Дегенек има фиксну клаузулу, Арапи су близу!

Црвеној звезди су везане руке ако аустралијски репрезентативац реши да напусти клуб.

Фудбал 28.12.2018 | 13:45
Дегенек има фиксну клаузулу, Арапи су близу!
Ненад Крстичић је отишао, Вујадин Савић је на пола пута до Трабзона, а Црвена звезда је у озбиљном ризику да изгуби још једног од носилаца игре - Милоша Дегенека.

Аустралијски репрезентативац је дошао тихо на Маракану прошлог лета и показао се, уз Марина и Јованчића, као једно од три најбоља појачања црвено-белих са летње пијаце. Дегенеков летошњи долазак из Јокохаме је коштао Црвену звезду 200.000 евра за обештећење јапанском клубу плус трогодишњи уговор вредан 300.000 евра по сезони. Дакле, 350.000 евра до сада је Звезду коштао Милош Дегенек. А на терену јој је донео много...

Међутим, том приликом, је као у случају Ненада Крстичића годину дана раније, договорена и фиксна откупна клаузула за снажног штопера. Према сазнањима МОЗЗАРТ Спорта, Дегенек има откупну калузулу у висини од 3.000.000 евра. Ако неки клуб понуди поменуту суму, а момак из Книна одлучи да оде, Црвеној звезди су у том случају везане руке. Мораће да прихвати понуду.

А саудијски Ал Хилал је спреман да плати поменуту клаузулу. И да понуди Дегенеку далеко боље финансијске услове од оних које има у Звезди. Српски шампион је сада у прилично деликатној ситуацији. Савићев одлазак у Трабзон је сваким даном све ближе, а одлазак и другог стартног штопера би био озбиљан ударац за систем Владана Милојевића у којем је последња линија била један од најважнијих шрафова.

Колико је Дегенек битан за игру црвено-белих најбоље говори податак да је био најстандарднији играч Звезде претходне јесени. Одиграо је 33 утакмице у свим такмичењима (од могућих 37), укупно провео на терену 2.937 минута и био један од најбољих појединаца тима. Реч је о можда и физички најспремнијем играчу у Звезди што потврђује огромна доза поверења од стране шефа Владана Милојевића. 

„Милош је играч који веома користи тиму и заиста је велики број утакмица иза њега. Посвећује много пажње индивидуалном раду и тренинзима. Не треба заборавити да у паузама, када би играчи требало да одморе, он је одлазио да игра за репрезентацију Аустралије. Путовао је сваки пут на други континент. У овој зимској паузи очекује га пут на Азијски куп, тако да ће имати само седам дана одмора. Нама ће се прикључити вероватно пред почетак првенства“, рекао је за клупски сајт кондиициони тренер Иван Вучетић.

Ипак, Звезда је под озбиљним ризиком да не дочека Дегенека после Купа Азије. Арапи су озбиљни и ставили су понуду на сто. Јасно је да богати Саудијци могу много боље да плате аутралијског репрезентативца. И да Звезда не може да парира тим понудама. Нити је реално, нити је правило у фудбалском бизнису да клуб после само шест месеци преговара о ревизији уговора који траје још две и по године. Ни богатији клубови од Звезде немају тај луксуз.

Дакле, сада је све на Дегенеку...

Он се тренутно налази у Дубаију на припремама са репрезентацијом Аустралије за предстојећи Куп Азије. Географски је врло близу могућих послодаваца и није искључено да они то покушају да искористе.

Момак из Книна је пред дилемом. У Зведи је емотивно испуњен, има шансу да игра на највећој европској фудбалској сцени и да се докаже после не баш успешних епизода у Немачкој. Са друге стране, Ал Хилал је највећи саудијски, можда и највећи клуб целе Азије. Пребогат и премоћан. За Ал Хилал већ играју позната имена попут Џонатана Соријана, Бафетимбија Гомиса, Андреа Кариља и Алберта Ботије, плус „пола“ репрезентације Саудијске Арабије. Тренер је Жорж Жезус, али он ће у наредним данима напустити клуб и вероватно ће га наследити Лео Жардим.

Који ће тренер дочекати Дегенека средином јануара, зна само аустралијски репрезентативац. Недавно је рекао да жели да остане и да освоји дуплу круну. Арапи би да га убеде великим парама да се предомисли.

А Звезини навијачи ће с нестрпељењем ишчекивати расплет у стрепњи да за неколико дана не остану без двојице стартних штопера и стубова одбране.

Иако је дошао Немања Милуновић, Звезда би у случају евентуалних одлазака, морала опет да се баци у потрагу за штопером. Истина, зарадила би преко два и по милиона евра на Дегенеку за шест месеци, али је питање да ли би опет погодила са наследником као што је то било када је он заменио Ле Талека прошлог лета.

Извор: моззартспорт

Фото: МН пресс

Коментари / 0

Оставите коментар