Otpad truje građane Poveliča

Zagađen vazduh ima veći uticaj na pojavu bolesti, nego voda koju pijemo i hrana koju jedemo u trajanju od 15 do 20 godina, dovodi do moždanog i srčanog udara, hronične opstruktivne bolesti pluća, raka pluća i infekcija donjih organa za disanje, tvrde zdravstveni stručnjaci.

Republika Srpska 16.02.2019 | 16:21
Otpad truje građane Poveliča
„Suspendovane čestice iz vazduha najštetnije su za djecu, trudnice i hronične bolesnike, koji kada je zagađenje visoko, ne bi trebalo da borave napolju, čak ni nakratko“, kažu ljekari.

A stanovnici Poveliča u srbačkoj opštini, koji žive u blizini potoka Brnjavica i riječice Savica, izloženi su godinama smradu koji dolazi iz ovih vodotoka koji su pretvoreni u kolektor otpadnih voda iz ovdašnje Klaonice „Perutnina Ptuj“.

Ova firma nema adekvatan prečistač otpadnih voda, a postojeći biološki, nema kapacitet da primi trostruko veće količine od projektovanih, pa organske materije nekontrolisano odlaze u Brnjavicu i Savicu, gdje se talože i rastvaranjem izazivaju neugodan miris, naročito ljeti, koji udišu žitelji ovog naselja. Zbog zagađivanja ovi vodotoci su postali mrtvi, bez života.



„Prinuđeni smo da vrata i prozore držimo stalno zatvorene, a ni u dvorištu se zbog smrada ne možemo dugo zadržavati. Što je najgore, ne znamo koliko je vazduh štetan po zdravlje, ali znamo da u gotovo svakom domaćinstvu ima neko od članova porodice koji je imao manji ili veći moždani ili srčani udar ili boluje od neke bolesti. Protestovali smo, žalili se opštinskoj vlasti i nadležnim republičkim organima, ali od toga nema ništa“, kaže mještanin Poveliča Predrag Majstorović.

Njegov komšija Ratko Janjić tvrdi da je riječica Savica, nekada bila ribolovni revir sa kojim su se ponosili srbački ribolovci, a sada je bez života.

„Nakon nekoliko masovnih uginuća ribe i velike ekološke štete, odustali smo od poribljavanja i pecanja, jer je voda prešla peti stepen zagađenja. Savica je bila i izletište, mjesto za odmor i zabavu, a sada joj se ne može prići od neugodnog mirisa“, kaže penzioner Ratko Janjić, strastveni sportski ribolovac.



Tehnolog u Klaonici „Perutnina Ptuj“ Velibor Popović priznaje da kapacitet sadašnjeg biološkog prečistača ne može zadovoljiti potrebe, jer je klanje i prerada pilića povećanja.

„U toku je rekonstrukcija i dogradnja prečistača, nakon čega ne bi trebalo da bude sadašnjih problema, na šta nas obavezuju i evropski standardi zbog izvoznog broja“, tvrdi Popović. Međutim, mještani ne vjeruju, jer takva obećanja traju tri godine, a problemi su i dalje prisutni i još u većem obimu.

„Nismo mi protiv Klaonice, jer u njoj radi preko 200 ljudi, ali tražimo da otkloni nedostatke i da ne bude zagađivač životne sredine. Strahujemo za zdravlje, naročito djece“, kažu Poveličani.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević kaže da opština čini što je u njenoj moći. Nedavno je u čišćenje dijela potoka Brnjavica uložila 50.000 KM, ali time nije riješen problem, jer je Savica ostala zamuljena, a jedan dio kanala Brnjavica treba da očisti Klaonica.



„Mi smo obavili razgovor sa rukovostvom ove firme i dobili uvjeravanje da će čišćenje kanala do Klaonice obaviti čim dozvole vremenski uslovi“, izjavio je Dragosavljević. Medjutim, osim bržeg protoka vode, bez rješavanja pitanja prečistača i filtera na njemu, neće se trajno riješiti problem zagađivanja ovih vodotoka.

Ako se ovaj problem uskoro ne riješi, ugrožena domaćinstva u Poveliču će se ponovo žaliti nadležnim republičkim pa i međunarodnim institucijama, od kojih će tražiti zaštitu ili iseljavanje! Saznanje da zagađeni vazduh izaziva brojna teška oboljenja, još više mještana ovog sela energično traže zaštitu sredine u kojoj žive, a najavili su javne proteste.

(BN)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

16.02.2019 15:58

Mislim da ce sve vlasti lokalne i republicke da vam izadju u susret.Oni ce cak da kontaktiraju i strane ambasade tako da ce te imati sansu da se do kraja godine iselite i ne ometate da firma radi nesmetano ako se i oni ne isele odmah poslije vas.Opet vlast je vlast ona uvijek ima razumijevanje za obicni narod.

ODGOVORITE