"Златно јаје" 12. Кустендорфа за швајцарски филм "Алл Инцлусиве"

"Златно јаје" за најбољи филм 12. Међународног филмског и музичког фестивала Кустендорф припало је швајцарском остварењу "Алл Инцлусиве" Корине Швингрубер Илић. Жири је филм наградио за, како је образложено, “"хумор и неочекиван поглед на нашу планету у овом тренутку”".

Забава 17.01.2019 | 08:24
"Златно јаје" 12. Кустендорфа за швајцарски филм "Алл Инцлусиве"
"Сребрно јаје" отишло је у руке Огњена Петковића за филм "Јесењи валцер" (Србија/САД) - "за “оригиналност света, квалитет режије и снагу сценарија".

"Бронзаним јајетом" награђен је филм "Сортирање" Микела Сторма Гломстејна (Норвешка) - "за “изузетно ефикасну поруку и јак ударац који задаје нашем егу”".

Специјална признања добили су Саша Карановић за филм "Костакурта (Бајка о Сатанкрајини)" (Република Српска) - "“за креативни увид и уметников поглед" и Иларија Ди Карло за "Божанствени пут" (Немачка) - која је похваљена "за “кореографију и естетику”".

За награде у такмичарском програму надметао се 21 филм, а одлуку је донео жири који су чинили су глумица Стана Катић, Слободан Деспот, писац српског порекла који пише на француском језику и Танкред Рамон, француски редитељ документарних филмова.

Канадско - америчка глумица српског порекла Стана Катић похвалила је све учеснике такмичарског програма, који су "представили изузетне филмове, а поред самог умећа, приликом одлучивања, вредновали су ниво оригиналности и разумевање нашег времена".

Француски директор фотографије Мишел Аматје доделио је награду "Вилко Филач" - "за најбољу фотографију" Наталији Пиц за остварење "“Ја имам нешто за себе", редитеља Ива Кондефера (Пољска), "за “комбинацију дизајна, светлости и осетљивог покрета камере”".

Домаћин је и затворио овогодишњи фестивал, односно отворио 13. издање “Кустендорфа”. Он је подсетио да бивши уругвајски председник Хосе Мухика у његовом документарном филму "“Пепе, један узвишени живот”", којим је 12. “Кустендорф” ортоврен, на крају каже: "“Не одлазим, ја долазим”."

"“Тако је и са нашим фестивалом. Бесмислено је да затворим фестивал. Зато, следећи фестивал је отворен”", поручио је Кустурица.

Фестивалска награда "За будуће филмове" уручена је глумцима Серђиу Лопезу и Славку Штимцу.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар