Да ли да се поносиш или да плачеш?!

Четири српска клуба у ТОП 20 по извозу фудбалера, само ретки у лигама петице! Јесте знак да се у школама добро ради, али јесте и доказ беспарице због које играчи иду на прву понуду!

Фудбал 29.01.2019 | 23:36
Да ли да се поносиш или да плачеш?!
Подаци за дику. Подаци за бригу. Јер у статистици свако види оно што жели, па ће “спортски радници” после ове информације вероватно данима трубити о томе како се у Србији лепо ради са децом – што по свему судећи и јесте у доброј мери тачно – док ће се навијачи питати: а зашто у знају све те деце уживају неки други људи, а не ми? То је просто сурова реалност српског фудбала, који се и ове сезоне налази у парадоксалној ситуацији да може да се хвали бројем играча које је продао у неку од ТОП 31 лига Европе, али истовремено и да заплаче  због тога што га је беспарица приморала да их се одрекне пре но што су им и бркови порасли.

Како било, последње истраживање Фудбалксе опсерваторије Института за студије у спорту (ЦИЕС) из Нојшатела каже да су чак четири српска клуба у ТОП 20 по извозу фудбалера у Европу. То су Партизан, Црвена звезда, Војводина и Рад.

Партизан је додуше испустио друго место на табели, односно сада више није усамљен иза недодирљивог Ајакса, који је ишколовао чак 77 играча за друге европске клубове. Додуше, Партизан је смањио заостатак са Ајаксом, пошто је 1. октобра 2018. имао 10 играча више у иностраним клубовима него 1. октобра 2017. Ајаксова колонија је порасла за седам имена. Међутим, највећи скок забележио је кијевски Динамо са чак 15 нових лица у клубовима из ТОП 31 лиге, па су Украјинци сада са 69 представника на деоби другог места на табели са београдским црно-белима.

Одмах иза њих загребачки Динамо, а на високој петој позицији и Црвена звезда с тим да је у случају актуелног српског шампиона тренд обрнут – један играч мање у Европи, све скупа њих 61. Толико немају ни Спортинг, мадридски Реал, Спарта из Прага, Динамо Минск, сплитси Хајдук, клубови који допуњују листу највећих фудбалских извозника до места број 10.

Одмах на 11. позицији још један српски тим Војводина (48 ђака у Европи, један више него 2017), док се у ТОП 20 као 18. пласирао и Рад са 45 полазника бањичке школе фудбала, колико их је било и 2017.

Ситуација је међутим сасвим другачија ако ове бројке упоредимо са играчима које шаљемо у клубове из “лига петице”, односно Шпаније, Енглеске, Немачке, Италије и Француске. У тој категорији не да нисмо у врху, него смо далеко иза Реала (36 играча), лионског Олимпика (35), Барселоне (34), Атлетика из Билбаа (26), Пари Сен Жермена (24), Рена (24), Манчестер јунајтеда (24).

У ствари, ако гледамо само клубове из лига петице у ТОП 50 је само Партизан и то на деоби 49. места са 11 играча у Примери, Премијер лиги, Бундеслиги, Серији А и Лиги 1. Чисто поређења ради, толико их имају и Вердер, Ница, Оксер, Виљареал, Нирнберг и Ривер Плејт.

За крај и да појаснимо, за играча “школованог” у клубу важе они који су у узрасту од 15. рођендана до 21. године макар три сезоне провели у тој средини.

Извор: моззартспорт

ФОТО: ЦИЕС

Коментари / 0

Оставите коментар