мигранте убацују их у Бих,а наши их региструју?Сами смо могли то да се заститимо а неце то наши што незнам ал раде за неке друге Дрзаве а не за своју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мигранти у Бањој Луци

08.03.2019 17:26

Синоц 07.03. у 18 цасова око 15 миграната у колони, под пратњом полиције на приједорској петљи. Нико од медија није информисао градјане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сензационално

08.03.2019 18:46

Од тих пара најмање имају користи граничари а највише људи раде и покривају терена ...

ОДГОВОРИТЕ