Da li će Dodik, Trojka i Čović prvo prihvatiti, a onda poništiti Šmitov zakon!?

Izmjene koje bi se uskoro trebale naći u parlamentarnoj proceduri umnogome se razlikuju od Šmitovih

Bosna i Hercegovina 24.04.2024 | 20:00
Da li će Dodik, Trojka i Čović prvo prihvatiti, a onda poništiti Šmitov zakon!?

U parlamentarnoj proceduri bi se uskoro mogao naći usaglašeni prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, saznajemo od naših izvora. Imali smo uvid u tekst ovih izmjena i prema onome što se može "na prvu" zaključiti, ove izmjene se umnogome razlikuju od izmjena koje je nadvno nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit.

IZVOR ČLANOVA CIK-A

Jedna od najočitijih izmjena je izbor članova Centralne izborne komisije. Naime, u Šmitovim izmjenama je navedeno da kandidate za članove CIK-a predlaže posebna komisija koju čine predstavnici VSTV-a, CIK-a i državnog parlamenta. U usaglašenom prijedlogu ovu komisiju čine članovi kolegija Predstavnićkog i Doma naroda PSBiH, što znači da je na ovaj način vladajućim strankama data puna kontrola nad CIK-om.

Osim toga, prema Šmitovim izmjenama, za člana CIK-a se ne može kandidovati osoba koja je u posljednjih 10 godina prije raspisivanja konkursa imala bilo kakvog dodira sa bilo kojom strankom. To znači da članovi CIK-a mogu biti samo osobe koje su potpuno izvan stranaka. U usaglašenom prijedlogu je ova odredba izbačena, a ostavljena je ograda da članovi CIK-a ne mogu biti osobe koje su u posljednjih deset godina prije kandidature bile savjetnici ili članovi kabineta bilo kojeg imenovanog ili izabranog zvaničnika (čitaj: Željko Bakalar ne može biti član CIK-a).

Za članstvo u strankama nije navedeno nikakvo vremensko ograničenje, osim da kandidat ne može biti čaln bilo koje partije. To znači da može dati otkaz na članstvo dan uoči kandidature i da na taj način ispuni ovaj uslov.

Osim toga, u Šmitovom prijedlogu je navedeno kako član CIK-a, ukoliko mu iz bilo kojeg razloga istekne mandat u toku izborne godine, nastavlja obavljati dužnost do okončanja izbornog procesa. U usaglašenom prijedlogu je ovo izbrisano i odmah bi se raspisao konkurs za novog člana CIK-a.

I izbor članova biračkih odbora je znatno promijenjen u odnosu na Šmitove izmjene. Naime, prema izmjenama visokog predstavnika predviđeno je da predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora imenuje CIK BiH. Prema usaglašenim izmjenama, predsjednike, potpredsjednike, kao i sve ostale članove biračkih odbora imenuju opštinske i gradske izborne komisije.

Osim toga, i za njih je uvedeno pravilo o zabrani obavljanja funkcija savjetnika ili članova kabineta, ali samo u pet godina prije kandidovanja za članove biračkih odbora

ODLUKE VISOKIH PREDSTAVNIKA

Treba istaći da, prema odlukama Savjeta za primjenu mira i ranijih visokih predstavnika, bilo koja odluka ili zakon koje nametne visoki predstavnik, mogu biti izmijenjeni tek nakon što budu usvojeni u skupštini na nivou vlasti na kojeg se ta odluka ili zakon odnosi. Tek tada, kako je od ranije tumačeno, taj akt postaje "vlasništvo" države. Do tada je "vlasništvo" visokog predstavnika. To znači, da bi izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo Šhmit mogle biti mijenjane moraju prvo biti usvojene u oba doma PSBiH. Za sada to nije učinjeno.

Jedna od mogućnosti je da se stranke koje čine vladajuću koaliciju na državnom nivou dogovore da usvoje Šmitove izmjene, a onda odmah, možda čak i na istoj sjednici, usvoje i usaglašene izmjene. S druge strane, ako se realizuje takav scenario, to će u praksi značiti da Milorad Dodik i SNSD priznaju ovlaštenja koja ima Kristijan Šmit kao visoki predstavnik.

(Oslobođenje) Foto: Ilustracija

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Podvala

24.04.2024 20:27

Šmit je donio izmjene i samo taj zakon da vazi i nikakav drugi. Ovi naši bi prevarili i oca i majku samo da osiguraju vlast. Ja im ne vjerujem ni jedne.

ODGOVORITE
Name

Ive

24.04.2024 21:03

Sve lopov do lopova cuvaju fotelje a narod gladan Sramota

Name

Običan gradjanin

26.04.2024 07:29

Ako je Shmit nametnuo zakon glasanja kao i u EU zašto ga ne prihvatiti????????????????????? Ako je istina da politicari i u RS kao i cijeloj BiH žele zaista pripasti nekada EU.

Name

Daki

24.04.2024 20:59

Dragi Milorade Dodik nemojte da prihvatite Smitov zakon jer Smitov zakon samo valja onima koji ce ga prihvatiti

ODGOVORITE
Name

Veliki štrumf

24.04.2024 21:46

Nisi ti sav svoj !!!

Name

GrIzzy

24.04.2024 23:03

Glup ili se praviš da si glup.

Name

Re,Daki

25.04.2024 08:06

Milorad je i postao LAŽNI PREDSJEDNIK REPUBLIKE SRPSKE ZAHVALJUJUĆI ŠMITU,CIK-u,I USTAVNOM SUDU BiH.ZAR NEKO JOŠ VJERUJE U "SUKOBE" IZMEĐU ŠMITA,I RUDONJE???

Name

Lakoj Lane

25.04.2024 07:32

Smitov zakon nije los, ali ga treba jos doraditi sa kolegama iz Ruande!

ODGOVORITE
Name

Dacko

25.04.2024 07:54

Ja jesam sav svoj sto ne kazes kukavice svoje pravo ime

ODGOVORITE
Name

Dacko

25.04.2024 07:56

Ja se ne pravim glup A mozda se ovde neko lazno predstavlja

ODGOVORITE
Name

Plavusa

25.04.2024 09:09

Smidtov zakon je najbolji i treba da se postuje..Nedaj im Smidt da budu iznad tebe Ti si nasa nada da budu izbori fer

ODGOVORITE
Name

Nemoj novinaru

26.04.2024 02:41

Da mi čovu petljaš sa ovom bandom, jedini pravi domoljub koji ispravno misli na zakone i svoju starost, jer za izboriti se treba i za radni vek dok god si živ,, taman i bolestan u krevetu da ti žurno ide mandat i plata

ODGOVORITE