Remont Real Madrida, Džulije Roberts koje čekaju...

. . . i generacija za narednu deceniju! Kraljevski klub je spreman za rekonstrukciju!

Fudbal 08.03.2019 | 00:00
Remont Real Madrida, Džulije Roberts koje čekaju...
Real Madrid je zreo za generalni remont. Ne samo zbog izgubljenih bitaka sa Barselonom u prvenstvu i Kupu Španije. Već i zbog načina na koji ih je izgubio. Zbog ukupnog utiska koji ove sezone ostavljaju Kraljevići. I pogotovo zbog perspektive koju nude...

Proces remonta je započeo još letos iznenadnim odlascima Zinedina Zidana i Kristijana Ronalda. Planiranim ili neplaniranim, to znaju Florentino Perez i njegovi najbliži saradnici, ali teško da su u maju prošle godine bili spremni na takva dva udarca.

Real je i dalje u igri za odbranu trona u Ligi šampiona. Revanš protiv Ajaksa bi trebalo da bude formalnost, ali ih u četvrtfinalu skoro sigurno očekuje daleko teži posao u vidu nekog teškaša poput Barselone, Mančester Sitija, Pari Sen Žermena, Atletika ili Juventusa, Liverpula ili Bajerna... Biće to realan odraz u ogledalu dinastije koja već tri godine suvereno vlada Evropom. Videće bore na licu koji su češće i dublje nego pre tri godine kada su krenuli u prvi od tri uzastopna konkvistadorska pohoda.

Na kraju sezone će morati da se prave neke bolni rezovi i donose neke teške odluke. Jedna od njih će biti rešavanje statusa Gereta Bejla. Reč je o igraču koji je Realu dao mnogo u nekim mnogo bitnim utakmicama. Čak možda i više od Kristijana Ronalda. Ali, i koji je imao mnogo crnih rupa. Što zbog mnogobojnih povreda, što zbog ne baš popularnog statusa kod trenera i saigrača. Anćeloti je nedavno otkrio da je Bejl bio jedan od razloga njegovog odlaska iz Reala. Spekulisalo se da je i Zidan tražio odlazak, a da je umesto toga dobio saznanja da klub napušta Kristijano i da je tada rešio da napusti Real.

Bejlove igre ove sezone su ispod nivoa, o lošoj reputaciji u svlačionici se piše svekodnevno, a navijači su ga žestoko uzeli na zub zbog čega je na prethodnom El Klasiku izviždan pa je Santjago Bernabu napustio i pre kraja utakmice, ljut zbog takvog tretmana.

Do sada je Florentino Perez bio najveći Bejlov zaštitnik i brana svakoj priči o njegovom odlasku. Ali ako Real završi sezonu bez trofeja, neće se ni Perez libiti da preseče sa Bejlom. Današnje izjave Bejlovogagenta svakako ne pomažu smirivanju situacije.

„Ova generacija Realovih navijača će još godinama pričati o Bejlovim golovima. Iskreno, trebalo bi da ih bude sramota kako se odnose prema njemu. Geret zaslužuje mnogo veće poštovanje. Način na koji ga tretiraju Realovi navijači je sramotan. Za šest godina u Realu je osvojio sve, jedan je od najboljih fudbalera na svetu i trebalo bi da mu ljube stope. Uprkos tome što piše španska štampa, on je srećan u Madridu, priča razuman španski jezik i nema nikakav problem sa ostatkom svlačionice. Nikakvih razgovora o njegovom odlasku nije bilo do sada, niti on negde ide“, rekao je danas Bejlov agent Džonatan Barnet.

Dok bi Bejl i mogao da se spase odlaska, neki odlasci su izgleda zacementirani. Kofere pakuje Marselokoji je još letos imao poziv Juventusa i pregovarao je sa Bjankonerima, a po dolasku trenera Solarija je izgubio mesto u timu od mladog Regilona. Kao i mnogim velikim Brazilcima, izgleda da mu je prošao zenit posle serije uspeha. Marselo je iz dana u dan bliži Juventusu i sa njegovim odlaskom će biti nastavljen proces rekonstrukcije tima.

Regilon se pokazuje kao prilično dobro rešenje i igrač na kojeg se treba osloniti u budućnosti.

Bliži odlasku nego ostanku je i Isko. Nekada je imao periode kada bi u senku bacio i Kristijana Ronalda, ali je i on marginalizovan otkako je došao Solari. Isko je u najboljim godinama (26), tek treba da postane prva zvezda nekog tima, a teško da će to biti u Realu. Drži visoku cenu na tržištu i baš zato bi mogao da bude iskorišćen za finansiranje Azarovog transfera. Koliko god da je sjajan fudbaler kada je u formi, toliko je čudna cvećka u koju nijedan trener nije imao maksimalno poverenje. Čak ni kod Zidana nije bio starter na više od 60 odsto mečeva, a redovno je bio igrač kojeg trener prvog menja. Čini se da je i njemu dosta svega i da čak ni promena na klupi i odlazak Solarija neće popraviti njegovu perspektivu u Realu. A i klub je razočaran Iskovim ponašanjem kod Solarija. Neke stvari u Realu se ne praštaju... Kao teranje inata.

Odlazak Solarija se sve više podrazumeva u procesu remonta. Dobio je šansu i nije je iskoristio. Ostaje mu još Liga šampiona u kojoj svakako nije glavni favorit i vrlo teško će ponoviti Zidanove uspehe jer nema tu harizmu i autoritet. A ni Zidanovu taktičku genijalnost poput najboljeg đaka italijanske škole. Pitanje je da li će izgurati sezonu na klupi Merengesa mada je verovatniji scenario da će mu iz poštovanja biti ukazana šansa do leta. Osim ako ne osvoji Ligu šampiona, a čak će i tada bila podeljenja mišljenja o njegovoj trenerskoj vrednosti.

Kandidati da naslede Solarija se pominju iz dana u dana. Stari Perezov san je Joahim Lev, ali on ima čvrst ugovor u Nemačkoj do 2022. i do sada je pokazao da mu je selektorska funkcija mnogo komforniji ambijent od rada u klubu. Jedino otkaz u Nemačkoj može da ga približi klupi Reala, a ni ta opcija nije moguća do leta 2020. godine.

Velike šanse se daju i Maurisiju Poketinu koji je bio prvi Perezov izbor kada je Zidan iznenada napustio klub. Argentinac govori španski, igrao je u Španiji, ima manire za Real, ali i čvrst ugovor u Totenhemu. Ima autentičan stil i trenerski pečat koji daje ekipi što se Perezu posebno sviđa. Problem je što nema osvojene trofeje, mada ih ni bolji od njega ne bi imali sa Totenhemom i pitanje je da li bi dogurali daleko sa Spursima. Mnogo veći problem je što je Poketino pod ugovorom sa klubom u kojem gazdujeDanijel Levi, za kojeg je Real oličenje đavola i za kojeg je Perez poslednji čovek kojem bi izašao u susret i pregovarao sa njim. Real je već u transferima Modrića i Bejla naneo bolne i prljave udarce Leviju koje im ovaj nije zaboravio...

Treća opcija i najrealnija od svih je Maks Alegri. Čak i da osvoji tu opsesiju zvanu Liga šampiona sa Juventusom (a šanse su mu se drastično smanjile protiv Atletiko Madrida), izvesno je da će napustiti klub na kraju sezone. Došlo je i do zasićenja i do promene odnosa na relaciji sa upravom kluba. Pogotovo posle odlaska Marote. Alegri nema više nikakav izazov u Italiji, teško ga je zamsiliti u bilo kom drugom klubu Serije A (bar u narednih nekoliko godina) i inostranstvo je jedina opcija. Premijer liga ga mami, ali poziv Reala svakako ne bi odbio.

On nije tip trenera kakve voli Florentino Perez. Ali nije bio ni Zidan. Alegri je vrstan taktičar koji ume da radi sa onim što ima na raspolaganju. Ne pridaje puno pažnje stilu i utisku koji njegova ekipa ostavlja i to bi moglo da mu nude otežavajuća okolnost na pred konačnim sudom koji daju aristokrata Perez i razmažena madridska publika.

Istina, pominje se i povratak Murinja. Nije tajna da ge Perez već jednom zvao posle ne baš prijateljskog razlaza 2013. godine. Ali, Murinjo je tada uživao visok rejting i popularnost na Ostrvu. Sada to više nije slučaj, ali problem je što bi ga u svlačionici sačekali neki igrači sa kojima nije bio baš u najboljim odnosima i koji su procvetali posle njegovog odlaska.

Ni dobar deo madridske publike nije za povratak Posebnog. Više izgleda da se Murinjo nudi Realu, nego što ga oni zaista žele.

„Ovaj klub je imao i uvek će imati više udvarača od Džulije Roberts“, poentirao je Solari na pitanje novinara da li ga je strah od povartka Murinja.

Osim novog trenera, Realu će za remont biti potrebna sveža krv na terenu. Neki potezi su već napravljeni. Real je počeo proces smene generacija da ne bi došao u situacije u kojima su bili Milan, Inter, pa čak i Mančester Junajted u finišu Fergijeve ere.

Pomenuli smo levog beka Regilona, koji već opravdava očekivanja. Ali, potrebni su i oni koji prave razliku. Real ima plan. Za preko 100.000.000 evra je u poslednje dve godine kaparisao dvojicu brazilskih supertalenata Vinisijusa Žuniora i Rodriga Goesa preotevši ih ispred nosa Barsleoni. Ovaj prvi već daje ozbiljne naznake da je u pitanju vrhunski igrač i neko ko bi mogao u perspektivi da bude oslonac Reala. Nešto slično se očekuje na leto i od ovog drugog. Ali još je rano da ta deca preuzmu veliko breme velikih madridskih očekivanja na sebe. Elitni madridizam nema strpljenja, želi sve i odmah.

Od statusa Bejla i Iska će zavisiti i dolazak neke već formirane zvezde koja će više da povuče na terenu dok stasavaju mladi Brazilci. Naredno leto je „sad ili nikad“ za Edena Azara oko kojeg Perez obleće već godinama. Vlažni san je Nejmar, ali taj transfer spada u naučnu fantastiku.

Realnije je očekivati nekog golgetera predatora kojeg će Brazilci i Asensio snadbevati loptama. Ranije su se pominjali Kejn, Levandovski, Ikardi... Danijel Levi je razlog za nedolazak prvog, godine koče ovog drugog, a supruga trećeg. Tražiće se neki mlađi špic, prvo kao rezerva i podrška Benzemi, a potom kao njegov naslednik. Najčešće se pominju Markus Rašford i Luka Jovića, ali nije isključeno da Real opet iznenadi nekim rešenjem sa južnoameričkog tržišta.

Znaju se i neka buduća rešenja u ostalim linijama tima. Real je po nekim infromacijama postigao dogovor sa Portom oko dovođenja mladog brazilskog štopera Edera Militaa koji je eksplodirao u debitantskoj sezoni u Evropi. Kaparisan je i argentinski vezista Ezekijel Palasios kao naslednik Luke Modrića. Ne treba zaboraviti i da je zimus iz Mančester Sitija doveden i Braim Dijaz, da će za godinu i kusur dana sa pozajmice iz Dortmunda vratiti univerzalni bek Ašraf Hakimi, a da su u ekipi več neki mladi i perspektivni igrači poput Odriozole, Sebaljosa, Valjeha...

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar