Учинак Партизанових странаца у дербијима...

11 играча, 22 гола! Хоће ли и Муса да дере?

Фудбал 20.01.2019 | 23:00
Учинак Партизанових странаца у дербијима...
Како који странац дође у Партизан изговори, као по матрици: “знам све о вечитом дербију, једва чекам ту утакмицу”. А онда на њој – заблиста.

Зову највећег меча у Срба није могао да одоли ни Муса Нџаи, свиђа му се што ће већ 27. фебруара, на Маракани, имати прилику да се допише на дугачку, рекло би се и импресивну, листу легионара, који су тресли мрежу Црвене звезде. Откако су пре деценије почели све чешће да пристижу фудбалери са страним пасошима у овдашњи фудбал, црно-бели су у великом броју случајева баш од њих имали користи у обрачуну са комшијама. Конкретно: 11 странаца матирало је одбрану црвено-белих, укупно дало 22 гола, ако се обрачунају пренствени и мечеви Купа Србије, па није ни чудо што и офанзивац, пореклом из Гамбије, навија да уклеше име на споменик који су дигли Алмами Мореира, Антонело Жука и Ламин Дијара, најпродуктивнији странци у сударима са Звездом.

“Брат ми је показивао клипове са вечитог дербија, а уверио сам се да је атмосфера била лудачка кад је Рикардо затресао мрежу на последњем окршају са Звездом. Никад раније нисам видео тако напет дерби. Једва чекам да будем део те утакмице”, изговорио је на промоцији Муса Нџаи, новајлија из норвешког Стабека и укупно 48. странац у Партизану, ако се не рачунају фудбалери пореклом из бивших република СФРЈ.

Од тих “пунокрвних” странаца најснажнији утисак, како на терену, тако и у срцима Гробара, оставио је Ламин Дијара. Како то обично бива, ушао је у клуб на мала врата, а кроз њега прошао у великом стилу, посебно се истакавши у дуелима са Црвеном звездом. Мада је прошло шест и по година откако се отиснуо у Турску, слови и даље за фудбалера који има најбољу статистику против вечитог ривала, о чему сведочи пет голова и три асистенције на укупно 11 мечева.

Дијара је био један од барјактара две везане дупле круне (2007, 2008), пресудне за успостављање шестогодишње доминације Партизана српским фудбалом. Велики ослонац имао је у лику поменутих Мореира иЖуке, сва тројица била су лишена комплекса утакмица са Црвеном звездом, па су у једном тренутку везали више од четири године без пораза у дербијима (од 5. априла 2008. до 5. маја 2012).

Тај талас касније су ухатили Габријел Клео и Принс Тејго, а посебно је занимљива чињеница да су у последње три године стрелци за Партизан углавном били дебитанти у дербијима. Серију је отворио Седрик Гогуа у пролеће 2016, касније су погађали Бразилци Евертон и Леонардо, успео је и Леандре Тавамба премијерни сусрет пред београдском публиком да крунише поготком у мрежи Црвене звезде. Серију је, на кратко, прекинуоСејдуба Сума (0:0 у првом дербију омалног езисте из Гвинеје, искупио се већ у наредном, реализацијом једанаестерца), да би 23. септембра, у ремију 1:1, Рикардо Гомеш, поново посадио пелцер за који сеЗоран Мирковић и Гробари надају да ће се примити и на Мусу Нџаија. Да и он дере кад дође на ред утакмица свих утакмица.

Поготово што је крилни везиста одмах схватио шта су захтеви Партизана. Да, како сам рече, побеђује сваког и сваки пут. А на тријумф над Звездом чека од 27. маја 2017. кад ју је савладао у финалу Купа Србије…

СВИ ЦРНО-БЕЛИ СТРЕЛЦИ ПРОТИВ ЗВЕЗДЕ

Алмами Мореира – три гола, једна асистенција
Антолело Жука – два гола
Ламин Дијара – пет голова, три асистенције
Габријел Клео – један гол, једна асистенција
Принс Тејго – три гола
Седрик Гогуа – један гол
Евертон Луиз – један гол
Леонардо да Силва Соуза – три гола
Леандре Тавамба – један гол
Сејдуба Сума – један гол
Рикардо Гомеш – један гол

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар спорт

Коментари / 0

Оставите коментар