Apple i Samsung osuđeni zbog usporavanja svojih telefona

Italijanski istražitelji su ustanovili da su ažuriranja mobilnih telefona napravljena tako da opterećuju starije modele kako bi se korisnici naterali da uzmu noviji uređaj, zbog čega je sud osudio Apple i Samsung na milionske kazne.

Informacione tehnologije 25.10.2018 | 10:36
Apple i Samsung osuđeni zbog usporavanja svojih telefona
Apple i Samsung su kažnjeni sa ukupno 17 miliona evra (11 Apple, 6 Samsung) zbog usporavanja starijih telefona putem ažuriranja softvera. Oni su, po mišljenju suda, na taj način skraćivali radni vek starijih modela telefona, terajući korisnike na novu kupovinu.

Istraga je pokrenuta početkom godine kada je ustanovljeno da se neki telefoni usporavaju nakon što se uradi update. U presudi se ističe da su "Apple i Samsung implementirali nepoštenu komercijalnu praksu". Dodaje se da su ažuriranja "izazvala ozbiljne kvarove i značajno smanjila performanse, kako bi se ubrzao proces zamene telefona."

I dok se donekle podrazumeva da novi softver potencijalno ugrozi starije modele, obično se korisnici upozoravaju pre instalacije updatea. To se u ovom slučaju nije desilo, niti je omogućeno da se vrati originalna funkcionalnost uređaja. Tako se navodi da je Samsung ohrabrivao Galaxy Note 4 korisnike da instaliraju novu verziju Google Android operativnog sistema. Kako je nova verzija namenjena novijem Galaxy Note 7 modelu, korisnici starijeg uređaja su se suočili sa usporavanjem rada.

Slično se ponašao i Apple koji je rekao iPhone 6 korisnicima da instaliraju OS koji je dizajniran za iPhone 7, što je napravilo dosta problema. Zbog toga su Apple i Samsung kažnjeni sa po pet miliona evra. Američka kompanija je dobila dodatnih 5 miliona kazne jer nisu upozorili na efekat koji će se izazvati prilikom rada sa iPhone 6 baterijom.

Kompanija iz Kupertina se kasnije izvinila, priznavši da su namerno usporavali iPhone uređaje kako bi se izbegla gašenja. Ipak, nikad nisu priznali da su namerno skraćivali život telefonima. Apple se kasnije ipak izvinio zbog takvog ponašanja, nudeći zamenu baterije po sniženoj ceni. Pored toga, implementiran je i softver koji omogućava isključivanje opcije usporavanja procesora telefona.

Samsung, za razliku od Applea, nije imala problema ove prirode – do sada. Oni su odbili da priznaju da su namerno usporavali uređaje:

"Samsung nije izbacio softversko ažuriranje koje bi smanjilo performanse Galaxy Note 4 telefona. Naprotiv, Samsung je uvek izbacivao softver koji omogućava svim korisnicima da imaju najbolje moguće isksutvo."

Interesantno je da ovo nije jedina tužba, jer se francusko pravosuđe uveliko priprema da podigne optužnice po istim osnovama. Francuske kazne su ipak oštrije, pa tako sankcije podrazumevaju kaznu do 5% prihoda kompanije, pa sve do zatvorske kazne. Iako su Apple i Samsung veliki rivali, ipak sarađuju zajedno pa tako Samsung kreira displeje za Apple uređaje. To ih ipak ne sprečava da se tuže za svaku nedoumicu.

B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pare,pare,pare

22.12.2018 06:33

Dok je ovaca, bice i vune. Para,izgleda nikad dosta. Pitam se, kad citam ovakve vesti, koliko para je nekome potrebno da bude srecan i da posteno radi?

ODGOVORITE