Манчестер сити осваја свијет - ускоро и клуб у Индији!

Власници Манчестер ситија разматрају могућност улагања у фудбалски клуб из Индије, како би своје присуство појачали у Азији.  Глобално ширење империје из Абу Дабија! Након што је купила кинески Сечуан, група предвођена владарском продицом УАЕ тражи пригодан клуб у Индији који би им био осми у портфолију.

Фудбал 09.03.2019 | 10:45
Манчестер сити осваја свијет - ускоро и клуб у Индији!
Сити Фудбалска Група (ЦФГ), која је власник седам клубова широм света, укључујући Сити (Енглеска), Њујорк сити (САД), Ђирону (Шпанија), Мелбурн сити (Аустралија) и Сичуан (КИна), жели да преузме један клуб из Индије до краја године.

"Показали смо интересовање за нека тржишта и неке земље, у којима постоје права фудбалска страст и прилике, као што су Кина, али и Индија. Могуће су и друге прилике у Азији. Скоро две године разматрамо Индију. Мислим да ћемо ове године инвестирати у Индији",рекао је извршни директор Феран Соријано, пренео је Еуроспорт.

Соријано је почетком прошле године гледао утакмицу Супер лиге Индије између Џамшедпура и Мумбај ситија, на позив власника Џамшедпура.

Поједини британски медији пренели су да је управа Мумбај ситија била у контакту са ЦФГ. Индијски медији пренели су да се са Манчестер ситијем доводи у везу и клуб Керала Бластерс.

Фудбал је, почетком овог века и дефинитивно постао глобални бизнис, иако није у потпуности овладао планетом и ти "џепови" који су се до сада одупирали полако попуштају пред најпопуларнијим спортом на свету. Али и милијардама долара пребогатих и "гладних" инвеститора.

Весници тог "новог, врлог доба" су велики финасијери који се полако појављују последњих година, углавном из земаља без велике фудбалске традиције, а највећи међу њима стижу из арапског света који акумулиране петродоларе покушавају да оживе преко разних пројеката, а између осталих и инвестирањем милијарди у фудбал. Центар тих дешавања је Манчестер Сити као главна и основна јединица у "Цитy Фоотбалл Гроуп" која се из Енглеске проширила за сада у САД (Њујорк ФЦ), Аустралију (Мелбурн Сити), Јапан (Јокохама Маринос), Уругвај (Клуб Атлетико Торке), Шпанију (Ђирона) и недавно Кину (Сечуан Ђиуниу).

Основни капитал у Сити групи држи владарска породица из Абу Дабија, престонице Уједињених Арапских Емирата, Ал Нахјан, али ту је још и државни конгломерат "ЦИТИЦ Гроуп" из Пекинга. Арапима, који су уједно и оснивачи, припада 87 %, а остатак Кинезима. У суштини у питању је значајна финансијска глобална акција укрпуњивања фудбалског бизниса који циља највећа тржишта. А од Кине и Индије на свету нема већих, иако су фудбалски неразвијене. Недавно је Група купила цео пакет акција кинеског друголигаша из Ченгдуа, Шечуан Ђиуниу стигавши тако до седме јединице.

А ускоро, како се чини стиже и осма и то из још једног тржишта са преко милијарду становника. Наравно, у питању је Индија која чак мање од Кине обраћа пажњу на најважнију споредну ствар на свету, али богами и на остале спортове. Индуси имају своје традиционалне занимације, али је тамо већ скоро читав век доминантан крикет.

"Брзо се развијамо и морамо бити опрезни, али дефинитивно планирамо даља проширења", потврдио је Каталонац Феран Сориано, ЦЕО (извршни директор) Манчестер Ситија, "Ево, већ две године гледамо по Индији и верујем да ћемо у 2019. инвестирати тамо. Сигурно ћемо купити још екипа, али их неће бити превише. Верујемо да је циљна бројка 10, што значи да нам у портфолију недостају још два-три. А после ћемо видети".

Глобални бизнис фудбала полако преузима планету и ко сада не ускочи на тај воз у наредним годинама ће поћети полако да зостаје. Успут, тај исти бизнис не размишља срцем, него џепом па нас убудуће очекују велике промене, те се немојте чудити ако ускоро, по угледу на НБА, највеће лиге, пре свих Премијер лига крене да играју мечеве ван британског острвља или Лига шампиона утакмице на локацијама од посебног интереса, као што су баш Кина или Индија.

ФОТО: Реутерс

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар