И данас марш "жутих прслука"

Присталице покрета “жутих прслука” данас су се поново окупиле широм Француске, 15. викенд за редом, а у Паризу ће бити одржано пет одвојених протестних скупова у настојању да се овом покрету обнови снага након што је дошло до његовог слабљења због насиља и антисемитизма.

Свијет 23.02.2019 | 18:18
И данас марш "жутих прслука"
На стотине људи окупило се код Тријумфалне капије у француској престоници да би кренули у марш против политике владе за коју сматрају да фаворизује богате, јавио је АП. Подршка покрету “жутих прслука” ослабила је протеклих седмица након што је дошло до подјела и понављања насилних испада.

Путем друштвених мрежа су упућени апели да данашњи протест протекне мирно, а један од протестних скупова биће одржан против антисемитизма. 

Екстремистички ставови неких демонстраната довели су и до антисемитистичких увреда упућених познатом филозофу Алену Финкелкроту током протеклог викенда у Паризу.Овај напад се догодио убрзо пошто је француска влада објавила да је дошло до огромног пораста броја антисемитистичких увреда у прошлој години.

На протесту у граду Клермон-Феран око 2.500 демонстраната данас се, ипак, сукобило са полицијом, а ухапшено је 15 особа.

Протести су започели у новембру прошле године против пореза на гориво, али су се проширили и на незадовољство због економске политике предсједника Емануела Макрона која, како тврде демонстранти, фаворизује богате, подсјећа АП.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Рх

23.02.2019 23:53

подрска

ОДГОВОРИТЕ