Најважнији оброк у дану, ипак, прескочите

Ако покушавате да ослабите, прескочите доручак, показало је најновије истраживање.

Здравље 01.02.2019 | 11:03
Најважнији оброк у дану, ипак, прескочите
Дуго се сматралио да обилан доручак ујутро спречава осец́ај глади током дана и тако помаже људима да губе на килажи. 

Међутим, ново становиште сугерише да "најважнији оброк у дану" не може да помогне људима да контролишу своју тежину. 

Резултати показују да је дневни унос калорија вец́и код људи који једу доручак и да прескакање доручка не изазива вец́и апетит током дана. 

Тим са Универзитета Монаш у Мелбурну, у Аустралији, анализирао је ефекте редовног доручка на промену тежине и дневни унос енергије, на основу доказа из 13 студија, углавном у Британији и Сједињеним Државама, из последњих 28 година. 

Направили су бројне пробе које су се фокусирале на јело или прескакање доручка и промене телесне тежине, док су други посматрали ефекат доручка на дневни унос калорија. 

За студију су одабрани људи који су имали устаљене или неустаљене навике за доручак и праћена је њихова тежина које током 24 часа 16 седмица. 

Истраживачи су открили да је укупан дневни унос калорија био вец́и у групама које су јеле доручак у поређењу са онима који су га прескочили. У просеку 260 калорија више дневно је потрошено без обзира на уобичајене навике доручка. А резултати су показали да су они који су прескочили доручак у просеку лакши око пола килограма.

Б 92
фото:интернет

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар