Analiza: Ide finiš PL! Nije ni blizu gotovog!

Klop nervozan, Liverpul se uskoro vraća na prvo mesto, pritisak je na Sitiju. . .  Kakav nas čeka rasplet u šampionskoj trci u Premijer ligi?

Fudbal 07.03.2019 | 23:45
Analiza: Ide finiš PL! Nije ni blizu gotovog!
Liverpul je posle dugo vremena i suštinski izgubio prvo mesto na tabeli Premijer lige. Remi sa gradskim rivalom Evertonom bi mogao da košta Redse titule koja se tako žarko iščekuje već 29 godina. Deluje tako liverpulovski…

Ali, ništa još nije gotovo. Dalko od toga. Do kraja šampionske trke je ostalo još devet kola, a Mančester Siti ima samo bod prednosti. Istina, Liverpul nije smeo da dođe ovako rano u ovakvu situaciju. Liverpul ima čak četiri remija u poslednjih šest kola. Računajući i Ligu šampiona, odigrao je tri puta 0:0 na poslednje četiri utakmice. Jednostavno, ne igra na poterenom nivou. 

Problemi su evidentni i tiču su efikasnosti. Znaju se i “krivci”. Ako je ranijih szeona odbrana bila ta koja je pucala pod pritiskom kada je bilo najteže, ovoga puta je napad “izdao”. Mohamed Salah je postigao jedan gol na poslednjih sedam utakmica, Roberto Firmino je dao gol na poslednjih devet mečeva u svim takmičenjima, a stvari donekle izvlači Sadio Mane koji je minulih osam mečeva bio strelac šest puta. Međutim, Mane nije vođa, a svakako nije ni centrafor gde ga je Klop postavio u jučerašnjem Mersisajd derbiju. Nemac je ugušio trenutno svog najboljeg igrača u meču koji je bio jedna od prekretnica u borbi za titulu. Stavljanje Manea na poziciju centralnog napadača je bio čist promašaj. Senegalac nije imao nijedan šut ka golu, a samo jednom je dohvatio loptu u protivničkom šesnaestercu.  
Umesto da prizna grešku, Klop se iznervirao na pitanje novinara posle utakmice da li je Liverpuliu bio potreban još jedan napadač.

“Jako sam razočaran vašim pitanjem. Pa ne igramo Play station?! Da li zaista mislite da nismo dovoljno rizikovali? Kao da ja samo treba da kažem ‘Ajmo momci, ajmo da rizikujemo još više i uspećemo’?! Da li smo bilo kada igrali na remi i nismo rizikovali da dođemo do pobede? Da li treba da uvodim još jednog napadača samo da bismo igrali divlji fudbal? Ovo nije kao na video igricama gde uvedete još jednog napadača i sve se promeni. Fudbal ne funkcioniše tako. Ne možete tako da igrate u Premijer ligi. Bili smo dovoljno ofanzivni. Mi smo dovoljno ofanzivan tim koji preuzima rizike. U to ne treba da sumnjate... Narednog vikenda igramo protiv Barnlija i ako budemo igrali skroz ofanzivno, oni će nas ubiti kontranapadima. Uostalom, Siti je pobedio Bornmut u utakmici sa 20 šansi, ali je samo jedna završila u golu. I to ona u bliži ugao koje Boruc obično brani. Ali, uspeli su”, rekao je vidno nervozni Klop na konferenciji posle meča.

Ipak, Nemac je optimista i veruje da prava borba za titulu tek sledi.

“Dobra stvar je što smo i dalje u igri. A još bolja je da smo spremni za borbu. Ima još mnogo utakmica, stabilni smo i tu smo. Znamo koliko smo dobri. A znamo i koliko su dobri ostali timovi u ligi”.

Iako mu je ekipa u drastičnom padu forme, Nemac ima razloga da bude optimista. Liverpul bi uskoro trebalo da se vrati na prvo mesto. Makar formalno, što ne znači i suštinski.

U sledećem kolu Liverpul dočekuje Barnli, a Siti dočekuje Votford. Za očekivati je da oba tima pobede, pa i da Liverpul ima lakši posao od Sitija. Već onog tamo vikenda, Liverpul ima zicer za povratak na prvo mesto. Gostuje očajnom Fulamu, dok Siti istog vikenda igra meč FA Kupa sa Svonsijem. U slučaju pobede u Fulamu, Liverpul ide na reprezentativnu pauzu sa dva boda prednosti u odnosu na najvećeg rivala. I imaće dovoljno vremena da se konsoliduje pred sam finiš prvenstva i poslednjih sedam kola.

Ne zaboravite da se pre toga igra i Liga šampiona i da je Siti praktično prošao dalje, dok Liverpul svakako nije favorit protiv Bajerna u Minhenu. Ispadanje Redsa iz Lige šampiona bi ih ostavilo samo na jednom frontu dok bi Siti imao još dva takmičenja pod pretpostavkom da odradi posao protiv Svonsija u FA Kupu i Šalkea u revanšu.

“Znam da se u današnjem svetu samo prvi vrednuje, a da se na drugog gleda kao na apsolutnog gubitnika. Ali za mene je nemoguće da to osetim prema mojim igračima. Apsolutno nemoguće. Ne znam šta će biti do kraja, ali znam da su moji igrači dobri fudbaleri, veliki takmičari i sjajni sportisti. Naravno da želimo da osvojimo Premijer ligu, osćeam to na igračima svakog dana. Ali odigrali smo devet ili 10 mečeva više od Liverpula tokom sezone. To je mnogo više minuta u nogama od direktnog rivala. Uprkos svemu, tu smo gde smo i to me čini jako srećnim. Naravno da bih voleo da imamo 12 bodova prednosti kao prošle sezone, ali ono je bila retkost. Mogli smo da imamo 10 bodova zaostatka kada je Liverpul u januaru došao na Etihad, mogli smo da imamo i sedam bodova zaostatka posle Njukasla… Ali tu smo i neka oni osete da smo tu”, poručio je Pep Gvardiola.

Šta kaže raspored posle reprezentativne pauze?

Liverpul dočekuje Totenhem što mu je jedan od dva najteža ispita do kraja sezone, Siti ide Fulamu. I kolo posle toga će opet biti veći pritisak na Redsima koji gostuju nepredvidivom Sautemptonu, dok Siti opet ima zicer protiv Kardifa na svom terenu. Ako Liverpul preživi pritisak u ta dva kola posle reprezentativne pauze i ostane na prvom mestu sa utakmicom više, biće to velika stvar za Klopov tim. A možda bude imao i četiri boda prednosti (uz dva meča više) ako Građani prođu dalje u FA Kupu što bi značilo i odlaganje meča sa Kardifom. 

Početkom aprila su i termini rezervisani za četvrtfinale Lige šampiona u kojem je Siti već jednom nogom i u kojem ga skoro sigurno čeka daleko teži rival od Šalkea. Naravno, i Liverpul može da se nađe u istoj koži u Ligi šampiona, ali pre toga mora da eliminiše Bajern u Minhenu. Što u ovom momentu ne deluje baš realno.

Potom sladi serija jako teških mečeva u aprilu za Mančester Siti u kojem će ogroman pritisak biti na Gvardiolinom timu. Mogu da se nađu u situaciji da jure četiri boda zaostatka u seriji mečeva protiv nezgodnog Kristal Palasa (u gostima), Totenhema (kod kuće) i gradskom derbiju protiv Junajteda na Old Trafordu koji bi se igrao u sredu kao zaostali meč zbog FA Kupa. To su tri prilično teška ispita. Uz opciju da negde između bude udenut i eventualno zaostali meč protiv Kardifa. April završavaju gostovanjem nepredvidivom Barnliju.

Liveprul bi u istom periodu imao Čelsi kod kuće, Kardif u gostima i Hadersfild na Enfildu. Prilično lakši raspored nego Građanima. Suštinski, samo jedna ozbiljna utakmica... To je poslednja šansa za Liverpul da suštinski preuzme prvo mesto na dva kola pre kraja.

Jer u poslednje dve runde Siti dočekuje Lester i gostuje Brajtonu, dok Redsi idu Njukaslu i dočekuju Vulvse. Ako bi Siti dočekao poslednje kolo kao lider, to bi verovatno bio kraj svih nadanja Redsa.

Raspored ide na ruku Liverpulu i bitno mu je da april dočeka na prvom mestu, pa makar i sa utakmicom više od Sitija. Jer, svaki trener bi radije izabrao da je prvi sa utakmicom više, nego da juri prednost rivala. Ono što Liverpulu ne idu u prilog su trenutna forma i kvalitet fudbala. Gvardiolin tim igra mnogo bolje. Izuzev onog meča sa Vest Hemom, dominiraju protiv svih.

“Način na koji igramo je mnogo, mnogo bolji nego prošle sezone. Svi u timu tačno znaju šta treba da se radi i kako da jedni pomažu drugima. Kada se to desi, možemo protiv svakoga da igramo. Naravno. možemo i da izgubimo, ali bež žaljenja”, kaže Gvardiola i te njegovo reči sigurno izazivaju strah u Liverpulu.

Siti deluje kao da u ovom rtimu može do kraja. Pa čak i na tri fronta. Imaju daleko dužu klupu i veće iskustvo za ovakvu trku.

Iako je jučerašnji remi sa Evertonom izgledao kao tako liverpulovski gubitak titule, šansa još postoji i nije loša. Mada, ima i onih poput legendarnog Grejema Sunesa koji smatra da više ništa ne zavisi od Redsa. I koji strepi da je šansa prokockana.

“Kada se samo setite gde je Liverpul bio i kakvu je šansu imao protiv Vest Hema nakon Sitijevog poraza od Njukasla… To je baš bila prilika. Ali, dopustili su Sitiju da se vrati u igru i sada Siti diktira”.

Možda je za Liverpul i dobro što je skinuo prtisak sa sebe i što sada on juri Siti… Šansa će se negde ukazati. Samo je treba iskoristiti.

Izvor: mozzartsport

FOTO: reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar