Hoće li roboti „uzeti hljeb“ novinarima?

Dok štampani mediji koji se bave privrednim temama, pre svega finansijama, smanjuju broj novinara, sve se češće angažuju roboti, koji ne traže povišicu plate, ne žale se na prekovremeni rad, a mnogo su brži od svojih „ljudskih kolega“ kada treba saopštiti pad ili porast cena, prenosi američki „Njujork tajms“.

Informacione tehnologije 07.02.2019 | 07:49
Hoće li roboti „uzeti hljeb“ novinarima?
Vesti koje donose roboti su sve brojnije i sada je već trećina informacija koje emituje agencija za ekonomske vesti Blumberg rezultat rada robota-novinara.
 
Sistem koji koristi ovaj robot „Kiborg“ može u najkraćem roku da isporuči novinarima informacije koje se odnose na kvartalne prihode svih značajnijih američkih kompanija.

Robot može da razloži podatke na sve tražene elemente potrebne da bi se podneo izveštaj o prihodima i rashodima kompanija svakog kvartala. Ta vrsta izveštaja je, inače, među novinarima koji prate finansije veoma nepopularna jer je dosadna, a robot se nikome ne žali.

Robot na najbolji način pomaže Blumbergu u trci da bude prvi među konkurencijom, poput Rojtersa, koji mu je najveći konkurent.

Roboti nisu samo neumorni i brzi da saopšte finansijski važne podatke, već i sportske rezultate za školske lige ili vesti o zemljotresima u Kaliforniji, za Los Anđeles tajms.

Uredništva pisanih medija koji koriste robote tvrde da oni neće ugroziti dobre novinare, već će im osloboditi vreme da se bave pisanjem kometara, analiza, reportaža...

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar