NATO danas donosi odluku o BiH

Šef NATO saveza Jens Stoltenberg najavio je prije nekoliko dana da će danas Bosni i Hercegovini biti ponuđen Akcioni plan za članstvo. Bosni i Hercegovini zvaničnici NATO-a, uključujući Stoltenberga, poručuju da mora iskoristiti ovaj instrument na najbolji način.

Bosna i Hercegovina 05.12.2018 | 08:27
NATO danas donosi odluku o BiH
BiH bi danas na sjednici ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO-a mogla dobiti zeleno svjetlo za novi korak na putu prema ovom savezu.

Stoltenberg će to predložiti ministrima spoljnih poslova članica NATO-a. Godišnji nacionalni program za Bosnu i Hercegovinu praktično bi značio aktivaciju MAP-a i jačanje saradnje između Bosne i Hercegovine i najveće vojno-političke alijanse na svijetu.

Na upit novinarke Radija Slobodna Evropa da postoji jedan važan uslov koji je Sarajevo moralo da ispuni - rješavanje vojnih objekata na teritoriji BiH i da je ta poruka slana nakon svakog sastanka i zbog čega je NATO promijenio mišljenje, James Mackey, šef Kancelarije za evro-atlansko i globalno partnerstvo pri NATO kaže da su u NATO-u vidjeli važan napredak u onome što zovu 'talinski uslov', a što podrazumijeva registraciju vojnih objekata kao državnog vlasništva.

"Mnoge nekretnine su registrovane i imamo određeni broj sudskih odluka koje također potpomažu implementaciju ovog uslova. Mislim da razlog zašto upravo sad donosimo ovu odluku je da su saveznici vidjeli da imamo pravu šansu da napredujemo u smislu praktičnih reformi u BiH. Ono što nismo htjeli da imamo je da potpuno ispunjavanje ovog uslova ometa tekuće reforme. 'Talinski uslov' ostaje veoma važan i BiH će morati da ga ispuni prije nego što napreduje u pristupnom procesu, prije nego se približi članstvu u NATO. U ovom trenutku nismo željeli da to koči praktičnu saradnju, jer radimo važan posao sa bosanskom stranom na reformi Oružanih snaga i bezbjednosnih službi", kazao je Mackey za Radio Slobodna Evropa.

Kako je prokomentarisao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, on će se pridržavati Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS.

''Ja ću se pridržavati rezolucije parlamenta Republike Srpske o vojnoj neutralnosti. Sve izvan toga, s moje strane neće biti podržano'', rekao je Dodik. Potom je dodao da je Republika Srpska prije desetak godina razgovarala o priključenju NATO-u, ali da je danas situacija na geopolitičkom planu drukčija.

Iz dobro obavještenih izvora u Briselu, ali i od poznavalaca u Bosni i Hercegovni moglo se čuti da će za aktiviranje godišnjeg nacionalnog programa trebati konsenzus svih članova Predsjedništva Cikotić kaže da je sitacija prilično jasna.

"Ja bi vas podsjetio da mi praktično od 2001. godine otkako je po prvi put usvojen dokument 'Odbrambena politika Bosne i Hercegovine' kada su u Predsjedništvu bili gospoda Radišić, Belkić i Križanović, pa preko prvog Zakona od odbrani iz 2003. i pogotovo drugog Zakona od odbrani iz 2005. kada su Predsjedništvu sjedila gospoda Paravac, Tihić i Čović, do Predsjedništva od 2006. do 2010. u kojem su sjedila gospoda Silajdžić, Radmanović i Komšić imamo jedan čitav niz dokumenata kojima je potvrđena vrlo jasna opredjeljenost Bosne i Hercegovine uz suglasnost svih institucija o tome da Bosna i Hercegovina želi postati članicom NATO-a.

Ja, mislim da rezerve koje se pokazuju treba posmatrati na praktičan način. Ako se neko ima rezervu prema onome što je već odlučeno i što je zakonska obaveza onda se morati postaviti odgovornosti za nekog ko ne izvršava svoje zakonske obaveze ili će se tražiti bolje alternativno rješenje. Ja na horizontu ne vidim bolje rješenje. Ono što se u prethodnim godinama pominjalo kao moguće rješenje, a to je pitanje demilitarizacije ili vojne neutralnosti za Bosnu i Hercegovinu praktično nije moguće ni razmatrati u praktičnom smislu", kaže Cikotić.

Bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Selmo Cikotić, za N1 pojašnjava šta je ono što Bosnu i Hercegovinu očekuje na osnovu najave generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga. Prema njegovim riječima ovo je nova faza u realizaciji MAP-a i pored činjenice da Bosna i Hercegovina od 2010. i samita u Tallinu nije ispunila sve uslove iz "talinskog uslova" kada je u pitanju upis vojne imovine.

Pored Bosne i Hercegovine na dnevnom redu sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a naće se Makedonija koja bi trebala dobiti dodatni podstrek za napredak. Očekuje se da bi Makedonija uskoro mogla postati trideseta članica Alijanse.

Izvor: N1

Komentari / 30

Ostavite komentar
Name

Ne!

05.12.2018 07:35

BiH grca u drugim problemima, to sa ulaskom u nato je bespotrebno, besmisleno i kontraproduktivno iz ugla gledanja iz BiH, naravno to nato ne zanima. Njegovi interesi su drugi!

ODGOVORITE
Name

Milorad Dodik

05.12.2018 08:17

Ja sam za NATO. Ja sam sližio njima 1999, kada je NATO napao Jugoslaviju. Bio sam na nosačima aviona i uvjerio sam ih da srbi ovde neće praviti problem. Pomogao sam da uklone Nikolu Poplašena sa mjesta predsjednika. ma NATO je kul, NATO je super.

Name

НАТО + ЕУ = 4. рајх

05.12.2018 09:10

@Ne!: Све је тачно, али... дио становништва тзв. беиха хоће са новим хитлером (НАТО) поново у поход на Русију. Тамо гдје су им већ једном били преци. Хоће опет да гину за туђе интересе - као и увиек до сада (а гинули су за интересе Османлија, Аустроугара, Њемаца и НАТО-а/запада у деведесетим).

Name

Henri Makinder

05.12.2018 09:17

BiH,pa tako i RS kao njen dio je u zoni koji u ekonomskom,politickom i vojnom smislu se nalazi intetesnoj sferi koja pripada NATO-u. Ne moze se tu nista promjeniti,cak i da Dodik nije njihov covjek a jeste i uvijek je to bio. NATO je pobijedio ovde kada je pala RSK i zapadni dijelovi RS ,ko nam je kriv sto su nas nasi vladari(Milosevic i Karadzic) u to doveli. A i geografija je cudo, "nista ne mozemo protiv geografije".

Name

Arcos

05.12.2018 07:40

Konačno; sretan put u NATO!

ODGOVORITE
Name

acros

05.12.2018 07:49

malo morgen..

Name

Puh

05.12.2018 08:02

Nema od toga ništa, član Predsjedništa iz Republike Srpske ima pravo veta. A još nam je i javno obećao da neće potpisati ništa.

Name

NATO - OTAN

05.12.2018 08:34

On je već potpisao

Name

re Puh

05.12.2018 08:40

SVE je već potpisano, veto je naknadna pamet, on treba staviti van snage usvojena dokumenta u predsjedništvu, sva ostala priča je prodavanje magle.

Name

Hare

05.12.2018 09:31

Ne znam zasto se uopce raspravljate, imate potpisan dokument od Radmanovica i ostalih, samo ga posaljite u NATO i vozdra. Koga boli cuna sta Dodik mlati kad imas crno na bijelo. Da nismo okruzeni neprijateljima, za Bosnu bi najbolje bilo da je neutralna, ali posto su oko nas sve agresori onda je NATO jedino rjesenje.

Name

Arcos

05.12.2018 09:42

Kao što je reko kolega, nema nazad zbog odluka iz prošlosti. Konačno ide BiH u NATO, a sve što nije država, se nažalost ne pita u ovom slučaju, htjeli mi ne htjeli.

Name

Drago

05.12.2018 07:50

Bilo bi apsurdno postati član saveza koji je prije samo 23 godine vršio agresiju na ovaj narod,bombardovao nedužne civile.

ODGOVORITE
Name

Puh

05.12.2018 08:03

Tačno, ali to treba javno reći. Svi nešto kukulje i mumulje što znači da će možda i pristati.

Name

Nebuloza

05.12.2018 08:36

Nije NATO bombardovao Bosnu, ne znam odkud ti ta nebuloza. Mislim da bi to bila odlična vijest, kada bi se aktivirao Membership Action Plan (MAP). Sretno Bosni u najjačem vojnom savezu svijeta!

Name

za Drago

05.12.2018 09:10

NATO nikada nije bombardovao BiH, možda je tokom rata bilo dejstava na neke paravojne formacije. Danas se aktivira MAP i to je dobro.

Name

Odgovor

05.12.2018 09:54

Vojska Republike Srpske(ne paravojna formacija) i narod srpske nacionalnosti je taj koji je bio bombardovan,htio to neko da prizna ili ne.Ta ista RS je u sastavu BiH danas,dakle polovina teritorije BiH koji je za vrijeme rata bombardovan od Nato-a.Posljedice bombardovanja su vidjlive i danas jer je u bombardovanju koristen osiromaseni uranijum koji je trebao da ,,djeluje,, samo na Srbe,ali zracenje ne bira nacionalnost i vjeru nazalost pa je tako sve vise oboljelih od malignih bolesti kojih do rata nije bilo u ovolikoj mjeri sigurno. I nacionalizam buja i dan danas,govor mrznje kao da se nisu izvukle pouke i da taj rat nikome nije donio nista dobro sem onima koji su to iskoristili da se obogate na patnji i stradanju neduznog naroda.A iz ove zemlje odlaze podjednako svi zbog pravih problema koji se guraju u drugi plan.

Name

kuku nama sa nama

05.12.2018 07:53

Ovo sa Dudukovim neckanjem,bice poput onoga da nece u Sarajevo...sve ce on dati ..i ne samo on nego svi oni su druge CAVE..posto im je dupe bitnije od glave

ODGOVORITE
Name

Recite gasno NE

05.12.2018 08:04

Sinoć je rakao da od toga nema ništa, pa ćemo vidjeti. Ja mislim da ipak ima m... a i podršku svih srpskih stranaka da to ne potpiše.

Name

TORRO

05.12.2018 08:21

E SADA ĆEŠ DA VIDIŠ KAKO TO MILE LIJEPO RADI... ZATO I TRAŽI SVE SRBE U JEDNOJ NACIONALNOJ LOŽI, A ONDA ĆE BITI "PRC MILOJKO" - MA NEMA IZBORA MORAMO MI U NATO, JER NATO JE NAŠA BUDUĆNOST... SCENARIO JE MILI NAPISAN I SADA SU PROBE DO PREMIJERE DRAME !!!

Name

kuku nama sa nama

05.12.2018 08:38

Niko njima ne brani da ne potpisu,ali ih jebe ono ALI..isti ovi,on i Cavic su i 2008 IZDALI ,22000 Srba,koji su se borili da bi oni mogli,nazovi vladati.OVO MI JE POTVRDILA MUNIRA LICNO,POŠTO SAM JE PITAO

Name

Dzoo

05.12.2018 08:19

Pa zar nama nije jasno da je to danas do ministara ako oni kazu ja to je prica zavrsena.BiH je uputila molbu jos davnih dana a sad Dodik moze mahati sa kruzera.Nase je samo da kazemo bravo.To je dobro jer koga Nato pokriva kisobranom doce ulagavi investitori ovako u Rrpubliku dolaze samo pljackasi jer znaju nema zakona za lopove.

ODGOVORITE
Name

fika

05.12.2018 09:07

Ko ne želi NATO samo se nada nestabilnosti, iz koje očekuje da nešto izvuče. Je l moguće da takvi misle da će sve normalno biti, da će i dalje raditi gdje rade, da im djeca idu u školu, a oni na godišnji odmor, da će se to završiti za dan-dva, itd., a eto, dobiće nešto veliko, privilegije, državu...

Name

realno

05.12.2018 08:53

Ako su uputili zahtjev prije nekoliko godina, onda ne znam sto nece biti primljeni. Ponudjen im ulazak u NATO i trebaju uci. Barem jedan korak da idemo napred a ne unazad kao sto inace idemo. Sretno!

ODGOVORITE
Name

fika

05.12.2018 09:29

Dodik zbog zastave RS napustio sastanak s ambasadorima PIC-a

Name

Geostrategija

05.12.2018 09:13

Dovoljno je pogledati samo geokartu užeg i šireg zavičaja, bližeg i daljeg komšiluka. Sa zapada Slovenija i Hrvatska, pa Mađarska sa sjevera, Rumunija i Bugarska sa istoka, a sa južne strane Grčka, Makedonija, Albanija, Crna Gora, malo dalje Italija, Turska. Sve zatvoreno, nigdje izlaza, nidje prolaza ni kao šipilo, ni bježati se ne mere. A Rusija daleko. Ni briga je nije. Sam pogled na kartu govori o sferama interesa, karte su podijeljene. A u podjelama karata uvijek učestvuje i Rusija.

ODGOVORITE
Name

guz

05.12.2018 09:22

Kako ste vi Srbi naivni,tek sada mi je jasno zasto birate Dodika,da zivite od njegovih bajki i lazi.

ODGOVORITE
Name

Za guz

05.12.2018 09:41

Nisu naivni,geni su cudo,moraju imati ljutog neprijatelja da u sledecem ratu doboju po nosu,malo im je okruzenje,hoce i NATO da imaju za vratom,cista bolest.

Name

Haha

05.12.2018 09:29

E moj glupson sto se prestavljas ko milorad dodik glup si

ODGOVORITE
Name

Cvijetin

05.12.2018 09:41

Sve dok Srbija neudje u nato :Bosna nece uci .

ODGOVORITE
Name

Dzoo

05.12.2018 09:55

Cvijetine Cvijetine nemas ti poima mi smo vec u Nato samo ko vam je trebao da saopsti cuti