НАТО данас доноси одлуку о БиХ

Шеф НАТО савеза Јенс Столтенберг најавио је прије неколико дана да ће данас Босни и Херцеговини бити понуђен Акциони план за чланство. Босни и Херцеговини званичници НАТО-а, укључујући Столтенберга, поручују да мора искористити овај инструмент на најбољи начин.

Босна и Херцеговина 05.12.2018 | 08:27
НАТО данас доноси одлуку о БиХ
БиХ би данас на сједници министара спољних послова земаља чланица НАТО-а могла добити зелено свјетло за нови корак на путу према овом савезу.

Столтенберг ће то предложити министрима спољних послова чланица НАТО-а. Годишњи национални програм за Босну и Херцеговину практично би значио активацију МАП-а и јачање сарадње између Босне и Херцеговине и највеће војно-политичке алијансе на свијету.

На упит новинарке Радија Слободна Европа да постоји један важан услов који је Сарајево морало да испуни - рјешавање војних објеката на територији БиХ и да је та порука слана након сваког састанка и због чега је НАТО промијенио мишљење, Јамес Мацкеy, шеф Канцеларије за евро-атланско и глобално партнерство при НАТО каже да су у НАТО-у видјели важан напредак у ономе што зову 'талински услов', а што подразумијева регистрацију војних објеката као државног власништва.

"Многе некретнине су регистроване и имамо одређени број судских одлука које такођер потпомажу имплементацију овог услова. Мислим да разлог зашто управо сад доносимо ову одлуку је да су савезници видјели да имамо праву шансу да напредујемо у смислу практичних реформи у БиХ. Оно што нисмо хтјели да имамо је да потпуно испуњавање овог услова омета текуће реформе. 'Талински услов' остаје веома важан и БиХ ће морати да га испуни прије него што напредује у приступном процесу, прије него се приближи чланству у НАТО. У овом тренутку нисмо жељели да то кочи практичну сарадњу, јер радимо важан посао са босанском страном на реформи Оружаних снага и безбједносних служби", казао је Мацкеy за Радио Слободна Европа.

Како је прокоментарисао предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, он ће се придржавати Резолуције о војној неутралности РС.

''Ја ћу се придржавати резолуције парламента Републике Српске о војној неутралности. Све изван тога, с моје стране неће бити подржано'', рекао је Додик. Потом је додао да је Република Српска прије десетак година разговарала о прикључењу НАТО-у, али да је данас ситуација на геополитичком плану друкчија.

Из добро обавјештених извора у Бриселу, али и од познавалаца у Босни и Херцеговни могло се чути да ће за активирање годишњег националног програма требати консензус свих чланова Предсједништва Цикотић каже да је ситација прилично јасна.

"Ја би вас подсјетио да ми практично од 2001. године откако је по први пут усвојен документ 'Одбрамбена политика Босне и Херцеговине' када су у Предсједништву били господа Радишић, Белкић и Крижановић, па преко првог Закона од одбрани из 2003. и поготово другог Закона од одбрани из 2005. када су Предсједништву сједила господа Паравац, Тихић и Човић, до Предсједништва од 2006. до 2010. у којем су сједила господа Силајџић, Радмановић и Комшић имамо један читав низ докумената којима је потврђена врло јасна опредјељеност Босне и Херцеговине уз сугласност свих институција о томе да Босна и Херцеговина жели постати чланицом НАТО-а.

Ја, мислим да резерве које се показују треба посматрати на практичан начин. Ако се неко има резерву према ономе што је већ одлучено и што је законска обавеза онда се морати поставити одговорности за неког ко не извршава своје законске обавезе или ће се тражити боље алтернативно рјешење. Ја на хоризонту не видим боље рјешење. Оно што се у претходним годинама помињало као могуће рјешење, а то је питање демилитаризације или војне неутралности за Босну и Херцеговину практично није могуће ни разматрати у практичном смислу", каже Цикотић.

Бивши министар одбране Босне и Херцеговине, Селмо Цикотић, за Н1 појашњава шта је оно што Босну и Херцеговину очекује на основу најаве генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга. Према његовим ријечима ово је нова фаза у реализацији МАП-а и поред чињенице да Босна и Херцеговина од 2010. и самита у Таллину није испунила све услове из "талинског услова" када је у питању упис војне имовине.

Поред Босне и Херцеговине на дневном реду састанка министара спољних послова НАТО-а наће се Македонија која би требала добити додатни подстрек за напредак. Очекује се да би Македонија ускоро могла постати тридесета чланица Алијансе.

Извор: Н1

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Не!

05.12.2018 07:35

БиХ грца у другим проблемима, то са уласком у нато је беспотребно, бесмислено и контрапродуктивно из угла гледања из БиХ, наравно то нато не занима. Његови интереси су други!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад Додик

05.12.2018 08:17

Ја сам за НАТО. Ја сам слижио њима 1999, када је НАТО напао Југославију. Био сам на носачима авиона и увјерио сам их да срби овде неће правити проблем. Помогао сам да уклоне Николу Поплашена са мјеста предсједника. ма НАТО је кул, НАТО је супер.

Name

НАТО + ЕУ = 4. рајх

05.12.2018 09:10

@Не!: Све је тачно, али... дио становништва тзв. беиха хоће са новим хитлером (НАТО) поново у поход на Русију. Тамо гдје су им већ једном били преци. Хоће опет да гину за туђе интересе - као и увиек до сада (а гинули су за интересе Османлија, Аустроугара, Њемаца и НАТО-а/запада у деведесетим).

Name

Хенри Макиндер

05.12.2018 09:17

БиХ,па тако и РС као њен дио је у зони који у економском,политицком и војном смислу се налази интетесној сфери која припада НАТО-у. Не мозе се ту ниста промјенити,цак и да Додик није њихов цовјек а јесте и увијек је то био. НАТО је побиједио овде када је пала РСК и западни дијелови РС ,ко нам је крив сто су нас наси владари(Милосевиц и Карадзиц) у то довели. А и географија је цудо, "ниста не моземо против географије".

Name

Арцос

05.12.2018 07:40

Коначно; сретан пут у НАТО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацрос

05.12.2018 07:49

мало морген..

Name

Пух

05.12.2018 08:02

Нема од тога ништа, члан Предсједништа из Републике Српске има право вета. А још нам је и јавно обећао да неће потписати ништа.

Name

НАТО - ОТАН

05.12.2018 08:34

Он је већ потписао

Name

ре Пух

05.12.2018 08:40

СВЕ је већ потписано, вето је накнадна памет, он треба ставити ван снаге усвојена документа у предсједништву, сва остала прича је продавање магле.

Name

Харе

05.12.2018 09:31

Не знам засто се уопце расправљате, имате потписан документ од Радмановица и осталих, само га посаљите у НАТО и воздра. Кога боли цуна ста Додик млати кад имас црно на бијело. Да нисмо окрузени непријатељима, за Босну би најбоље било да је неутрална, али посто су око нас све агресори онда је НАТО једино рјесење.

Name

Арцос

05.12.2018 09:42

Као што је реко колега, нема назад због одлука из прошлости. Коначно иде БиХ у НАТО, а све што није држава, се нажалост не пита у овом случају, хтјели ми не хтјели.

Name

Драго

05.12.2018 07:50

Било би апсурдно постати члан савеза који је прије само 23 године вршио агресију на овај народ,бомбардовао недужне цивиле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пух

05.12.2018 08:03

Тачно, али то треба јавно рећи. Сви нешто кукуље и мумуље што значи да ће можда и пристати.

Name

Небулоза

05.12.2018 08:36

Није НАТО бомбардовао Босну, не знам одкуд ти та небулоза. Мислим да би то била одлична вијест, када би се активирао Мемберсхип Ацтион План (МАП). Сретно Босни у најјачем војном савезу свијета!

Name

за Драго

05.12.2018 09:10

НАТО никада није бомбардовао БиХ, можда је током рата било дејстава на неке паравојне формације. Данас се активира МАП и то је добро.

Name

Одговор

05.12.2018 09:54

Војска Републике Српске(не паравојна формација) и народ српске националности је тај који је био бомбардован,хтио то неко да призна или не.Та иста РС је у саставу БиХ данас,дакле половина територије БиХ који је за вријеме рата бомбардован од Нато-а.Посљедице бомбардовања су видјливе и данас јер је у бомбардовању користен осиромасени уранијум који је требао да ,,дјелује,, само на Србе,али зрацење не бира националност и вјеру назалост па је тако све висе обољелих од малигних болести којих до рата није било у оволикој мјери сигурно. И национализам буја и дан данас,говор мрзње као да се нису извукле поуке и да тај рат никоме није донио ниста добро сем онима који су то искористили да се обогате на патњи и страдању недузног народа.А из ове земље одлазе подједнако сви због правих проблема који се гурају у други план.

Name

куку нама са нама

05.12.2018 07:53

Ово са Дудуковим нецкањем,бице попут онога да неце у Сарајево...све це он дати ..и не само он него сви они су друге ЦАВЕ..посто им је дупе битније од главе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реците гасно НЕ

05.12.2018 08:04

Синоћ је ракао да од тога нема ништа, па ћемо видјети. Ја мислим да ипак има м... а и подршку свих српских странака да то не потпише.

Name

ТОРРО

05.12.2018 08:21

Е САДА ЋЕШ ДА ВИДИШ КАКО ТО МИЛЕ ЛИЈЕПО РАДИ... ЗАТО И ТРАЖИ СВЕ СРБЕ У ЈЕДНОЈ НАЦИОНАЛНОЈ ЛОЖИ, А ОНДА ЋЕ БИТИ "ПРЦ МИЛОЈКО" - МА НЕМА ИЗБОРА МОРАМО МИ У НАТО, ЈЕР НАТО ЈЕ НАША БУДУЋНОСТ... СЦЕНАРИО ЈЕ МИЛИ НАПИСАН И САДА СУ ПРОБЕ ДО ПРЕМИЈЕРЕ ДРАМЕ !!!

Name

куку нама са нама

05.12.2018 08:38

Нико њима не брани да не потпису,али их јебе оно АЛИ..исти ови,он и Цавиц су и 2008 ИЗДАЛИ ,22000 Срба,који су се борили да би они могли,назови владати.ОВО МИ ЈЕ ПОТВРДИЛА МУНИРА ЛИЦНО,ПОШТО САМ ЈЕ ПИТАО

Name

Дзоо

05.12.2018 08:19

Па зар нама није јасно да је то данас до министара ако они казу ја то је прица заврсена.БиХ је упутила молбу јос давних дана а сад Додик мозе махати са крузера.Насе је само да каземо браво.То је добро јер кога Нато покрива кисобраном доце улагави инвеститори овако у Ррпублику долазе само пљацкаси јер знају нема закона за лопове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фика

05.12.2018 09:07

Ко не жели НАТО само се нада нестабилности, из које очекује да нешто извуче. Је л могуће да такви мисле да ће све нормално бити, да ће и даље радити гдје раде, да им дјеца иду у школу, а они на годишњи одмор, да ће се то завршити за дан-два, итд., а ето, добиће нешто велико, привилегије, државу...

Name

реално

05.12.2018 08:53

Ако су упутили захтјев прије неколико година, онда не знам сто неце бити примљени. Понудјен им улазак у НАТО и требају уци. Барем један корак да идемо напред а не уназад као сто инаце идемо. Сретно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

фика

05.12.2018 09:29

Додик због заставе РС напустио састанак с амбасадорима ПИЦ-а

Name

Геостратегија

05.12.2018 09:13

Довољно је погледати само геокарту ужег и ширег завичаја, ближег и даљег комшилука. Са запада Словенија и Хрватска, па Мађарска са сјевера, Румунија и Бугарска са истока, а са јужне стране Грчка, Македонија, Албанија, Црна Гора, мало даље Италија, Турска. Све затворено, нигдје излаза, нидје пролаза ни као шипило, ни бјежати се не мере. А Русија далеко. Ни брига је није. Сам поглед на карту говори о сферама интереса, карте су подијељене. А у подјелама карата увијек учествује и Русија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

05.12.2018 09:22

Како сте ви Срби наивни,тек сада ми је јасно засто бирате Додика,да зивите од његових бајки и лази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За гуз

05.12.2018 09:41

Нису наивни,гени су цудо,морају имати љутог непријатеља да у следецем рату добоју по носу,мало им је окрузење,хоце и НАТО да имају за вратом,циста болест.

Name

Хаха

05.12.2018 09:29

Е мој глупсон сто се престављас ко милорад додик глуп си

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвијетин

05.12.2018 09:41

Све док Србија неудје у нато :Босна неце уци .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

05.12.2018 09:55

Цвијетине Цвијетине немас ти поима ми смо вец у Нато само ко вам је требао да саопсти цути