Анализа: Иде финиш ПЛ! Није ни близу готовог!

Клоп нервозан, Ливерпул се ускоро враћа на прво место, притисак је на Ситију. . .  Какав нас чека расплет у шампионској трци у Премијер лиги?

Фудбал 07.03.2019 | 23:45
Анализа: Иде финиш ПЛ! Није ни близу готовог!
Ливерпул је после дуго времена и суштински изгубио прво место на табели Премијер лиге. Реми са градским ривалом Евертоном би могао да кошта Редсе титуле која се тако жарко ишчекује већ 29 година. Делује тако ливерпуловски…

Али, ништа још није готово. Далко од тога. До краја шампионске трке је остало још девет кола, а Манчестер Сити има само бод предности. Истина, Ливерпул није смео да дође овако рано у овакву ситуацију. Ливерпул има чак четири ремија у последњих шест кола. Рачунајући и Лигу шампиона, одиграо је три пута 0:0 на последње четири утакмице. Једноставно, не игра на потереном нивоу. 

Проблеми су евидентни и тичу су ефикасности. Знају се и “кривци”. Ако је ранијих сзеона одбрана била та која је пуцала под притиском када је било најтеже, овога пута је напад “издао”. Мохамед Салах је постигао један гол на последњих седам утакмица, Роберто Фирмино је дао гол на последњих девет мечева у свим такмичењима, а ствари донекле извлачи Садио Мане који је минулих осам мечева био стрелац шест пута. Међутим, Мане није вођа, а свакако није ни центрафор где га је Клоп поставио у јучерашњем Мерсисајд дербију. Немац је угушио тренутно свог најбољег играча у мечу који је био једна од прекретница у борби за титулу. Стављање Манеа на позицију централног нападача је био чист промашај. Сенегалац није имао ниједан шут ка голу, а само једном је дохватио лопту у противничком шеснаестерцу.  
Уместо да призна грешку, Клоп се изнервирао на питање новинара после утакмице да ли је Ливерпулиу био потребан још један нападач.

“Јако сам разочаран вашим питањем. Па не играмо Плаy статион?! Да ли заиста мислите да нисмо довољно ризиковали? Као да ја само треба да кажем ‘Ајмо момци, ајмо да ризикујемо још више и успећемо’?! Да ли смо било када играли на реми и нисмо ризиковали да дођемо до победе? Да ли треба да уводим још једног нападача само да бисмо играли дивљи фудбал? Ово није као на видео игрицама где уведете још једног нападача и све се промени. Фудбал не функционише тако. Не можете тако да играте у Премијер лиги. Били смо довољно офанзивни. Ми смо довољно офанзиван тим који преузима ризике. У то не треба да сумњате... Наредног викенда играмо против Барнлија и ако будемо играли скроз офанзивно, они ће нас убити контранападима. Уосталом, Сити је победио Борнмут у утакмици са 20 шанси, али је само једна завршила у голу. И то она у ближи угао које Боруц обично брани. Али, успели су”, рекао је видно нервозни Клоп на конференцији после меча.

Ипак, Немац је оптимиста и верује да права борба за титулу тек следи.

“Добра ствар је што смо и даље у игри. А још боља је да смо спремни за борбу. Има још много утакмица, стабилни смо и ту смо. Знамо колико смо добри. А знамо и колико су добри остали тимови у лиги”.

Иако му је екипа у драстичном паду форме, Немац има разлога да буде оптимиста. Ливерпул би ускоро требало да се врати на прво место. Макар формално, што не значи и суштински.

У следећем колу Ливерпул дочекује Барнли, а Сити дочекује Вотфорд. За очекивати је да оба тима победе, па и да Ливерпул има лакши посао од Ситија. Већ оног тамо викенда, Ливерпул има зицер за повратак на прво место. Гостује очајном Фуламу, док Сити истог викенда игра меч ФА Купа са Свонсијем. У случају победе у Фуламу, Ливерпул иде на репрезентативну паузу са два бода предности у односу на највећег ривала. И имаће довољно времена да се консолидује пред сам финиш првенства и последњих седам кола.

Не заборавите да се пре тога игра и Лига шампиона и да је Сити практично прошао даље, док Ливерпул свакако није фаворит против Бајерна у Минхену. Испадање Редса из Лиге шампиона би их оставило само на једном фронту док би Сити имао још два такмичења под претпоставком да одради посао против Свонсија у ФА Купу и Шалкеа у реваншу.

“Знам да се у данашњем свету само први вреднује, а да се на другог гледа као на апсолутног губитника. Али за мене је немогуће да то осетим према мојим играчима. Апсолутно немогуће. Не знам шта ће бити до краја, али знам да су моји играчи добри фудбалери, велики такмичари и сјајни спортисти. Наравно да желимо да освојимо Премијер лигу, осћеам то на играчима сваког дана. Али одиграли смо девет или 10 мечева више од Ливерпула током сезоне. То је много више минута у ногама од директног ривала. Упркос свему, ту смо где смо и то ме чини јако срећним. Наравно да бих волео да имамо 12 бодова предности као прошле сезоне, али оно је била реткост. Могли смо да имамо 10 бодова заостатка када је Ливерпул у јануару дошао на Етихад, могли смо да имамо и седам бодова заостатка после Њукасла… Али ту смо и нека они осете да смо ту”, поручио је Пеп Гвардиола.

Шта каже распоред после репрезентативне паузе?

Ливерпул дочекује Тотенхем што му је један од два најтежа испита до краја сезоне, Сити иде Фуламу. И коло после тога ће опет бити већи притисак на Редсима који гостују непредвидивом Саутемптону, док Сити опет има зицер против Кардифа на свом терену. Ако Ливерпул преживи притисак у та два кола после репрезентативне паузе и остане на првом месту са утакмицом више, биће то велика ствар за Клопов тим. А можда буде имао и четири бода предности (уз два меча више) ако Грађани прођу даље у ФА Купу што би значило и одлагање меча са Кардифом. 

Почетком априла су и термини резервисани за четвртфинале Лиге шампиона у којем је Сити већ једном ногом и у којем га скоро сигурно чека далеко тежи ривал од Шалкеа. Наравно, и Ливерпул може да се нађе у истој кожи у Лиги шампиона, али пре тога мора да елиминише Бајерн у Минхену. Што у овом моменту не делује баш реално.

Потом слади серија јако тешких мечева у априлу за Манчестер Сити у којем ће огроман притисак бити на Гвардиолином тиму. Могу да се нађу у ситуацији да јуре четири бода заостатка у серији мечева против незгодног Кристал Паласа (у гостима), Тотенхема (код куће) и градском дербију против Јунајтеда на Олд Трафорду који би се играо у среду као заостали меч због ФА Купа. То су три прилично тешка испита. Уз опцију да негде између буде уденут и евентуално заостали меч против Кардифа. Април завршавају гостовањем непредвидивом Барнлију.

Ливепрул би у истом периоду имао Челси код куће, Кардиф у гостима и Хадерсфилд на Енфилду. Прилично лакши распоред него Грађанима. Суштински, само једна озбиљна утакмица... То је последња шанса за Ливерпул да суштински преузме прво место на два кола пре краја.

Јер у последње две рунде Сити дочекује Лестер и гостује Брајтону, док Редси иду Њукаслу и дочекују Вулвсе. Ако би Сити дочекао последње коло као лидер, то би вероватно био крај свих надања Редса.

Распоред иде на руку Ливерпулу и битно му је да април дочека на првом месту, па макар и са утакмицом више од Ситија. Јер, сваки тренер би радије изабрао да је први са утакмицом више, него да јури предност ривала. Оно што Ливерпулу не иду у прилог су тренутна форма и квалитет фудбала. Гвардиолин тим игра много боље. Изузев оног меча са Вест Хемом, доминирају против свих.

“Начин на који играмо је много, много бољи него прошле сезоне. Сви у тиму тачно знају шта треба да се ради и како да једни помажу другима. Када се то деси, можемо против свакога да играмо. Наравно. можемо и да изгубимо, али беж жаљења”, каже Гвардиола и те његово речи сигурно изазивају страх у Ливерпулу.

Сити делује као да у овом ртиму може до краја. Па чак и на три фронта. Имају далеко дужу клупу и веће искуство за овакву трку.

Иако је јучерашњи реми са Евертоном изгледао као тако ливерпуловски губитак титуле, шанса још постоји и није лоша. Мада, има и оних попут легендарног Грејема Сунеса који сматра да више ништа не зависи од Редса. И који стрепи да је шанса прокоцкана.

“Када се само сетите где је Ливерпул био и какву је шансу имао против Вест Хема након Ситијевог пораза од Њукасла… То је баш била прилика. Али, допустили су Ситију да се врати у игру и сада Сити диктира”.

Можда је за Ливерпул и добро што је скинуо пртисак са себе и што сада он јури Сити… Шанса ће се негде указати. Само је треба искористити.

Извор: моззартспорт

ФОТО: реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар