Da li da se ponosiš ili da plačeš?!

Četiri srpska kluba u TOP 20 po izvozu fudbalera, samo retki u ligama petice! Jeste znak da se u školama dobro radi, ali jeste i dokaz besparice zbog koje igrači idu na prvu ponudu!

Fudbal 29.01.2019 | 23:36
Da li da se ponosiš ili da plačeš?!
Podaci za diku. Podaci za brigu. Jer u statistici svako vidi ono što želi, pa će “sportski radnici” posle ove informacije verovatno danima trubiti o tome kako se u Srbiji lepo radi sa decom – što po svemu sudeći i jeste u dobroj meri tačno – dok će se navijači pitati: a zašto u znaju sve te dece uživaju neki drugi ljudi, a ne mi? To je prosto surova realnost srpskog fudbala, koji se i ove sezone nalazi u paradoksalnoj situaciji da može da se hvali brojem igrača koje je prodao u neku od TOP 31 liga Evrope, ali istovremeno i da zaplače  zbog toga što ga je besparica primorala da ih se odrekne pre no što su im i brkovi porasli.

Kako bilo, poslednje istraživanje Fudbalkse opservatorije Instituta za studije u sportu (CIES) iz Nojšatela kaže da su čak četiri srpska kluba u TOP 20 po izvozu fudbalera u Evropu. To su Partizan, Crvena zvezda, Vojvodina i Rad.

Partizan je doduše ispustio drugo mesto na tabeli, odnosno sada više nije usamljen iza nedodirljivog Ajaksa, koji je iškolovao čak 77 igrača za druge evropske klubove. Doduše, Partizan je smanjio zaostatak sa Ajaksom, pošto je 1. oktobra 2018. imao 10 igrača više u inostranim klubovima nego 1. oktobra 2017. Ajaksova kolonija je porasla za sedam imena. Međutim, najveći skok zabeležio je kijevski Dinamo sa čak 15 novih lica u klubovima iz TOP 31 lige, pa su Ukrajinci sada sa 69 predstavnika na deobi drugog mesta na tabeli sa beogradskim crno-belima.

Odmah iza njih zagrebački Dinamo, a na visokoj petoj poziciji i Crvena zvezda s tim da je u slučaju aktuelnog srpskog šampiona trend obrnut – jedan igrač manje u Evropi, sve skupa njih 61. Toliko nemaju ni Sporting, madridski Real, Sparta iz Praga, Dinamo Minsk, splitsi Hajduk, klubovi koji dopunjuju listu najvećih fudbalskih izvoznika do mesta broj 10.

Odmah na 11. poziciji još jedan srpski tim Vojvodina (48 đaka u Evropi, jedan više nego 2017), dok se u TOP 20 kao 18. plasirao i Rad sa 45 polaznika banjičke škole fudbala, koliko ih je bilo i 2017.

Situacija je međutim sasvim drugačija ako ove brojke uporedimo sa igračima koje šaljemo u klubove iz “liga petice”, odnosno Španije, Engleske, Nemačke, Italije i Francuske. U toj kategoriji ne da nismo u vrhu, nego smo daleko iza Reala (36 igrača), lionskog Olimpika (35), Barselone (34), Atletika iz Bilbaa (26), Pari Sen Žermena (24), Rena (24), Mančester junajteda (24).

U stvari, ako gledamo samo klubove iz liga petice u TOP 50 je samo Partizan i to na deobi 49. mesta sa 11 igrača u Primeri, Premijer ligi, Bundesligi, Seriji A i Ligi 1. Čisto poređenja radi, toliko ih imaju i Verder, Nica, Okser, Viljareal, Nirnberg i River Plejt.

Za kraj i da pojasnimo, za igrača “školovanog” u klubu važe oni koji su u uzrastu od 15. rođendana do 21. godine makar tri sezone proveli u toj sredini.

Izvor: mozzartsport

FOTO: CIES

Komentari / 0

Ostavite komentar