Поједини љекари сад тврде да екрани немају штетан утицај на дјецу

Постоји мало доказа да је употреба екрана за децу штетна сама по себи, кажу неки од водећих педијатара. Родитељи би требало мање да брину све док се анализе штетности екрана не одражавају негативно на децу.

Здравље 04.01.2019 | 16:57
Поједини љекари сад тврде да екрани немају штетан утицај на дјецу
Иако се избегава постављање временских ограничења за коришћењем екрана на додир, препоручује се да их не користите сат пре спавања. Стручњаци кажу да је важно да употреба уређаја не замени спавање, вежбање и време са породицом. 

Мноштво доказа о овоме објављено је у медицинском часопису "БМЈ Опен" и то је покренуло расправу о томе да ли младима треба ограничити време коришћења технолошких уређаја са екраном. Једна посебна студија утврдила је да ће 14-годишње девојчице (двоструко вероватније) показати знакове депресивних симптома повезаних с употребом друштвених мрежа, у односу на дечаке истих година, преноси ББЦ.

Краљевски колеџ за педијатрију и здравље деце (РЦПЦХ), који надгледа обуку стручњака за дечју медицину, пружио је смернице за особе млађе од 18 година.
У извештају се наводи да нема правих доказа да је време пред екраном погубно за здравље, као што се понекад тврди. 

Док је преглед доказа показао повезаност између веће употребе екрана и гојазности и депресије, из колеџа су рекли да није јасно да ли је већа употреба екрана изазвала ове проблеме, али је вероватније да ће људи с тим проблемима користити чешће наведене уређаје. 

Преглед су спровели стручњаци на Универзитетском колеџу у Лондону, укључујући председника РЦПЦХ-а професора Расела Винера.

Факултет је саопштио да не поставља временска ограничења за децу јер нема довољно доказа да је време испред екрана штетно за њихово здравље у било ком добу. 

"Једна величина не одговара свима, родитељи морају да размишљају о томе што је корисно за њихово дете", рекао је доктор Макс Дејви, службеник за промоцију здравља РЦПЦХ-а. 

Он је додао и то да би родитељи требало да размисле о личном коришћењу уређаја који имају екран, ако је време за то контролисано у њиховој породици и ако претерана употреба утиче на развој и свакодневни живот њиховог детета. 

Препорука је да деца не би смела да користе уређаје сат пре спавања због доказа да они могу оштетити сан. Уређаји стимулишу мозак, а плава светлост коју они производе може да поремети излучивање хормона мелатонина. 

Иако на многим телефонима, рачунарима и таблетима постоје ноћни модови, нема доказа да они имају ефекта, рекли су са колеџа. Утврђено је да је штетан учинак времена испред екрана на здравље деце био мали, када се узму у обзир и други чиниоци, као што су: физичка активност, исхрана, злостављање, сиромаштво итд. 

Родитељи ће одлучивати који садржај ће гледати одојчад и млађа деца и колико дуго користе уређаје. Када деца постају старија, требало би ускладити време према њиховом узрасту, омогућити им већу слободу у коришћењу уређаја, али то би требало уводити поступно, уз надгледање одраслих. 

Професор Расел Винер је закључио за "ББЦ Радио 4'с Тодаy", да су "уређаји са тачскрином део савременог живота", додајући да је “дух из боце пуштен и да га не можемо вратити".

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар