Прича: Најконтроверзнији трансфер ове зиме!

Највећи у историји Бразила и уздизање џина са Маракане! Прича која је уздрмала Јужну Америку. . .

Фудбал 17.01.2019 | 23:30
Прича: Најконтроверзнији трансфер ове зиме!
Име Ђорђијана де Арасакете можда љубитељима фудбала у Европи не значи много, али у Јужној Америци је и те како битно. 

Уругвајски фантазиста је дигао Бразил на ноге и постао најскупљи у играч историји тамошњег фудбала. У једном од најконтроверзнијих трансфера јужноамеричког фудбала, Де Арасакета је прешао из Крузеира у редове Фламенга. А то није обичан клуб…

Рубронегри из Рио де Жанеира су најпопуларнији клуб у Бразилу - а како његови навијачи воле да кажу - и на свету! Према бројним истраживањима Фламенго има преко 40.000.000 навијача. На рачунајући “интернационалне” фанове попут оних Манчестерових у Малезији, Реалових у Кини или Барселониних у Јапану. Ниједан клуб на свету нема у својој земљи толико навијача као Фламенго.

Па му онда и приличи да направи највећи трансфер у историји бразилског фудбала. Међутим, начин и тајминг за трансфер су изазвали баш много пажње у Бразилу и Јужној Америци.

Де Араскаетин недавни трансфер из Крузеира износи 76.000.000 бразилских реала. У преводу је то 18.000.000 евра. Досадашњи рекордер је био Карлос Тевез чији трансфер из Боке Јуниорс у Коринтијанс 2005. године је износио 60.000.000 реала. На трећем месту је још један Фламенгов трансфер. Онај од прошлог лета када су нападача Витиња купили од ЦСКА за 10.000.000 евра. Дало би се закључити да је гигант из Рија “ушао у лову” и да сипа немилице. Што је тачно… И могло би да буде погубно.

Фламенго је као најпопуларнији клуб Бразила био у великим финансијским проблемима последњих 20 година. Подсетимо, бразилски клубови већином нису приватни већ чланови на изборима бирају председнике. А председници су често нечасни људи из света политике која је у Бразилу корумпирана до сржи. Појаве се, обећају, потроше новац који немају и побегну када клуб увале у дугове.

Тако је било и са Фламенгом у последње две деценије. Трошио је више него што је зарађивао, преплаћивао ислужене  звезде, а за своје бисере узимао само проценте поред менаџерских фондова и агенција којима су ишле огромне своте од обештећења. Наравно, такве штетне уговоре су руководећи људи клуба потписивали свесно. Сами закључите зашто…

Упркос томе, Фламенго је успевао да освоји понеки трофеј. Као што су чувена титула са Адријаном иРамбом Петковићем 2009. године или Куп Бразила 2013. Али је углавном био у сенци осталих великана бразилског фудбала попут Коринтијанса, Гремија, Крузеира, Палмеираса, па чак и вечитог ривала Флуминенсеа. Додуше, поносио се тиме што за разлику од преостала три љута ривала из Рија никада није испао у Серију Б.



Међутим, клуб је све више тонуо у финансијску дубиозу. Док 2013. године на клупским изборима није победио политичар Едуардо Бандијера де Мело. Иако политичар, он је био изузетак. Није дошао из неке од најутицајнијих владајућих или опозиционих странака, већ из мале левичарске партије са једним мандатом у парламенту. Бандијера је у клуб довео способне људе који се разумеју у финансије, економију и који су засукали рукаве. Почели су да користе ресурсе које имају. Фламенго као најпопуларнији клуб у земљи, има највећи део финансијског колача од ТВ права и има други највећи спонзорски уговор за рекламу на дресу.

За прве три године мандата Бандијерине управе, Фламенго се стабилизовао, а у друге три године успео да отплати све дугове. И ушао у плус. Али финансијске успехе нису пратили и резултатски што је довело до незадовољства навијача и прошле године је на изборима победила популистичка струја Родолфа Ландина.

Реч је о бившем директору бројних великих бразилских компаније и некадашњем Бандијерином сараднику и потпредседнику клуба у првом мандату. Док није отишао због неслагања са остатаком управе око стезања каиша и трошења. Победио је на изборима прошлог децембра и обећао улагања од 140.000.000 реала у 2019. години што је обрадовало навијаче. Фламенго је почео да троши новац зарађен од продајаВинисијуса Жуниора (Реал Мадрид) и Лукаса Пакете (Милан) које је реализовала бивша управа за укупно 80.000.000 евра. Тај новац је требало да буде финансијска сигурност клубу у наредним годинама… Али је већ расут унапред на разне адресе.

И тако је почело врело лето (код њих је сада лето) у Фламенгу. На већ постојећи јак и скуп играчки кадар саДијегом Алвесом (мајстор пенала из Валенсије), Иваном Пирисом (бивши бек Роме), Жуаном (некадашњи штопер Роме и репрезентације), Евертоном Рибеиром (некада најбољи играч лиге), Дијегом (да, ОНАЈ Дијего), Родолфом (бивши штопер Бешикташа), поменутим Витињом из ЦСКА и суперталентованим Линколномсу накалемљена још нека појачања. Прво је из Сао Паула за 5.000.000 евра откупљено 55 одсто уговора Родрига Каја који се већ годинама помиње као жеља бројних европских клубова. Потом је од Интера позајмљен Габријел Барбоса Габигол уз услов да Фламенго плаћа целу његову плату од 3.500.000 евра годишње што је огроман новац за бразилске услове. Примера ради, заинтересовани премијерлигаши из Енгелске нису хтели да плаћају целу плату Габигола, па сами процените колико је Фламенго био галантан.

А онда је експлодирала бомба. Фламенго је довео Ђорђјана де Араскаету у трансферу око којег ни данас није све баш најјасније.

Де Араскаета је по многима најкреативнији играч Серије А. У 2018. години је имао 15 голова и 10 асистенција у лиги. Играч је потеза, класична “десетка” какве у Јужној Америци имају култни статус. Летос је чак почео у првој постави Уругваја на Мундијалу у Русији. Наследио је Форланову “десетку” али је разочарао у првом мечу против Египта и до краја првенства само још једном добио шансу да уђе са клупе у небитном мечу против Русије. Иако је најављиван као потенцијално откриће Мундијала, није се прославио у Русији. Ипак, у клупском фудбалу је блистао... Веш дриблер, са сјајном контролом лопте, прегледом игре, убитачним слободњацима и хируршким асистенцијама, био је најатрактивнији играч бразилског фудбала у 2018. години. Крузеирови навијачи су знали да га неће још дуго гледати и само су молили бога да оде у Европу, а не у неки од ривалских клубова.



Пре неколико недеља је Крузеиро од менаџера Данијела Фонсеке (Уругвајаца који је некада играо за Јувентус) добио понуду да прода најбољег играча за 10.000.000 евра. И оберучке ју је прихватио! Све до тренутка када је сазнао да понуда долази од Фламенга. Нису желели да прву звезду пошаљу ривалском клубу и понуда је одбијена.

Ипак, бразилски фудбал је такав да не пита само клуб око свог играча. За разлику од Европе где је скоро укинуто власништво треће стране и где су менаџерски фондови и фиктивни клубови скоро па протерани, у Бразилу тај посао цвета. Ретко који клуб има пуно власништво над својим играчем, а често је тај проценат и испод 50 одсто. Агенти и њихови лихварски фондови узимају огроман новац од трансфера, а неки клубови служе само као проточни бојлер за кеш. Углавном се то ради преко мањих уругвајских клубова попут Депортиво Малдонада. Порез у Уругвају је најмањи у Јужној Америци, ова земља важи за неку врсту њихове Швајцарске и јасно је зашто се многи трансфери фиктивно обављају преко њих.

У таквој ситуацији се нашао и Крузеиро са Де Араскаетом.  

Пре три године у ово време, Крузеиро је довео 20-годишњег Де Арасакету из Дефензора пошто је пристао да плати око 4.000.000 евра за 50 одсто власништва над уговором. Међутим, клуб из Бело Оризонтеа је врло брзо почео да касни са уплатама рата и успео је да откупи само 25 одсто уговора. Других 25 одсто је купио БХ Супермаркет, један од најпознатијих трговинских ланаца у Бразилу. Преосталих 50 одсто је остало у власништву Дефензора и Де Арасакетиних менаџера и породице. Макар тако пишу бразилски медији… Али из Уругваја стижу вести да Дефензор нема ни промил и да је све остало у власништву Фонсеке и његових пајташа. Иначе, некадашњи нападач Јувентуса је постао успешан менаџер, али и контроверзан. ЕдинсонКавани и Луис Суарез су га на почетку каријера отерали јер их је варао за новац, како су касније причали.

Када је ове зиме почео да расте притисак од играча и Фламенга да се реализује трансфер на Маракану, Крузеиро је прибијен уз зид. И на крају је пристао на 13.000.000 евра коју ће поделити са БХ Супермаркетима. Крузеиру од те суме иде 8.000.000 евра, а партнеру 5.000.000 евра.

Фламенго је за додатних 5.000.000 евра купио још 20 одсто власништва над Де Араскаетом од уругвајског Дефензора па сада поседује укупно 70 одсто играчевог уговора. Преосталих 30 одсто припада ДанијелуФонсеки и групи менаџера. Интересантно је да ће Крузеиро део зарађеног новца морати одмах да проследи баш Дефензору и Фламенгу. Око 700.000 евра дугују Фламенгу за трансфер Федерика Манкуела пре годину дана, а чак 4.000.000 евра са каматама дугују Дефензору за Де Араскаету иГонзала Латореа. Остаће им нешто више од 3.000.000 евра чија вредност је преко 20.000.000 евра ако се рачуна 100 одсто његовог уговора. Уругвајац је  потписао уговор до 2023. године са месечном платом од 1.500.000 реала што је око 350.000 евра. На годишњем нивоу је то преко 4.000.000 евра! Три пута више од оног што је зарађивао у Крузеиру.

Срушио је рекорде, а сада ће морати да их и оправда. Не постоји већи притисак у Бразилу од играња у Фламенгу… Управа је распалила маштиу навијача и кренула на све или ништа. Фламенго има само један трофеј у овој деценији (Куп Бразила из 2013.) што је премало за најпопуларнији клуб на свету. Трофеји морају да дођу ове године. И мора да их донесе Ђорђјан де Араскаета. Или се време сиромаштва враћа у Фламнего. 

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар