ИТА: Наполи кратким "рафалом" до побједе над Лацијом!

Фудбалери Наполија победили су Лацио 2:1 (2:0) у дерби мечу 20. кола Серије А.  Три пречке, статива, Каљехонова навика и Миликова бомба: Наполи упропастио ужасни Лацио! Гости да певају како су прошли на Сан Паолу! Каква глупост Аћербија - ипак неће стићи Занетија! Дефанзивцу Лација меч против Наполија био је 149. узастопни на којем је наступио, али није успио да га заврши због црвеног картона у 71. минуту, чиме ће његов невјероватан низ бити прекинут након скоро три и по године.

Фудбал 20.01.2019 | 23:26
ИТА: Наполи кратким "рафалом" до побједе над Лацијом!
Српски репрезентативац Сергеј Милинковић-Савић је одиграо солидно до измене, имао је две прилике за гол, али му је оба пут шут одбранио голман Наполија Мерет.

Наполи је експресно бацио Лацио у нокдаун, са два гола у року од три минута крајем првог полувремена.

Домаћин је повео у 34. минуту након комбинације Дриса Мертенса и стрелца Хосеа Каљехона, да би већ у 37. било 2:0. 

Пољак Аркадијуш Милик постиже фантастичан гол из слободног ударца, са око 25 метара искоса са десне стране. 

Лацио се враћа у игру средином другог полувремена голом Чира Имобилеа који је сјајно реаговао у казненом простору нако проигравања Корее. 

Међутим, 20 минута пре краја Лацио остаје са играчем мање, Ачерби је искључен због другог жутог картона, а Инзаги је због тога повукао из игре Милинковић-Савића. 

Упркос бројчаном дефициту Лацио је извршио притисак на гол Наполија у завршници меча, али није имао снаге за изједначујући погодак. 

Наполи је наставио да прати Јувентус, заостаје шест бодова за лидером Калча, на колико је истовремено повећао предност у односу на трећепласирани Интер. 

Лацио је друго коло у низу остао без победе, па му је градски ривал Рома преотела четврту позицију која води у Лигу шампиона. 

У следећем колу Наполи очекује нови дерби, гостује Милану, док Лацио чека још тежи задатак, на Олимпико стиже непоражени Јувентус. 

У претходно одиграном мечу Серије А, Каљари и Емполи су ремизирали 2:2 на Сардинији. 

Гости су успели да преокрену почетно вођство домаћина, али је у 91. минуту Фаријас донео бод Каљарију.

Да су само подесили нишанске справе могли су фудбалери Наполија да убију у појам Лацио и нанесу му један од најтежих пораза у историји. Овако, „само“ 2:1 у последњем мечу недељног програма 20. кола Серије А, иако је према шансама – не претерујемо –могло и требало да буде бар пет разлике за састав са југа Италије.

Тим Карла Анчелотија је дословце сакрио лопту гостима из Рима, личило је у појединим тренуцима на окршај сениора и петлића и само пукој срећи могу да захвале изабраници Симонеа Инзагија што су прошли боље него што су заслужили. Срећи, јер је на све прилике, а било их је бар десет зрелих, домаћин чак четири пута погодио оквир гола: Аркадијуш Милик стативу и пречку при резултату 0:0, Фабијан Руиз и Хозе Каљехон пречку почетком другог полувремена...

Разлика у квалитету је макар онилика као на табели – 15 бодова у корист Наполитанаца. На крају је домаћин пришао Јувентусу на шест бодова (шампион у понедељак дочекује Кјево), а побегао Интеру на безбедних седам, па мирно може да игра до краја шампионата.

Питање победника решено је за само три минута. Велики притисак Наполија уродио је плодом у 34. минуту, кад је Каљехон додавање Дриса Мертенса претворио у први лигашки гол од маја 2018, доказавши да је „смрт“ за Лацио, јер му је дао шест голова у Серији А.

Оно што му није успело у уводу утакмице јесте Аркадијушу Милику у 37. минуту, затегао је левицом из слободног ударца, тукао преко живог зида и савладао Стракошу, који је и после тога био изложен рафалној паљби  играча Наполија, али је имао савезнике у оквиру гола.

Лацио се дуго мучио да дође до даха, имао је у првом делу шансу преко нашег Сергеја Милинковића Савића (дивна одбрана Мерета), у наставку је запретио и резервиста Бастос, да би лукавство Ћира Имобилеаувело утакмицу у неизвесну резултатску завршницу. Но, чим је пет минута касније Аћерби искључен због другог жутог картона постало је јасно да од изненађења нема ништа. Било би незаслужено да је бод отишао за Олимпико. Да певају Симеоне и његови играчи што су само два комада примили...

Франческу Аћербију меч против Наполија био је 149. узастопни на којем је наступио.

Ипак, и посљедњи у том невјероватном низу, који ће бити прекинут након скоро три и по године!

Наиме, дефанзивац Лација није пропустио нити један сусрет још од 18. октобра 2015. године и био је у прилици да се приближи Хавијеру Занетију, који је у континуитету за Интер играо 162 утакмице.

Али...

Искусни фудбалер није успио да заврши меч на "Сан Паолу" јер је због два жута картона у 71. минуту морао ван терена, што значи да ће пропустити наредни дуел против Јувентуса.

Иако је Наполи наступио ослабљен, без повријеђеих Марека Хамшика и Влада Кирикеша, те суспендованих Калудуа Кулибалија, Лоренца Инсињеа и Алана, на свом "Сан Паолу", у дербију 20. кола Серије А, уписао је тријумф против Лација.

И то седми у посљедњих осам сусрета против "небеско-плавих", а пети узастопни.

Са много самопоуздања кренуо је Лацио и могао повести већ у петом минуту, када је Сергеј Милинковић-Савић имао сјајну шансу, шутирао главом, али је чувар мреже домаћих Алекс Мерет одбранио.

Послије тог промашаја, домаћин је преузео иницијативу и потпуно загосподарио тереном.

У 12. минуту Лацио је имао много среће, када је Акрадијуш Милик топовски шутирао из волеја, али се испријечила статива.  Десет минута касније Пољак је поново погодио оквир гола, тачније Томас Стракоша уз помоћ стативе некако је успио врховима прстију да одбрани.

А онда, спаса за Римљане више није било.

Наполи је коначно у 34. минуту успио крунисати бољу игру. Дрис Мертенс био је асистент, а Хозе Каљехон прославио први гол у сезони, послије 1.235 "сушних" минута.

И то против свог омиљеног ривала, којем је вечерас "спаковао" шести гол у каријери.

''Блицкриг" Наполитанаца комплетиран је само три минута касније.

Милик је, послије двије погођене стативе, перфектно шутирао из слободног ударца, а Стракоша остао као укопан, без шансе да одбрани изузетно прецизан ударац.

Био је то 11. гол у сезони за сјајног пољског нападача, којим је Наполи на одмор отишао са два корака предности.

За Наполи је цијелу утакмицу одиграо Никола Максимовић, Сергеј Милинковић-Савић (жути картон) и Сенад Лулић били су стартери у тиму Лација, док Црногорац Адам Марушић није играо због суспензије.
Офанзивно су гости ушли и у наставак, али су домаћи поново узвратили, и то још једном погођеним оквиром гола.

Након двије стативе Милика, пречку је погодио Фабијан Руис у 57. минуту.

Лацио је успио да казни промашаје Наполија и у 65. минуту смањи на 2:1 преко Ћире Имобилеа, који се практично није ни видио до тог тренутка.

Ипак, послије тог гола услиједило је већ описано искључење Аћербија, чиме су шансе Лација да се домогне бар бода потпуно изгубљене.

Иако су гости и са играчем мање били конкретнији, нису успјели други пут да затресу Меретову мрежу.

Наполи је вечерашњим тријумфом смањио заостатак за Јувентусом, али "бјанконери" свој меч 20. кола играју тек сутра, и то против посљедњепласираног Кјева (20.30).

СЕРИЈА А - 20. КОЛО:

Фрозиноне - Аталанта 0:3 (0:2)
/Манћини 11, Запата 44, 47/

Фиорентина - Сампдорија 3:3 (1:1)
/Муријел 34, 70, Пецела 90+3 - Рамирез 44, Кваљарела 81 пен, 84/

СПАЛ - Болоња 1:1 (0:1)
/Куртић 64 - Паласио 24/

Каљари - Емполи 2:2 (1:0)
/Паволети 36, Фаријас 90+1 - Ди Лоренцо 70, Зајц 81/

Наполи - Лацио 2:1 (2:0)
/Каљехон 34, Милик 37 - Имобиле 65/

Одиграно у суботу:

Рома - Торино 3:2 (2:0)
/Заниоло 15, Коларов 33 пен, Ел Шарави 73 - Ринкон 50, Ансалди 67/

Удинезе - Парма 1:2 (0:1)
/Окака 50 - Инглезе 11 пен, Жервињо 68/

Интер - Сасуоло 0:0

У понедјељак:

Ђенова - Милан (15.00)
Јувентус - Кјево (20.30)

ТАБЕЛА: Јувентус (-1) 53, Наполи 47, Интер 40, Рома 33, Лацио 32, Аталанта 31, Милан (-1) 31, Сампдорија 30, Парма 28, Фиорентина 27, Торино 27, Сасуоло 26, Каљари 21, Ђенова (-1) 20, Удинезе 18, СПАЛ 18, Емполи 17, Болоња 14, Фрозиноне 10, Кјево (-1) 8*

*НАПОМЕНА Италијанска федерација казнила је Кјево одузимањем три бода.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар