Mančester siti osvaja svijet - uskoro i klub u Indiji!

Vlasnici Mančester sitija razmatraju mogućnost ulaganja u fudbalski klub iz Indije, kako bi svoje prisustvo pojačali u Aziji.  Globalno širenje imperije iz Abu Dabija! Nakon što je kupila kineski Sečuan, grupa predvođena vladarskom prodicom UAE traži prigodan klub u Indiji koji bi im bio osmi u portfoliju.

Fudbal 09.03.2019 | 10:45
Mančester siti osvaja svijet - uskoro i klub u Indiji!
Siti Fudbalska Grupa (CFG), koja je vlasnik sedam klubova širom sveta, uključujući Siti (Engleska), Njujork siti (SAD), Đironu (Španija), Melburn siti (Australija) i Sičuan (KIna), želi da preuzme jedan klub iz Indije do kraja godine.

"Pokazali smo interesovanje za neka tržišta i neke zemlje, u kojima postoje prava fudbalska strast i prilike, kao što su Kina, ali i Indija. Moguće su i druge prilike u Aziji. Skoro dve godine razmatramo Indiju. Mislim da ćemo ove godine investirati u Indiji",rekao je izvršni direktor Feran Sorijano, preneo je Eurosport.

Sorijano je početkom prošle godine gledao utakmicu Super lige Indije između Džamšedpura i Mumbaj sitija, na poziv vlasnika Džamšedpura.

Pojedini britanski mediji preneli su da je uprava Mumbaj sitija bila u kontaktu sa CFG. Indijski mediji preneli su da se sa Mančester sitijem dovodi u vezu i klub Kerala Blasters.

Fudbal je, početkom ovog veka i definitivno postao globalni biznis, iako nije u potpunosti ovladao planetom i ti "džepovi" koji su se do sada odupirali polako popuštaju pred najpopularnijim sportom na svetu. Ali i milijardama dolara prebogatih i "gladnih" investitora.

Vesnici tog "novog, vrlog doba" su veliki finasijeri koji se polako pojavljuju poslednjih godina, uglavnom iz zemalja bez velike fudbalske tradicije, a najveći među njima stižu iz arapskog sveta koji akumulirane petrodolare pokušavaju da ožive preko raznih projekata, a između ostalih i investiranjem milijardi u fudbal. Centar tih dešavanja je Mančester Siti kao glavna i osnovna jedinica u "City Football Group" koja se iz Engleske proširila za sada u SAD (Njujork FC), Australiju (Melburn Siti), Japan (Jokohama Marinos), Urugvaj (Klub Atletiko Torke), Španiju (Đirona) i nedavno Kinu (Sečuan Điuniu).

Osnovni kapital u Siti grupi drži vladarska porodica iz Abu Dabija, prestonice Ujedinjenih Arapskih Emirata, Al Nahjan, ali tu je još i državni konglomerat "CITIC Group" iz Pekinga. Arapima, koji su ujedno i osnivači, pripada 87 %, a ostatak Kinezima. U suštini u pitanju je značajna finansijska globalna akcija ukrpunjivanja fudbalskog biznisa koji cilja najveća tržišta. A od Kine i Indije na svetu nema većih, iako su fudbalski nerazvijene. Nedavno je Grupa kupila ceo paket akcija kineskog drugoligaša iz Čengdua, Šečuan Điuniu stigavši tako do sedme jedinice.

A uskoro, kako se čini stiže i osma i to iz još jednog tržišta sa preko milijardu stanovnika. Naravno, u pitanju je Indija koja čak manje od Kine obraća pažnju na najvažniju sporednu stvar na svetu, ali bogami i na ostale sportove. Indusi imaju svoje tradicionalne zanimacije, ali je tamo već skoro čitav vek dominantan kriket.

"Brzo se razvijamo i moramo biti oprezni, ali definitivno planiramo dalja proširenja", potvrdio je Katalonac Feran Soriano, CEO (izvršni direktor) Mančester Sitija, "Evo, već dve godine gledamo po Indiji i verujem da ćemo u 2019. investirati tamo. Sigurno ćemo kupiti još ekipa, ali ih neće biti previše. Verujemo da je ciljna brojka 10, što znači da nam u portfoliju nedostaju još dva-tri. A posle ćemo videti".

Globalni biznis fudbala polako preuzima planetu i ko sada ne uskoči na taj voz u narednim godinama će poćeti polako da zostaje. Usput, taj isti biznis ne razmišlja srcem, nego džepom pa nas ubuduće očekuju velike promene, te se nemojte čuditi ako uskoro, po ugledu na NBA, najveće lige, pre svih Premijer liga krene da igraju mečeve van britanskog ostrvlja ili Liga šampiona utakmice na lokacijama od posebnog interesa, kao što su baš Kina ili Indija.

FOTO: Reuters

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar