Ore, Ore! Kreće Svjetsko prvenstvo!

U švedskoj danas počinje Svetsko prvenstvo u alpskim disciplinama koje će proteći u senci povlačenja legendarne Lindzi Von.

Ostali sportovi 05.02.2019 | 12:00
Ore, Ore! Kreće Svjetsko prvenstvo!
Zimski sportski centar Ore domaćin je 45. Svetskog prvenstva u alpskim disciplinama, a prve će na stazu dame, jer će se danas okušati u superveleslalomu (super G). Poslednji dan takmičenja, koje će proteći u senci povlačenja možda i najveće skijašice svih vremena, Lindzi Von spustiće zavesu 17. februara. Ali, krenimo redom.

Iako do ove sezone nije imala uspeha u ovoj disciplini, imala je priliku Mikaela Šifrin da tokom tekuće zime u rodnom Koloradu od Nikole Jokića nauči kako se ostvaruje tripl-dabl, pa je i ona u pet superveleslaloma, koliko ih je bilo na program u 2018/19. u okviru Svetskog kupa, zabeležila tri pobede, zasela na čelo u generalnom poretku, tako da se s pravom smatra mogućom pobednicom na otvaranju planetarnog šampionata.

Austrijanka Nikol Šmidhofer brani titulu iz Sent Morica 2017, a nije na čelu liste favorita i šta nam to govori? Odgovor je jednostavan: konkurencija je paklena! Pobeda u Garmišu na poslednjoj super G trci pred šampionat sveta, treća pozicija u plasmanu superveleslalomašica u Svetskom kupu, jasan su pokazatelj da je skijašica iz Frizaha jak štih najjače nacije u ovom sportu.

Da Koruška slavi, osim navedene ‘’jodlerke’’, potrudiće se i Slovenka Ilka Štuhec. Jedanaesto mesto pre dve godine ne bi zadovoljilo njene apetite, mada je ona ‘’po vokaciji’’ spustašica, pobeda u Val Gardeni u decembru prošle godine ipak je svrstava u red smučarki od koji se očekuje visok plasman, pa ćemo u popodnevnim časovima saznati da li je zemljakinja proslavljenog kompozitiora Huga Volfa odsvirala pobednički mol na stazi u Oreu.

Lihtenštajn nema aerodrome i  železnicu i, ali zato ima Tinu Vajrater, devojku koja leti superveleslalomaškim rutama i gazi kao brzi voz. Doduše, ove sezone nema pobedu u ‘’ubrzanom veleslalomu’’, pa sve to nadoknađuje konstantnim plasmanima na podijum. Bronza s Olimpijskih igara, dva globusa namenjenja pobednici Svetskog kupa u ovoj disciplini, vicešampionsko zvanje s prethodnog Svetskog prvenstva, izazivaju navijačicu Vaduca na uspešno  driblanje kapija i slavlje po završetku trke.

Sofija Gođa iz Italije voli da vozi super G u Oreu, pobedila je minule godine na nadmetanju u okviru Svetskog kupa, 2013. joj je na svetskoj smotri izmakla medalja jer je zauzela četvrto mesto, sad u Skandinaviju stiže da pobedničke elemente sklopi onako kako to radi IKEA.

Uz navedena imena, do postolja bi mogle i Švajcarkinja Lara Gut-Behrami, supruga poznatog fudbalera Valona Behramija, Nemica Viktorija Rebenzburg, a ceo program u naredne dve sedmice u zemlji kralja Gustava će biti, kaso što već napomenusmo u znaku oproštaja čuvene Lindzi Von, velike šampionke i žene koja i svojom lepotom spasava skijaški svet.

Šveđanka Anja Person, Italijanka Izolde Kostner i Austrijanka Ulrike Majer (smrtno stradala na trci 1994) predvode listu najuspešnijih, pošto su osvojile po dve zlatne medalje.

Predvideti pobednika u ženskoj konkurenciji ravno je Sizifovom poslu, a isto to učiniti kad je u pitanju jači pol je na nivou Tantalovih muka. Neko od učesnika će sigurno završiti u mitologiji najpopularnijeg sporta na snegu, spisak kandidata je dugačak. Ukoliko Svetski kup uzmemo kao najsvežiji reper po kom bi se mogli rangirati kandidati za podijum, procene ne bi ni bilo, pošto su se prva petorica skijaša na tabeli u superveleslalomu toliko skupili da je razlika između vodećeg i petoplasiranog svega 17 bodova.

Koruška kao da je deo Švedske kad je ovogodišnji šampionat u pitanju, posle dve dame, imamo i jednog muškarca s visokom reputacijom u jednoj od najmlađih varijanti u porodici alpskog skijanja. Austrijski adut zove se Matijas Majer, aktuelni je olimpijski pobednik, drugoplasirani u poretku Svetskog kupa u ovoj disciplini (nema trijumf u 2018/19), dosad tako blizu, a tako daleko pobedničkom postolju na prvenstvima sveta (4. odnosno 5. mesto), te mu se sad pruža prilika da nadoknadi propušteno na stazi dugoj nešto više od 2,6 kilometara.

Sukob između Austrijanaca i Italijana u Južnom Tirolu se više ne vodi na političkom polju nego na snegu, između kapija. Jer skijaškom četom ‘’azura’’ na početku takmičenja komanduje Tirolac Dominik Paris, vlasnik bronzanog odličja u juniorskoj konkurenciji pre 10 godina, trenutno na broju tri u Svetskom kupu kad je reč o ‘’super džiju’’, čovek koji  je Sent Moric pre dve godine napustio kao deveti superveleslalomaš majke Zemlje, sjajan i ove sezone (pobeda, jedno treće mesto), dakle, smučar s pedigreom.

Lider super G karavana u ovom trenutku zove se Vinsent Krihmajer, rođen je blizu ‘’lepog plavog Dunava’’, sad lepo može da se bori za jedno od tri najlepša mesta u takmičarskom smislu. Pozicija broj dva na kraju sezone u konkurenciji majstora superveleslaloma prethodne sezone, 27 godina starom skijašu ostavlja mogućnost da pokaže zašto je iznad svih, uprkos tome što za pobedu u ovoj sezoni zna samo u spustu.

Sa severa Evrope, iz Norveške, pravo među nekolicinu od koji se najviše očekuje stiže Aleksander Omot- Kilde, prezimenjak po majci najvećeg Vikinga sa štapovima i skijama Ćetila- Andrea Omota, s tom razlikom što je mlađi predstavnik ‘’familije’’ miljama daleko od slavnijeg sunarodnika. Ipak, ima i on čime da se podiči, posebno malim globusom koji mu je uručen posle odličnih rezultata u superveleslalomu 2015/16, a nije zanemarljivo ni četvrto mesto s prošlog Mundijala. Čak je svoje ime na istom mestu ostavio i u planetarnom kupu pred start u Oreu, dok je, gledajući pojedinačno trke u tekućoj sezoni, najviše doskijao u Bormiju, zakoračivši na najniži stepenik podijuma.

Još jedan ‘’viking’’ je simbol skijaškog sporta u 21. veku, u pitanju je Aksel Lund Svindal. Vrata na njegovoj trofejnoj vitrine ne bi trebalo otvarati, pretila bi opasnost da se na onog ko to pokuša obruše silni pehari i medalje ovog veterana (36 godina), a ni  sad ga ne treba otpisati. Kao ubica koji se vraća na mesto zločina, Svindal će se pojaviti u gradu iz kog je 2007. ispraćen s dva odličja, mada ne u superveleslalomu. Super G mu je konto uvećao za dve ‘’bronze’’, pobedom na Olimpijskim igrama 2010, dok je u Svetskom kupu čak pet puta kraj sezone dočekao iznad svih na tabeli  u ovoj disciplini, uz to je upisao i 17 pobeda! Svaka nova reč bila bi suvišna.

Za ulazak u odabrano društvo kandidaturu bi mogli podneti i Nemac Jozef Ferst, Beat Fojc iz Švajcarske, Italijan Krištof Inerhofer... Na čelu večne liste su Norvežanin Atle Skardal i Austrijanac Štefan Eberhartet, jedini dvostruki svetski prvaci u superveleslalomu.

Spektakl može da počne. Ole, Ore!

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar