Отпад трује грађане Повелича

Загађен ваздух има већи утицај на појаву болести, него вода коју пијемо и храна коју једемо у трајању од 15 до 20 година, доводи до можданог и срчаног удара, хроничне опструктивне болести плућа, рака плућа и инфекција доњих органа за дисање, тврде здравствени стручњаци.

Република Српска 16.02.2019 | 16:21
Отпад трује грађане Повелича
„Суспендоване честице из ваздуха најштетније су за дјецу, труднице и хроничне болеснике, који када је загађење високо, не би требало да бораве напољу, чак ни накратко“, кажу љекари.

А становници Повелича у србачкој општини, који живе у близини потока Брњавица и ријечице Савица, изложени су годинама смраду који долази из ових водотока који су претворени у колектор отпадних вода из овдашње Клаонице „Перутнина Птуј“.

Ова фирма нема адекватан пречистач отпадних вода, а постојећи биолошки, нема капацитет да прими троструко веће количине од пројектованих, па органске материје неконтролисано одлазе у Брњавицу и Савицу, гдје се таложе и растварањем изазивају неугодан мирис, нарочито љети, који удишу житељи овог насеља. Због загађивања ови водотоци су постали мртви, без живота.



„Принуђени смо да врата и прозоре држимо стално затворене, а ни у дворишту се због смрада не можемо дуго задржавати. Што је најгоре, не знамо колико је ваздух штетан по здравље, али знамо да у готово сваком домаћинству има неко од чланова породице који је имао мањи или већи мождани или срчани удар или болује од неке болести. Протестовали смо, жалили се општинској власти и надлежним републичким органима, али од тога нема ништа“, каже мјештанин Повелича Предраг Мајсторовић.

Његов комшија Ратко Јањић тврди да је ријечица Савица, некада била риболовни ревир са којим су се поносили србачки риболовци, а сада је без живота.

„Након неколико масовних угинућа рибе и велике еколошке штете, одустали смо од порибљавања и пецања, јер је вода прешла пети степен загађења. Савица је била и излетиште, мјесто за одмор и забаву, а сада јој се не може прићи од неугодног мириса“, каже пензионер Ратко Јањић, страствени спортски риболовац.



Технолог у Клаоници „Перутнина Птуј“ Велибор Поповић признаје да капацитет садашњег биолошког пречистача не може задовољити потребе, јер је клање и прерада пилића повећања.

„У току је реконструкција и доградња пречистача, након чега не би требало да буде садашњих проблема, на шта нас обавезују и европски стандарди због извозног броја“, тврди Поповић. Међутим, мјештани не вјерују, јер таква обећања трају три године, а проблеми су и даље присутни и још у већем обиму.

„Нисмо ми против Клаонице, јер у њој ради преко 200 људи, али тражимо да отклони недостатке и да не буде загађивач животне средине. Страхујемо за здравље, нарочито дјеце“, кажу Повеличани.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић каже да општина чини што је у њеној моћи. Недавно је у чишћење дијела потока Брњавица уложила 50.000 КМ, али тиме није ријешен проблем, јер је Савица остала замуљена, а један дио канала Брњавица треба да очисти Клаоница.



„Ми смо обавили разговор са руковоством ове фирме и добили увјеравање да ће чишћење канала до Клаонице обавити чим дозволе временски услови“, изјавио је Драгосављевић. Медјутим, осим бржег протока воде, без рјешавања питања пречистача и филтера на њему, неће се трајно ријешити проблем загађивања ових водотока.

Ако се овај проблем ускоро не ријеши, угрожена домаћинства у Повеличу ће се поново жалити надлежним републичким па и међународним институцијама, од којих ће тражити заштиту или исељавање! Сазнање да загађени ваздух изазива бројна тешка обољења, још више мјештана овог села енергично траже заштиту средине у којој живе, а најавили су јавне протесте.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Нострадамус

16.02.2019 15:58

Мислим да це све власти локалне и републицке да вам изадју у сусрет.Они це цак да контактирају и стране амбасаде тако да це те имати сансу да се до краја године иселите и не ометате да фирма ради несметано ако се и они не иселе одмах послије вас.Опет власт је власт она увијек има разумијевање за обицни народ.

ОДГОВОРИТЕ