Аппле и Самсунг осуђени због успоравања својих телефона

Италијански истражитељи су установили да су ажурирања мобилних телефона направљена тако да оптерећују старије моделе како би се корисници натерали да узму новији уређај, због чега је суд осудио Аппле и Самсунг на милионске казне.

Информационе технологије 25.10.2018 | 10:36
Аппле и Самсунг осуђени због успоравања својих телефона
Аппле и Самсунг су кажњени са укупно 17 милиона евра (11 Аппле, 6 Самсунг) због успоравања старијих телефона путем ажурирања софтвера. Они су, по мишљењу суда, на тај начин скраћивали радни век старијих модела телефона, терајући кориснике на нову куповину.

Истрага је покренута почетком године када је установљено да се неки телефони успоравају након што се уради упдате. У пресуди се истиче да су "Аппле и Самсунг имплементирали непоштену комерцијалну праксу". Додаје се да су ажурирања "изазвала озбиљне кварове и значајно смањила перформансе, како би се убрзао процес замене телефона."

И док се донекле подразумева да нови софтвер потенцијално угрози старије моделе, обично се корисници упозоравају пре инсталације упдатеа. То се у овом случају није десило, нити је омогућено да се врати оригинална функционалност уређаја. Тако се наводи да је Самсунг охрабривао Галаxy Ноте 4 кориснике да инсталирају нову верзију Гоогле Андроид оперативног система. Како је нова верзија намењена новијем Галаxy Ноте 7 моделу, корисници старијег уређаја су се суочили са успоравањем рада.

Слично се понашао и Аппле који је рекао иПхоне 6 корисницима да инсталирају ОС који је дизајниран за иПхоне 7, што је направило доста проблема. Због тога су Аппле и Самсунг кажњени са по пет милиона евра. Америчка компанија је добила додатних 5 милиона казне јер нису упозорили на ефекат који ће се изазвати приликом рада са иПхоне 6 батеријом.

Компанија из Купертина се касније извинила, признавши да су намерно успоравали иПхоне уређаје како би се избегла гашења. Ипак, никад нису признали да су намерно скраћивали живот телефонима. Аппле се касније ипак извинио због таквог понашања, нудећи замену батерије по сниженој цени. Поред тога, имплементиран је и софтвер који омогућава искључивање опције успоравања процесора телефона.

Самсунг, за разлику од Апплеа, није имала проблема ове природе – до сада. Они су одбили да признају да су намерно успоравали уређаје:

"Самсунг није избацио софтверско ажурирање које би смањило перформансе Галаxy Ноте 4 телефона. Напротив, Самсунг је увек избацивао софтвер који омогућава свим корисницима да имају најбоље могуће исксутво."

Интересантно је да ово није једина тужба, јер се француско правосуђе увелико припрема да подигне оптужнице по истим основама. Француске казне су ипак оштрије, па тако санкције подразумевају казну до 5% прихода компаније, па све до затворске казне. Иако су Аппле и Самсунг велики ривали, ипак сарађују заједно па тако Самсунг креира дисплеје за Аппле уређаје. То их ипак не спречава да се туже за сваку недоумицу.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Паре,паре,паре

22.12.2018 06:33

Док је оваца, бице и вуне. Пара,изгледа никад доста. Питам се, кад цитам овакве вести, колико пара је некоме потребно да буде срецан и да постено ради?

ОДГОВОРИТЕ