Оре, Оре! Креће Свјетско првенство!

У шведској данас почиње Светско првенство у алпским дисциплинама које ће протећи у сенци повлачења легендарне Линдзи Вон.

Остали спортови 05.02.2019 | 12:00
Оре, Оре! Креће Свјетско првенство!
Зимски спортски центар Оре домаћин је 45. Светског првенства у алпским дисциплинама, а прве ће на стазу даме, јер ће се данас окушати у супервелеслалому (супер Г). Последњи дан такмичења, које ће протећи у сенци повлачења можда и највеће скијашице свих времена, Линдзи Вон спустиће завесу 17. фебруара. Али, кренимо редом.

Иако до ове сезоне није имала успеха у овој дисциплини, имала је прилику Микаела Шифрин да током текуће зиме у родном Колораду од Николе Јокића научи како се остварује трипл-дабл, па је и она у пет супервелеслалома, колико их је било на програм у 2018/19. у оквиру Светског купа, забележила три победе, засела на чело у генералном поретку, тако да се с правом сматра могућом победницом на отварању планетарног шампионата.

Аустријанка Никол Шмидхофер брани титулу из Сент Морица 2017, а није на челу листе фаворита и шта нам то говори? Одговор је једноставан: конкуренција је паклена! Победа у Гармишу на последњој супер Г трци пред шампионат света, трећа позиција у пласману супервелеслаломашица у Светском купу, јасан су показатељ да је скијашица из Фризаха јак штих најјаче нације у овом спорту.

Да Корушка слави, осим наведене ‘’јодлерке’’, потрудиће се и Словенка Илка Штухец. Једанаесто место пре две године не би задовољило њене апетите, мада је она ‘’по вокацији’’ спусташица, победа у Вал Гардени у децембру прошле године ипак је сврстава у ред смучарки од који се очекује висок пласман, па ћемо у поподневним часовима сазнати да ли је земљакиња прослављеног композитиора Хуга Волфа одсвирала победнички мол на стази у Ореу.

Лихтенштајн нема аеродроме и  железницу и, али зато има Тину Вајратер, девојку која лети супервелеслаломашким рутама и гази као брзи воз. Додуше, ове сезоне нема победу у ‘’убрзаном велеслалому’’, па све то надокнађује константним пласманима на подијум. Бронза с Олимпијских игара, два глобуса намењења победници Светског купа у овој дисциплини, вицешампионско звање с претходног Светског првенства, изазивају навијачицу Вадуца на успешно  дриблање капија и славље по завршетку трке.

Софија Гођа из Италије воли да вози супер Г у Ореу, победила је минуле године на надметању у оквиру Светског купа, 2013. јој је на светској смотри измакла медаља јер је заузела четврто место, сад у Скандинавију стиже да победничке елементе склопи онако како то ради ИКЕА.

Уз наведена имена, до постоља би могле и Швајцаркиња Лара Гут-Бехрами, супруга познатог фудбалера Валона Бехрамија, Немица Викторија Ребензбург, а цео програм у наредне две седмице у земљи краља Густава ће бити, касо што већ напоменусмо у знаку опроштаја чувене Линдзи Вон, велике шампионке и жене која и својом лепотом спасава скијашки свет.

Швеђанка Ања Персон, Италијанка Изолде Костнер и Аустријанка Улрике Мајер (смртно страдала на трци 1994) предводе листу најуспешнијих, пошто су освојиле по две златне медаље.

Предвидети победника у женској конкуренцији равно је Сизифовом послу, а исто то учинити кад је у питању јачи пол је на нивоу Танталових мука. Неко од учесника ће сигурно завршити у митологији најпопуларнијег спорта на снегу, списак кандидата је дугачак. Уколико Светски куп узмемо као најсвежији репер по ком би се могли рангирати кандидати за подијум, процене не би ни било, пошто су се прва петорица скијаша на табели у супервелеслалому толико скупили да је разлика између водећег и петопласираног свега 17 бодова.

Корушка као да је део Шведске кад је овогодишњи шампионат у питању, после две даме, имамо и једног мушкарца с високом репутацијом у једној од најмлађих варијанти у породици алпског скијања. Аустријски адут зове се Матијас Мајер, актуелни је олимпијски победник, другопласирани у поретку Светског купа у овој дисциплини (нема тријумф у 2018/19), досад тако близу, а тако далеко победничком постољу на првенствима света (4. односно 5. место), те му се сад пружа прилика да надокнади пропуштено на стази дугој нешто више од 2,6 километара.

Сукоб између Аустријанаца и Италијана у Јужном Тиролу се више не води на политичком пољу него на снегу, између капија. Јер скијашком четом ‘’азура’’ на почетку такмичења командује Тиролац Доминик Парис, власник бронзаног одличја у јуниорској конкуренцији пре 10 година, тренутно на броју три у Светском купу кад је реч о ‘’супер џију’’, човек који  је Сент Мориц пре две године напустио као девети супервелеслаломаш мајке Земље, сјајан и ове сезоне (победа, једно треће место), дакле, смучар с педигреом.

Лидер супер Г каравана у овом тренутку зове се Винсент Крихмајер, рођен је близу ‘’лепог плавог Дунава’’, сад лепо може да се бори за једно од три најлепша места у такмичарском смислу. Позиција број два на крају сезоне у конкуренцији мајстора супервелеслалома претходне сезоне, 27 година старом скијашу оставља могућност да покаже зашто је изнад свих, упркос томе што за победу у овој сезони зна само у спусту.

Са севера Европе, из Норвешке, право међу неколицину од који се највише очекује стиже Александер Омот- Килде, презимењак по мајци највећег Викинга са штаповима и скијама Ћетила- Андреа Омота, с том разликом што је млађи представник ‘’фамилије’’ миљама далеко од славнијег сународника. Ипак, има и он чиме да се подичи, посебно малим глобусом који му је уручен после одличних резултата у супервелеслалому 2015/16, а није занемарљиво ни четврто место с прошлог Мундијала. Чак је своје име на истом месту оставио и у планетарном купу пред старт у Ореу, док је, гледајући појединачно трке у текућој сезони, највише доскијао у Бормију, закорачивши на најнижи степеник подијума.

Још један ‘’викинг’’ је симбол скијашког спорта у 21. веку, у питању је Аксел Лунд Свиндал. Врата на његовој трофејној витрине не би требало отварати, претила би опасност да се на оног ко то покуша обруше силни пехари и медаље овог ветерана (36 година), а ни  сад га не треба отписати. Као убица који се враћа на место злочина, Свиндал ће се појавити у граду из ког је 2007. испраћен с два одличја, мада не у супервелеслалому. Супер Г му је конто увећао за две ‘’бронзе’’, победом на Олимпијским играма 2010, док је у Светском купу чак пет пута крај сезоне дочекао изнад свих на табели  у овој дисциплини, уз то је уписао и 17 победа! Свака нова реч била би сувишна.

За улазак у одабрано друштво кандидатуру би могли поднети и Немац Јозеф Ферст, Беат Фојц из Швајцарске, Италијан Криштоф Инерхофер... На челу вечне листе су Норвежанин Атле Скардал и Аустријанац Штефан Еберхартет, једини двоструки светски прваци у супервелеслалому.

Спектакл може да почне. Оле, Оре!

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар