"За дом спремни" је говор мржње

Европски суд за људска права у Стразбуру одбио је жалбу некадашњег фудбалера Јосипа Шимунића против Хрватске, уз образложење да се слобода говора не односи на усташки поздрав "За дом спремни!".

Регион 29.01.2019 | 16:00
"За дом спремни" је говор мржње
Шимунић је претходно правоснажно кажњен са 25.000 куна /око 3.371 евра/ због узвикивања усташког поздрава.

Он је 19. децембра 2013. године, након утакмице Хрватске и Исланда, узвикивао "За дом!", на шта му је публика узвраћала - "Спремни!".

Према пресуди у Хрватској, тај поклич се односи на службени поздрав из времена Независне Државе Хрватске.

Као такав, тај поздрав представља и манифестацију расистичке идеологије, презир према другима због њихове вјерске и етничке припадности, те тривијализовање жртава злочина против човјечности, наведено је у образложењу домаће пресуде.

Шимунић је тврдио да је ријеч "о старом хрватском поздраву", па се жалио и Уефи, која је, такође, његову жалбу одбила и одредила му забрану играња за репрезентацију Хрватске због које је пропустио Свјетско првенство у Бразилу 2014. године.

Аргументацију о "старом хрватском поздраву" Шимунић је поновио и у тужби против Хрватске, у којој је тражио од Европског суда за људска права да утврди како су му хрватски судови повриједили право на поштено суђење.

Европски суд за људска права је, међутим, одбио тужбу, а из образложења директно произилази да усташки поздрав "За дом спрмни!" прокламује мржњу и насиље, преносе хрватски медији.

У Хрватској је овај поздрав дозвољен ако се употребљава у оквиру грба ХВО-а, а критичари овакве одлуке тврде да се на тај начин амнестира усташки поздрав под којим су убијани Срби, Јевреји, Роми и антифашисти.

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

?????

29.01.2019 15:06

Сто болесника нисте одерали са 50 000 долара овако сте га само наградили

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕАЛНО

29.01.2019 15:21

Хахаха Говор мрзње него ста ? А ста казете када њихова предсједница на утакмици гдије скандирају за дом спремни и кад говори како слуса Томсона. Прије пар дана су рекли да је Хрватска нај фасистицка земња а онда слиједе Пољска Украјина и Румунија.. Не разумијем да смо у 21 вијеку и да људи могу себи тако несто дозволити, није цудно сто су истјерали 700 хиљада Срба и онда казу како их Срби мрзе, мрзе они и нас Муслимане и све сто није Хрватско.. Они су исто били умјесани у рат код нас али су муцки скривали и радили иза ледја а добро се сјецам када су гинули Хрвати из Хрватске на подруцју БиХ они су их пребацивали у Хрватски и правдали се да су погинули несретним слуцајем а никада нису рекли да се то десавало у БиХ, муцки и иза ледја. свака цаст свијету и свима који су конацмо рекли праву истину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Русија

29.01.2019 17:34

Синови тисућљетне културе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

29.01.2019 20:51

Теби је као спортисти битно да си спреман за донар фудбал. Тако се само бламирас, стварас лос имидј самом себи, да не казем примитован и епитети који уз то стоје.

Name

зуx

29.01.2019 21:14

Највеци папак свих времена...пропустио свјетско првенство јер је глупко!

ОДГОВОРИТЕ
Name

29.01.2019 22:01

Ако нисте спремни, спремте се спремте

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

30.01.2019 07:01

Веж те се, Веж те путнициии, Брза вожња ће да буде,,,,,