Pojedini ljekari sad tvrde da ekrani nemaju štetan uticaj na djecu

Postoji malo dokaza da je upotreba ekrana za decu štetna sama po sebi, kažu neki od vodećih pedijatara. Roditelji bi trebalo manje da brinu sve dok se analize štetnosti ekrana ne odražavaju negativno na decu.

Zdravlje 04.01.2019 | 16:57
Pojedini ljekari sad tvrde da ekrani nemaju štetan uticaj na djecu
Iako se izbegava postavljanje vremenskih ograničenja za korišćenjem ekrana na dodir, preporučuje se da ih ne koristite sat pre spavanja. Stručnjaci kažu da je važno da upotreba uređaja ne zameni spavanje, vežbanje i vreme sa porodicom. 

Mnoštvo dokaza o ovome objavljeno je u medicinskom časopisu "BMJ Open" i to je pokrenulo raspravu o tome da li mladima treba ograničiti vreme korišćenja tehnoloških uređaja sa ekranom. Jedna posebna studija utvrdila je da će 14-godišnje devojčice (dvostruko verovatnije) pokazati znakove depresivnih simptoma povezanih s upotrebom društvenih mreža, u odnosu na dečake istih godina, prenosi BBC.

Kraljevski koledž za pedijatriju i zdravlje dece (RCPCH), koji nadgleda obuku stručnjaka za dečju medicinu, pružio je smernice za osobe mlađe od 18 godina.
U izveštaju se navodi da nema pravih dokaza da je vreme pred ekranom pogubno za zdravlje, kao što se ponekad tvrdi. 

Dok je pregled dokaza pokazao povezanost između veće upotrebe ekrana i gojaznosti i depresije, iz koledža su rekli da nije jasno da li je veća upotreba ekrana izazvala ove probleme, ali je verovatnije da će ljudi s tim problemima koristiti češće navedene uređaje. 

Pregled su sproveli stručnjaci na Univerzitetskom koledžu u Londonu, uključujući predsednika RCPCH-a profesora Rasela Vinera.

Fakultet je saopštio da ne postavlja vremenska ograničenja za decu jer nema dovoljno dokaza da je vreme ispred ekrana štetno za njihovo zdravlje u bilo kom dobu. 

"Jedna veličina ne odgovara svima, roditelji moraju da razmišljaju o tome što je korisno za njihovo dete", rekao je doktor Maks Dejvi, službenik za promociju zdravlja RCPCH-a. 

On je dodao i to da bi roditelji trebalo da razmisle o ličnom korišćenju uređaja koji imaju ekran, ako je vreme za to kontrolisano u njihovoj porodici i ako preterana upotreba utiče na razvoj i svakodnevni život njihovog deteta. 

Preporuka je da deca ne bi smela da koriste uređaje sat pre spavanja zbog dokaza da oni mogu oštetiti san. Uređaji stimulišu mozak, a plava svetlost koju oni proizvode može da poremeti izlučivanje hormona melatonina. 

Iako na mnogim telefonima, računarima i tabletima postoje noćni modovi, nema dokaza da oni imaju efekta, rekli su sa koledža. Utvrđeno je da je štetan učinak vremena ispred ekrana na zdravlje dece bio mali, kada se uzmu u obzir i drugi činioci, kao što su: fizička aktivnost, ishrana, zlostavljanje, siromaštvo itd. 

Roditelji će odlučivati koji sadržaj će gledati odojčad i mlađa deca i koliko dugo koriste uređaje. Kada deca postaju starija, trebalo bi uskladiti vreme prema njihovom uzrastu, omogućiti im veću slobodu u korišćenju uređaja, ali to bi trebalo uvoditi postupno, uz nadgledanje odraslih. 

Profesor Rasel Viner je zaključio za "BBC Radio 4's Today", da su "uređaji sa tačskrinom deo savremenog života", dodajući da je “duh iz boce pušten i da ga ne možemo vratiti".

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar