Нежење маме новцем у брак

У буџету општине Брод ове године планирана су средства којима ће подстицати мушкарце старије од 35 година на брак, а ова иницијатива кренула је из Лијешћа, највеће мјесне заједнице, у којој има више 160 нежења старијих од 35 година, потврдио је "Независним" Илија Јовичић, начелник Брода.

Република Српска 22.02.2019 | 07:44
Нежење маме новцем у брак
"У старту смо у те сврхе планирали 10.000 КМ, али касније у зависности од тога како се буде развијало сигурно ћемо проширивати средства. Лијешће има око 1.600 становника и одатле је дошла та иницијатива у вријеме расправе о нацрту буџета, па смо тако и уврстили то да бисмо покушали нешто што је рађено у Јагодини, али и у неким сусједним мјестима", рекао је Јовичић за "Независне", додајући да су у фази осмишљавања пројекта.

Према његовим ријечима, с обзиром на то да у Лијешћу има преко 160 нежења, добрих младића старијих од 35 година, интерес за овај пројекат је велики.

"Надам се да ћемо у сарадњи с Туристичком организацијом и другим одјељењима успјети да организујемо једну врсту сусрета, приближавања. Понешто се на том плану и десило, што нам буди наду да би пројекат могао успјети", казао је Јовичић.

Демограф Александар Мајић казао је да су ови подстицаји веома битни, ако се узме у обзир да је брак носилац репродукције у РС.

"Око 83 одсто дјеце се роди у брачној заједници, а свега 17 одсто изван брачне заједнице, тако да на том примјеру видимо колико је брак битан за наталитет, јер би неминовно по сваком склопљеном браку било и више дјеце", појаснио је Мајић за "Независне".

Осим Брода, за стимулацију брака одлучиле су се и још неке локалне заједнице, додуше ријетке.

Један од тих примјера је и град Требиње, који, како су "Независне" раније писале, планира увећати бенефиције за пронаталитетну политику и породицу уопште, па ће за новосклопљене бракове у којима је један партнер старији од 38 година у овој години издвојити 90.000 марака.

Подсјећамо да су у општини Котор Варош грађани раније покретали нешто другачије иницијативе, те предлагали да би запослене нежење и неудате запослене жене старије од 25 година требало опорезовати, јер би се на тај начин, како је тада речено, повећала стопа наталитета у РС и БиХ.

Овај, како су га назвали, "бећарски порез" правдали су падом наталитета, гашењем села и све мањим рађањем дјеце и у градовима. То на крају није заживјело.

У Републичком заводу за статистику РС су казали да је, према посљедњем попису становништва, у РС било 160.658 неожењених мушкараца и 108.658 неудатих жена.

(Независне новине)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Аустрија

22.02.2019 06:53

Коју да озени која је од тих удаваца постена Са ким да цовјек изроди фамилију кадсе зна косу И стасу видисе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хуху

22.02.2019 07:23

Постено говореци, олош су и зене и мускарци. Све гола мурва и алкохолицар. Боље и сама остат него дозиват муза испред продавнице онако пијаног и руменог.

Name

Пензионер

22.02.2019 07:27

Не треба никоме давати социјалу по мени донијети одлуку да беацни парови добију стално запослење како би могли зивјети и тако повецати наталитет

Name

па да

22.02.2019 07:34

Залосно је то у каквом друству зивимо на ста смо све спали, да је али бас све трговина. Па и зивотињски свијет заслузује виси респект.

Name

Коментар

22.02.2019 08:28

У БиХ треба опорезовати глупост стопом ПДВ-а. Сваки пут кад неко, а нароцито политицари, кад извале глупост...да се пуни дрзавна каса. С обзиром какви кретени се налазе у власти, за годину дана би биле закрпљене све будзетске рупе. Ми би требали глупост брендирати и извозити као аутохтони БХ производ...

Name

Тито

22.02.2019 08:33

А ста да оцекују од дрзаве они сто имају породицу од 4 цлана а немају запослења. Да се помири са судбином да це ако и додје до посла радити за 450-550 км и да це му остати 150-200 км за храну кад исплати резије? Дајете паре летаргицарима и депресивцима а дјецији додатак вам је 35 км!!! Стварате нацију лезилебовица и фолираната .

Name

хм

22.02.2019 09:47

Поигравање са људским зивотима,на све могуце нацине. На једној страни потпуно обесправе права и зивот а на другој као стимулису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дора.

22.02.2019 11:02

Људи су се некад бавли пољопривредом И продавали Своје производе, Женилисе и имали по десет или више Дјеце, Продавали су Своје производе и тако су живјели, Сад чекај даму Друштво нађе писао и Жену и лези хлебе дате једем, Неспособнису за самосталан живот као мала Дјеца; Требају им савјети и упустава какоће одгајати дјецу, На Балкану се више Људи бави мржњом и нацијонализом наго са описмењавањем и развојом.

Name

Директ

22.02.2019 19:23

Ко има 35 година и висе, обицно вец има и то најмање 10 хиљада КМ. Права мјера би била подстицај за посао, инфраструктура и боља повезаност са градом, а то све много висе коста него 10 хиљада КМ, али и висе вриједи. Само на основу сталног извора прихода мозе доци до опстанка на одредјеном простору и развоја. Наталитет и репродукција је несто за ста је потребно 10-20 година планирања. Овај "проблем" је много дубљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзабе свр...

23.02.2019 00:21

Превише је разлога који су довели до овога да би рјесење било тако једноставно. А вуку од дјетињства и васпитања преко одрастања, вази за оба пола, до разних невидљивих психичких поремецаја, фрустрација, финансијске ситуације и лоше и добре, изазова и трендова који врсе притисак на омладину сваког узраста, поводљивост...

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

23.02.2019 14:36

Нађите ми само једно село које има 160 дјевојака на удају?! Немааа!!! А, зашто? Зато што се свака ваздигла хватати бајице у аутима страних таблица или оне који у граду имају станчину и пословни простор! То је једина и права истина!

ОДГОВОРИТЕ