Koliko neželjenih dodira žene pretrpe tokom izlaska

Od zasnivanja #MeToo pokreta 2017. godine, mnogi brendovi su pokušavali da se uključe u borbu protiv seksualnog zloostavljanja žena ili pokrenu pitanja feminizma u svojim reklamnim kampanjama. Jedna od njih je i švajcarski „Šveps“, u kom su želeli da otkriju koliko žene dobiju neprimerenih dodira tokom večernjih izlazaka.

Informacione tehnologije 06.01.2019 | 12:11
Koliko neželjenih dodira žene pretrpe tokom izlaska
„Šveps“ se udružio sa marketinškom agencijom „Ogilvi“ i započeo novu kampanju „Oblači se za poštovanje“, sa željom da se istakne problem seksualnog nasilja nad ženama u Brazilu.
Za tu svrhu osmišljena je neobična, elegantna haljina sa senzorima, koji beleže dodire na čitavoj površini haljine. Za eksperiment su odabrane tri žene, koje su nosile haljinu tokom iste večeri u klubu u Sao Paulu.

Nije potrebno naglasiti da su devojke bile dotaknute često bez svog pristanka, ali tačna brojka detektovanih dodira je, najblaže rečeno, iznenađujuća – za manje od četiri sata provedenih u klubu, Julijana, Tatijana i Luisa su čak 157 puta dodirnute. Ovaj broj je jednak proseku od 40 dodira po satu.

Nakon završetka večeri, muškarci iz kluba su pozvani da pogledaju snimak eksperimenta. Pokazali su saosećanje prema ženama i iznenađenje kada su im saopšteni rezultati.

„Ovo je nečuveno“, rekao je jedan od mladića. Drugi je, pak, bio šokiran kada je video da stranac nakon što je inicirao dodir na koji žena nije pristala, pokušava da se nagne nad nju da bi je poljubio.

Haljina koja je postala zvezda feminističke kampanje
„Ko izlazi četvrtkom uveče samo da bi plesao?“, rekao je jedan od intervjuisanih muškaraca, verovatno aludirajući na to da žene tada sebi traže seksualne partnere, umesto što samo žele da se lepo provedu.

„Žene samo kukaju... u vezi svega“, kaže drugi momak. Bilo kako bilo, snimak koji je snimljen tokom večeri govori za sebe. Dodirivanje bez pristanka je problem za žene u Brazilu, ali i u celom svetu.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar