Колико нежељених додира жене претрпе током изласка

Од заснивања #МеТоо покрета 2017. године, многи брендови су покушавали да се укључе у борбу против сексуалног злоостављања жена или покрену питања феминизма у својим рекламним кампањама. Једна од њих је и швајцарски „Швепс“, у ком су желели да открију колико жене добију непримерених додира током вечерњих излазака.

Информационе технологије 06.01.2019 | 12:11
Колико нежељених додира жене претрпе током изласка
„Швепс“ се удружио са маркетиншком агенцијом „Огилви“ и започео нову кампању „Облачи се за поштовање“, са жељом да се истакне проблем сексуалног насиља над женама у Бразилу.
За ту сврху осмишљена је необична, елегантна хаљина са сензорима, који бележе додире на читавој површини хаљине. За експеримент су одабране три жене, које су носиле хаљину током исте вечери у клубу у Сао Паулу.

Није потребно нагласити да су девојке биле дотакнуте често без свог пристанка, али тачна бројка детектованих додира је, најблаже речено, изненађујућа – за мање од четири сата проведених у клубу, Јулијана, Татијана и Луиса су чак 157 пута додирнуте. Овај број је једнак просеку од 40 додира по сату.

Након завршетка вечери, мушкарци из клуба су позвани да погледају снимак експеримента. Показали су саосећање према женама и изненађење када су им саопштени резултати.

„Ово је нечувено“, рекао је један од младића. Други је, пак, био шокиран када је видео да странац након што је иницирао додир на који жена није пристала, покушава да се нагне над њу да би је пољубио.

Хаљина која је постала звезда феминистичке кампање
„Ко излази четвртком увече само да би плесао?“, рекао је један од интервјуисаних мушкараца, вероватно алудирајући на то да жене тада себи траже сексуалне партнере, уместо што само желе да се лепо проведу.

„Жене само кукају... у вези свега“, каже други момак. Било како било, снимак који је снимљен током вечери говори за себе. Додиривање без пристанка је проблем за жене у Бразилу, али и у целом свету.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар