"Zlatno jaje" 12. Kustendorfa za švajcarski film "All Inclusive"

"Zlatno jaje" za najbolji film 12. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf pripalo je švajcarskom ostvarenju "All Inclusive" Korine Švingruber Ilić. Žiri je film nagradio za, kako je obrazloženo, “"humor i neočekivan pogled na našu planetu u ovom trenutku”".

Zabava 17.01.2019 | 08:24
"Zlatno jaje" 12. Kustendorfa za švajcarski film "All Inclusive"
"Srebrno jaje" otišlo je u ruke Ognjena Petkovića za film "Jesenji valcer" (Srbija/SAD) - "za “originalnost sveta, kvalitet režije i snagu scenarija".

"Bronzanim jajetom" nagrađen je film "Sortiranje" Mikela Storma Glomstejna (Norveška) - "za “izuzetno efikasnu poruku i jak udarac koji zadaje našem egu”".

Specijalna priznanja dobili su Saša Karanović za film "Kostakurta (Bajka o Satankrajini)" (Republika Srpska) - "“za kreativni uvid i umetnikov pogled" i Ilarija Di Karlo za "Božanstveni put" (Nemačka) - koja je pohvaljena "za “koreografiju i estetiku”".

Za nagrade u takmičarskom programu nadmetao se 21 film, a odluku je doneo žiri koji su činili su glumica Stana Katić, Slobodan Despot, pisac srpskog porekla koji piše na francuskom jeziku i Tankred Ramon, francuski reditelj dokumentarnih filmova.

Kanadsko - američka glumica srpskog porekla Stana Katić pohvalila je sve učesnike takmičarskog programa, koji su "predstavili izuzetne filmove, a pored samog umeća, prilikom odlučivanja, vrednovali su nivo originalnosti i razumevanje našeg vremena".

Francuski direktor fotografije Mišel Amatje dodelio je nagradu "Vilko Filač" - "za najbolju fotografiju" Nataliji Pic za ostvarenje "“Ja imam nešto za sebe", reditelja Iva Kondefera (Poljska), "za “kombinaciju dizajna, svetlosti i osetljivog pokreta kamere”".

Domaćin je i zatvorio ovogodišnji festival, odnosno otvorio 13. izdanje “Kustendorfa”. On je podsetio da bivši urugvajski predsednik Hose Muhika u njegovom dokumentarnom filmu "“Pepe, jedan uzvišeni život”", kojim je 12. “Kustendorf” ortovren, na kraju kaže: "“Ne odlazim, ja dolazim”."

"“Tako je i sa našim festivalom. Besmisleno je da zatvorim festival. Zato, sledeći festival je otvoren”", poručio je Kusturica.

Festivalska nagrada "Za buduće filmove" uručena je glumcima Serđiu Lopezu i Slavku Štimcu.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar