Новак броји дане до броја један на свијету!

Најбољи српски тенисер могао би већ крајем следеће недеље да се врати на челну позицију на АТП ранг листи!

Тенис 16.10.2018 | 22:50
Новак броји дане до броја један на свијету!
Новаку Ђоковићу смеши се повратак на прво место АТП ранг листе. Пре, рецимо, годину дана тако нешто деловало је као бајка или, у најбољој варијанти, немогућа мисија. Али, српски играч је у претходном периоду показао зашто га многи са правом сматрају можда и најбољим тенисером света свих времена. Освајањем мастерс турнира у Шангају, четврти пут у каријери, Ђоковић је дошао надомак лидерске позиције коју тренутно држи његов велики ривал Рафаел Надал.

Не само да је у Шангају дошао до 32. мастерс трофеја у каријери, већ импонује начин на који је то урадио. Српски тенисер је чистио све пред собом, био је без милости према противницима и потврдио да му баш пријају одласци у Кину. С обзиром на тренутну форму, као и чињеницу да Надал није играо још од полуфинала УС Опена, било би право чудо да српски тенисер не заврши годину на првом месту.

У теорији то значи да Новака од лидерске позиције на ранг листи дели само још једна титула или било који резултат бољи од Надаловог - ако играју исти турнир. Тренутно, шпански тенисер има 215 бодова више од другопласираног Србина. Према ранијим најавама, велико је питање да ли ће Надал уопште играти неки турнир пре завршног мастерса у Лондону.

На то би требало додати и чињеницу да Ђоковић, сада већ традиционално, игра боље од Шпанца на тврдим подлогама, због чега у завршницу сезоне улази са много разлога за оптимизам.

Теоретски гледано, српски тенисер би већ до краја следеће недеље могао да се врати на прво место, под условом да пристане да игра и потом освоји турнир АТП серије 500 у Бечу. Тај турнир почиње у понедељак, а организатори су рекли да чине све како би приволели Србина да дође. Такође, претходних дана кроз маглу је провејавала и опција да Ђоковић можда заигра на турниру у Базелу који се одржава у истом термину као и такмичење у Бечу. 

“Зовем га сваки дан, скоро да га па малтретирам. Ових наших 500 поена би му много помогло. Он нам је главни и највећи циљ”, рекао је Хервинг Штрака, директор турнира у Бечу.

За разлику од Надала, Ђоковића пре завршног турнира сезоне у Лондону, очекује и мастерс у Паризу где не брани поене, јер у 2017. године није ни играо у француској престоници што му у садашњим околоностима само представља предност.

Последњи пут најбољи српски тенисер био је првопласирани на ранг листи 31. октобра 2016. године, а пре отприлике четири месеца налазио се на 22. позицији. Експресан повратак у сам светски врх свакако је заслуга и Словака Марјана Вајде који се опет нашао у Ђоковићевом стручном штабу. Глад за победама и трофејима је оно што је српског тенисера претходних месеци гурало напред, а као награда би требало да дође и “зимовање” на врху АТП ранг листе.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар