Хоће ли роботи „узети хљеб“ новинарима?

Док штампани медији који се баве привредним темама, пре свега финансијама, смањују број новинара, све се чешће ангажују роботи, који не траже повишицу плате, не жале се на прековремени рад, а много су бржи од својих „људских колега“ када треба саопштити пад или пораст цена, преноси амерички „Њујорк тајмс“.

Информационе технологије 07.02.2019 | 07:49
Хоће ли роботи „узети хљеб“ новинарима?
Вести које доносе роботи су све бројније и сада је већ трећина информација које емитује агенција за економске вести Блумберг резултат рада робота-новинара.
 
Систем који користи овај робот „Киборг“ може у најкраћем року да испоручи новинарима информације које се односе на кварталне приходе свих значајнијих америчких компанија.

Робот може да разложи податке на све тражене елементе потребне да би се поднео извештај о приходима и расходима компанија сваког квартала. Та врста извештаја је, иначе, међу новинарима који прате финансије веома непопуларна јер је досадна, а робот се никоме не жали.

Робот на најбољи начин помаже Блумбергу у трци да буде први међу конкуренцијом, попут Ројтерса, који му је највећи конкурент.

Роботи нису само неуморни и брзи да саопште финансијски важне податке, већ и спортске резултате за школске лиге или вести о земљотресима у Калифорнији, за Лос Анђелес тајмс.

Уредништва писаних медија који користе роботе тврде да они неће угрозити добре новинаре, већ ће им ослободити време да се баве писањем кометара, анализа, репортажа...

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар