"Za dom spremni" je govor mržnje

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je žalbu nekadašnjeg fudbalera Josipa Šimunića protiv Hrvatske, uz obrazloženje da se sloboda govora ne odnosi na ustaški pozdrav "Za dom spremni!".

Region 29.01.2019 | 16:00
"Za dom spremni" je govor mržnje
Šimunić je prethodno pravosnažno kažnjen sa 25.000 kuna /oko 3.371 evra/ zbog uzvikivanja ustaškog pozdrava.

On je 19. decembra 2013. godine, nakon utakmice Hrvatske i Islanda, uzvikivao "Za dom!", na šta mu je publika uzvraćala - "Spremni!".

Prema presudi u Hrvatskoj, taj poklič se odnosi na službeni pozdrav iz vremena Nezavisne Države Hrvatske.

Kao takav, taj pozdrav predstavlja i manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti, te trivijalizovanje žrtava zločina protiv čovječnosti, navedeno je u obrazloženju domaće presude.

Šimunić je tvrdio da je riječ "o starom hrvatskom pozdravu", pa se žalio i Uefi, koja je, takođe, njegovu žalbu odbila i odredila mu zabranu igranja za reprezentaciju Hrvatske zbog koje je propustio Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

Argumentaciju o "starom hrvatskom pozdravu" Šimunić je ponovio i u tužbi protiv Hrvatske, u kojoj je tražio od Evropskog suda za ljudska prava da utvrdi kako su mu hrvatski sudovi povrijedili pravo na pošteno suđenje.

Evropski sud za ljudska prava je, međutim, odbio tužbu, a iz obrazloženja direktno proizilazi da ustaški pozdrav "Za dom sprmni!" proklamuje mržnju i nasilje, prenose hrvatski mediji.

U Hrvatskoj je ovaj pozdrav dozvoljen ako se upotrebljava u okviru grba HVO-a, a kritičari ovakve odluke tvrde da se na taj način amnestira ustaški pozdrav pod kojim su ubijani Srbi, Jevreji, Romi i antifašisti.

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

?????

29.01.2019 15:06

Sto bolesnika niste oderali sa 50 000 dolara ovako ste ga samo nagradili

ODGOVORITE
Name

REALNO

29.01.2019 15:21

Hahaha Govor mrznje nego sta ? A sta kazete kada njihova predsjednica na utakmici gdije skandiraju za dom spremni i kad govori kako slusa Tomsona. Prije par dana su rekli da je Hrvatska naj fasisticka zemnja a onda slijede Poljska Ukrajina i Rumunija.. Ne razumijem da smo u 21 vijeku i da ljudi mogu sebi tako nesto dozvoliti, nije cudno sto su istjerali 700 hiljada Srba i onda kazu kako ih Srbi mrze, mrze oni i nas Muslimane i sve sto nije Hrvatsko.. Oni su isto bili umjesani u rat kod nas ali su mucki skrivali i radili iza ledja a dobro se sjecam kada su ginuli Hrvati iz Hrvatske na podrucju BiH oni su ih prebacivali u Hrvatski i pravdali se da su poginuli nesretnim slucajem a nikada nisu rekli da se to desavalo u BiH, mucki i iza ledja. svaka cast svijetu i svima koji su konacmo rekli pravu istinu.

ODGOVORITE
Name

Rusija

29.01.2019 17:34

Sinovi tisućljetne kulture.

ODGOVORITE
Name

realno

29.01.2019 20:51

Tebi je kao sportisti bitno da si spreman za donar fudbal. Tako se samo blamiras, stvaras los imidj samom sebi, da ne kazem primitovan i epiteti koji uz to stoje.

Name

zux

29.01.2019 21:14

Najveci papak svih vremena...propustio svjetsko prvenstvo jer je glupko!

ODGOVORITE
Name

YU

29.01.2019 22:01

Ako niste spremni, spremte se spremte

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

30.01.2019 07:01

Vež te se, Vež te putniciii, Brza vožnja će da bude,,,,,