Novak broji dane do broja jedan na svijetu!

Najbolji srpski teniser mogao bi već krajem sledeće nedelje da se vrati na čelnu poziciju na ATP rang listi!

Tenis 16.10.2018 | 22:50
Novak broji dane do broja jedan na svijetu!
Novaku Đokoviću smeši se povratak na prvo mesto ATP rang liste. Pre, recimo, godinu dana tako nešto delovalo je kao bajka ili, u najboljoj varijanti, nemoguća misija. Ali, srpski igrač je u prethodnom periodu pokazao zašto ga mnogi sa pravom smatraju možda i najboljim teniserom sveta svih vremena. Osvajanjem masters turnira u Šangaju, četvrti put u karijeri, Đoković je došao nadomak liderske pozicije koju trenutno drži njegov veliki rival Rafael Nadal.

Ne samo da je u Šangaju došao do 32. masters trofeja u karijeri, već imponuje način na koji je to uradio. Srpski teniser je čistio sve pred sobom, bio je bez milosti prema protivnicima i potvrdio da mu baš prijaju odlasci u Kinu. S obzirom na trenutnu formu, kao i činjenicu da Nadal nije igrao još od polufinala US Opena, bilo bi pravo čudo da srpski teniser ne završi godinu na prvom mestu.

U teoriji to znači da Novaka od liderske pozicije na rang listi deli samo još jedna titula ili bilo koji rezultat bolji od Nadalovog - ako igraju isti turnir. Trenutno, španski teniser ima 215 bodova više od drugoplasiranog Srbina. Prema ranijim najavama, veliko je pitanje da li će Nadal uopšte igrati neki turnir pre završnog mastersa u Londonu.

Na to bi trebalo dodati i činjenicu da Đoković, sada već tradicionalno, igra bolje od Španca na tvrdim podlogama, zbog čega u završnicu sezone ulazi sa mnogo razloga za optimizam.

Teoretski gledano, srpski teniser bi već do kraja sledeće nedelje mogao da se vrati na prvo mesto, pod uslovom da pristane da igra i potom osvoji turnir ATP serije 500 u Beču. Taj turnir počinje u ponedeljak, a organizatori su rekli da čine sve kako bi privoleli Srbina da dođe. Takođe, prethodnih dana kroz maglu je provejavala i opcija da Đoković možda zaigra na turniru u Bazelu koji se održava u istom terminu kao i takmičenje u Beču. 

“Zovem ga svaki dan, skoro da ga pa maltretiram. Ovih naših 500 poena bi mu mnogo pomoglo. On nam je glavni i najveći cilj”, rekao je Herving Štraka, direktor turnira u Beču.

Za razliku od Nadala, Đokovića pre završnog turnira sezone u Londonu, očekuje i masters u Parizu gde ne brani poene, jer u 2017. godine nije ni igrao u francuskoj prestonici što mu u sadašnjim okolonostima samo predstavlja prednost.

Poslednji put najbolji srpski teniser bio je prvoplasirani na rang listi 31. oktobra 2016. godine, a pre otprilike četiri meseca nalazio se na 22. poziciji. Ekspresan povratak u sam svetski vrh svakako je zasluga i Slovaka Marjana Vajde koji se opet našao u Đokovićevom stručnom štabu. Glad za pobedama i trofejima je ono što je srpskog tenisera prethodnih meseci guralo napred, a kao nagrada bi trebalo da dođe i “zimovanje” na vrhu ATP rang liste.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar