Ремонт Реал Мадрида, Џулије Робертс које чекају...

. . . и генерација за наредну деценију! Краљевски клуб је спреман за реконструкцију!

Фудбал 08.03.2019 | 00:00
Ремонт Реал Мадрида, Џулије Робертс које чекају...
Реал Мадрид је зрео за генерални ремонт. Не само због изгубљених битака са Барселоном у првенству и Купу Шпаније. Већ и због начина на који их је изгубио. Због укупног утиска који ове сезоне остављају Краљевићи. И поготово због перспективе коју нуде...

Процес ремонта је започео још летос изненадним одласцима Зинедина Зидана и Кристијана Роналда. Планираним или непланираним, то знају Флорентино Перез и његови најближи сарадници, али тешко да су у мају прошле године били спремни на таква два ударца.

Реал је и даље у игри за одбрану трона у Лиги шампиона. Реванш против Ајакса би требало да буде формалност, али их у четвртфиналу скоро сигурно очекује далеко тежи посао у виду неког тешкаша попут Барселоне, Манчестер Ситија, Пари Сен Жермена, Атлетика или Јувентуса, Ливерпула или Бајерна... Биће то реалан одраз у огледалу династије која већ три године суверено влада Европом. Видеће боре на лицу који су чешће и дубље него пре три године када су кренули у први од три узастопна конквистадорска похода.

На крају сезоне ће морати да се праве неке болни резови и доносе неке тешке одлуке. Једна од њих ће бити решавање статуса Герета Бејла. Реч је о играчу који је Реалу дао много у неким много битним утакмицама. Чак можда и више од Кристијана Роналда. Али, и који је имао много црних рупа. Што због многобојних повреда, што због не баш популарног статуса код тренера и саиграча. Анћелоти је недавно открио да је Бејл био један од разлога његовог одласка из Реала. Спекулисало се да је и Зидан тражио одлазак, а да је уместо тога добио сазнања да клуб напушта Кристијано и да је тада решио да напусти Реал.

Бејлове игре ове сезоне су испод нивоа, о лошој репутацији у свлачионици се пише свекодневно, а навијачи су га жестоко узели на зуб због чега је на претходном Ел Класику извиждан па је Сантјаго Бернабу напустио и пре краја утакмице, љут због таквог третмана.

До сада је Флорентино Перез био највећи Бејлов заштитник и брана свакој причи о његовом одласку. Али ако Реал заврши сезону без трофеја, неће се ни Перез либити да пресече са Бејлом. Данашње изјаве Бејловогагента свакако не помажу смиривању ситуације.

„Ова генерација Реалових навијача ће још годинама причати о Бејловим головима. Искрено, требало би да их буде срамота како се односе према њему. Герет заслужује много веће поштовање. Начин на који га третирају Реалови навијачи је срамотан. За шест година у Реалу је освојио све, један је од најбољих фудбалера на свету и требало би да му љубе стопе. Упркос томе што пише шпанска штампа, он је срећан у Мадриду, прича разуман шпански језик и нема никакав проблем са остатком свлачионице. Никаквих разговора о његовом одласку није било до сада, нити он негде иде“, рекао је данас Бејлов агент Џонатан Барнет.

Док би Бејл и могао да се спасе одласка, неки одласци су изгледа зацементирани. Кофере пакује Марселокоји је још летос имао позив Јувентуса и преговарао је са Бјанконерима, а по доласку тренера Соларија је изгубио место у тиму од младог Регилона. Као и многим великим Бразилцима, изгледа да му је прошао зенит после серије успеха. Марсело је из дана у дан ближи Јувентусу и са његовим одласком ће бити настављен процес реконструкције тима.

Регилон се показује као прилично добро решење и играч на којег се треба ослонити у будућности.

Ближи одласку него останку је и Иско. Некада је имао периоде када би у сенку бацио и Кристијана Роналда, али је и он маргинализован откако је дошао Солари. Иско је у најбољим годинама (26), тек треба да постане прва звезда неког тима, а тешко да ће то бити у Реалу. Држи високу цену на тржишту и баш зато би могао да буде искоришћен за финансирање Азаровог трансфера. Колико год да је сјајан фудбалер када је у форми, толико је чудна цвећка у коју ниједан тренер није имао максимално поверење. Чак ни код Зидана није био стартер на више од 60 одсто мечева, а редовно је био играч којег тренер првог мења. Чини се да је и њему доста свега и да чак ни промена на клупи и одлазак Соларија неће поправити његову перспективу у Реалу. А и клуб је разочаран Исковим понашањем код Соларија. Неке ствари у Реалу се не праштају... Као терање ината.

Одлазак Соларија се све више подразумева у процесу ремонта. Добио је шансу и није је искористио. Остаје му још Лига шампиона у којој свакако није главни фаворит и врло тешко ће поновити Зиданове успехе јер нема ту харизму и ауторитет. А ни Зиданову тактичку генијалност попут најбољег ђака италијанске школе. Питање је да ли ће изгурати сезону на клупи Меренгеса мада је вероватнији сценарио да ће му из поштовања бити указана шанса до лета. Осим ако не освоји Лигу шампиона, а чак ће и тада била подељења мишљења о његовој тренерској вредности.

Кандидати да наследе Соларија се помињу из дана у дана. Стари Перезов сан је Јоахим Лев, али он има чврст уговор у Немачкој до 2022. и до сада је показао да му је селекторска функција много комфорнији амбијент од рада у клубу. Једино отказ у Немачкој може да га приближи клупи Реала, а ни та опција није могућа до лета 2020. године.

Велике шансе се дају и Маурисију Покетину који је био први Перезов избор када је Зидан изненада напустио клуб. Аргентинац говори шпански, играо је у Шпанији, има манире за Реал, али и чврст уговор у Тотенхему. Има аутентичан стил и тренерски печат који даје екипи што се Перезу посебно свиђа. Проблем је што нема освојене трофеје, мада их ни бољи од њега не би имали са Тотенхемом и питање је да ли би догурали далеко са Спурсима. Много већи проблем је што је Покетино под уговором са клубом у којем газдујеДанијел Леви, за којег је Реал оличење ђавола и за којег је Перез последњи човек којем би изашао у сусрет и преговарао са њим. Реал је већ у трансферима Модрића и Бејла нанео болне и прљаве ударце Левију које им овај није заборавио...

Трећа опција и најреалнија од свих је Макс Алегри. Чак и да освоји ту опсесију звану Лига шампиона са Јувентусом (а шансе су му се драстично смањиле против Атлетико Мадрида), извесно је да ће напустити клуб на крају сезоне. Дошло је и до засићења и до промене односа на релацији са управом клуба. Поготово после одласка Мароте. Алегри нема више никакав изазов у Италији, тешко га је замсилити у било ком другом клубу Серије А (бар у наредних неколико година) и иностранство је једина опција. Премијер лига га мами, али позив Реала свакако не би одбио.

Он није тип тренера какве воли Флорентино Перез. Али није био ни Зидан. Алегри је врстан тактичар који уме да ради са оним што има на располагању. Не придаје пуно пажње стилу и утиску који његова екипа оставља и то би могло да му нуде отежавајућа околност на пред коначним судом који дају аристократа Перез и размажена мадридска публика.

Истина, помиње се и повратак Муриња. Није тајна да ге Перез већ једном звао после не баш пријатељског разлаза 2013. године. Али, Мурињо је тада уживао висок рејтинг и популарност на Острву. Сада то више није случај, али проблем је што би га у свлачионици сачекали неки играчи са којима није био баш у најбољим односима и који су процветали после његовог одласка.

Ни добар део мадридске публике није за повратак Посебног. Више изгледа да се Мурињо нуди Реалу, него што га они заиста желе.

„Овај клуб је имао и увек ће имати више удварача од Џулије Робертс“, поентирао је Солари на питање новинара да ли га је страх од повартка Муриња.

Осим новог тренера, Реалу ће за ремонт бити потребна свежа крв на терену. Неки потези су већ направљени. Реал је почео процес смене генерација да не би дошао у ситуације у којима су били Милан, Интер, па чак и Манчестер Јунајтед у финишу Фергијеве ере.

Поменули смо левог бека Регилона, који већ оправдава очекивања. Али, потребни су и они који праве разлику. Реал има план. За преко 100.000.000 евра је у последње две године капарисао двојицу бразилских суперталената Винисијуса Жуниора и Родрига Гоеса преотевши их испред носа Барслеони. Овај први већ даје озбиљне назнаке да је у питању врхунски играч и неко ко би могао у перспективи да буде ослонац Реала. Нешто слично се очекује на лето и од овог другог. Али још је рано да та деца преузму велико бреме великих мадридских очекивања на себе. Елитни мадридизам нема стрпљења, жели све и одмах.

Од статуса Бејла и Иска ће зависити и долазак неке већ формиране звезде која ће више да повуче на терену док стасавају млади Бразилци. Наредно лето је „сад или никад“ за Едена Азара око којег Перез облеће већ годинама. Влажни сан је Нејмар, али тај трансфер спада у научну фантастику.

Реалније је очекивати неког голгетера предатора којег ће Бразилци и Асенсио снадбевати лоптама. Раније су се помињали Кејн, Левандовски, Икарди... Данијел Леви је разлог за недолазак првог, године коче овог другог, а супруга трећег. Тражиће се неки млађи шпиц, прво као резерва и подршка Бенземи, а потом као његов наследник. Најчешће се помињу Маркус Рашфорд и Лука Јовића, али није искључено да Реал опет изненади неким решењем са јужноамеричког тржишта.

Знају се и нека будућа решења у осталим линијама тима. Реал је по неким инфромацијама постигао договор са Портом око довођења младог бразилског штопера Едера Милитаа који је експлодирао у дебитантској сезони у Европи. Капарисан је и аргентински везиста Езекијел Паласиос као наследник Луке Модрића. Не треба заборавити и да је зимус из Манчестер Ситија доведен и Браим Дијаз, да ће за годину и кусур дана са позајмице из Дортмунда вратити универзални бек Ашраф Хакими, а да су у екипи веч неки млади и перспективни играчи попут Одриозоле, Себаљоса, Ваљеха...

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар