Отишли на годину, а прође живот

Прије тачно 50 година је Њемачка потписала споразум с бившом Југославијом о врбовању радне снаге. Многи југославенски гастарбајтери су дошли на годину-двије – и остали читав живот.

Регион 12.10.2018 | 11:04
Отишли на годину, а прође живот
Жичана ограда, полицајци с аутоматским пушкама и псима чуварима, строги погледи и униформе, које су подсјећале на логоре из Другог свјетског рата. То су први утисци тада 19-годишње Босиљке Сцхедлицх која је прије тачно 50 година као гастарбајтерка дошла у Берлин.

Авион је са групом југословенских радника с којима је и Босиљка стигла слетио прво у Источни Берлин, а затим су аутобусом одвезени у привремене домове преко границе у Западни Берлин, добро се сјећа Босиљка Сцхедлицх. Тамо их је чекало још више ратних рана: "Видјела сам трагове рата и на лицима многих усамљених жена које су шетале саме с псима. Видјела сам их и на људима којима су фалиле руке или ноге, многим мушкарцима који су у инвалидским колицима гурани кроз град и притом сам се питала: Гдје су они провели рат?", каже ова 69-годишњакиња.

И у сутерену дома у којему је била смјештена скупа с око 1.200 других Југославенки су становали протјерани Нијемци из Источне Пруске и Шлезије.

"За мене је то био сусрет с прошлошћу коју су доживјели моји родитељи", каже Босиљка.

Али, о прошлости она у том тренутку више није хтјела превише размишљати, јер је у Њемачку дошла ради своје будућности, како би зарадила коју марку за факултет који је хтјела уписати.

"На годину дана сам дошла, али та година једноставно не пролази", шали се ова бивша гастарбајтерка која управо проводи "пензијски стаж" у једној трошној кућици на хрватском острву Шипану.

Реновирање те кућице која се налази насред острва је за њу и у неку руку осјећај "повратка коријенима". Ова Далматинка је као Босиљка Гргуревић рођена у Сплиту. Као дијете је живјела у једном селу Далматинске загоре и у Каштелима, а након матуре се одлучила – као и многи њени сународници– своју срећу окушати као гастарбајтерка у Њемачкој. Испрва је радила у једној фабрици, али је већ након пола године постала преводилац у једном дому за жене.

Све до тог тренутка се њена гастарбајтерска прича не разликује пуно од оних прича многих других из бивше Југославије. Али, Босиљка Сцхедлицх је кренула другим путем. Пола плате је уложила  у курсеве њемачког језика, затим је добила боље послове и уписала факултет у Берлину. "Живот ме узео под своје и уопште нисам размишљала о повратку", каже Бисерка.

Многи њени сународници су, међутим, остали у некој врсти "гастарбајтерског модуса", јер су се и сами сматрали само гостујућом радном снагом, каже социјалдемократски заступник у њемачком парламенту (Бундестагу) Јосип Јуратовић.

"Та прва генерација гастарбајтера је мислила радити неколико година, нешто новца уштедјети и затим се вратити".

Јуратовић је и сам био гастарбајтер. Његова мајка Катарина је такође била међу оним гастарбајтеркама које су 1968. дошле на привремени рад у Њемачку. Она је добила посао у једној фабрици конзерви, а син је одрастао у домовини код баке и дједа – судбина коју су дијелиле многе породице тих година. Након завршене основне школе, Јосип Јуратовић одлази код мајке у Њемачку и у близини Хеилбронна изучава занат за аутомеханичара.

Након тога је више од 20 година радио као радник на траци, прије него је започео своју политичку каријеру у Берлину. Своју миграцијску причу Јуратовић описује сљедећом реченицом: "Дошао сам као гастарбајтер, постао затим мигрант, а данас сам Нијемац миграцијског поријекла".

Та реченица је, међутим, индикативна и за многе друге људе из бивше Југославије којих у Њемачкој има више од 1,5 милиона, а које се често назива групним именом "Југоси".

Тим гастарбајтерима је 80-их година постало јасно да повратка у домовину нема, каже Јуратовић, и због њихове дјеце која су у међувремену похађала школе, одлично говорила њемачки језик и која су се све више удаљавала од оног друштва из којег долазе њихови родитељи, а које су познавала само из времена љетних распуста. "То је била прва спознаја да се неће вратити. Друга је, нажалост, за људе из бивше Југославије била рат на тим подручјима, кад је многима постало јасно да заиста нема повратка", каже Јуратовић.

Тако су се ти људи нашли пред још једним великим изазовом: интеграцијом. Њемачко друштво је, међутим, сматрало да је та марљива мигрантска група већ сама интегрисала. Разлог томе је што се културолошки људи с тог подручја не разликују пуно од Нијемаца, а и изгледом су „невидљиви“ у њемачком друштву и не упадају у око, напомиње Јуратовић.

(ДW)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

блбл

12.10.2018 09:32

Они су тада барем отисли својом вољом а не као наси протерани сународњаци деведесетих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радомир

12.10.2018 09:57

Мој отац није отисо 1971 Год. Својом вољом него сто је морао као и данас!!! Нек се направи статискика од 1968-1973 и 2013-2018 исте су бројке одлазеци

Name

О не

12.10.2018 10:33

Нису они отисли својом вољом, него голи и боси трбухом за хљебом због неимастине која је била далеко гора него сада. Сто ће рећи, неке ствари се на овим просторима никад не мијењају, зар не? Помисли човјек да то нема везе са влашћу и друштвеним уређењем.

Name

Ре

12.10.2018 11:16

Ста ти прицас? Ко је јос отисао својом вољом?

Name

Ре Блбл,

12.10.2018 12:39

ста ви говорите:исто је било, 65 - 72 Е ;другачне сам из бн" из Завода за запословање су сваки толико времена хајкали по Селима !пред празнична : ускрс , први мај , нова Година, поседовали су податке младича и Девинска кији су на борови, обрачали сапослења ' србски сељак добродушни ин је наседао на њихове лажне троскове , зато су добивали прашиче , јахањцке и друге намирнице да че запослити Немчије дете , ниста години Ево их други години ниста од тога деца узму торби ' и пута под ноге најбоља дестинација је била Словенија , аустрија њемачка :све преко веже тако је код мене било весело сам заради те банде очи су нам отворили многи смо успели уредбе пензионе добивамо срцу одиграли, и сада од једанпута цитам бела куга , Неце Нико да ради ! влада Липовшка много обмањивањем народ Ето вар радити ви сами себи проклета'немисли , има има народа кији цени раднога чловека ,а ви још цекајте пецајте кога че те да оцерупате ;зато ми је тих мојих сембераца сто јих јебете ин научите , души вам Проклетије ј,,,,м и још тражите помоч од диаспоре покварјени сте до зла бога.

Name

тако је блбл

12.10.2018 18:32

Наравно да су отисли својом вољом. И то подмицујуци сефове бироа за запославање. Казу, исло се "трбухом за крухом" наравно,бас као и у Југославији из једног града у други град на посао. Логицно. Казу морали су. Наравно да су морали. Мало ко иде на посао зато сто не мора.

Name

ПРЕВАРЕНИ ГЛАСАЦ

12.10.2018 09:32

ТАКО ЦУ И ЈА АКО БОГ ДА ЗА ЊЕМАЦКУ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

12.10.2018 09:46

Тако је најбоље! не треба се задрзавати у пропалој босни, мислим да це за коју годину нови рат

Name

Којот

12.10.2018 10:15

Ниси ти преварени гласац него бот.

Name

РЕ којот

12.10.2018 12:02

ЈА НИСАМ КО ТИ ГЛАСАО ИЗ СТРАХА ИЛИ СТО САМ СЕ ПРОДАО ЗА 50 КМ ЈА САМ ГЛАСАО СРЦЕМ НАПАЦЕНОГ НАОРОДА. ПРАВДА ЗА ДАВИДА !!!

Name

Хах

12.10.2018 10:04

Ови прије су барем имали планове за повратак. Ови сад имају само план отићи главом без обзира, и уопште не окрећати се, а камо ли планирати повратак. Најжалосније што је Српска постала "Мрска", побољшање ни на видику...пропаст!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радомир

12.10.2018 11:45

Колико се то вратило након 1Год. 2 Год 5Год мозда 10%... сад који долазе знају да се неце варатити сто би себе лагали

Name

Идемо

12.10.2018 10:59

Несто је увијек око једне године. Први су отисли и мислили се вратити за једну годину, а сада се цекају папири око једне године да се оде заувијек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВАКО ЗЛО ИМА И СВОЈЕ ДОБРО

12.10.2018 11:19

ЕВО ГЛЕДАЈУЋИ СВА ОВА ДЕШАВАЊА КАКО ДОДИК МАНИПУЛИШПЕ И ГЛАТКО ОСТВАРУЈЕ СВОЈЕ ЦИЉЕВЕ ПРЕКО ОВОГ НАРОДА , ЈАСНО ЈЕ ДА ОВДЈЕ НЕМА ШТА ДОБО ДА СЕ ОЧЕКУЈЕ, ОСИМ БЕЗНАДЕЖНОСТИ НА ДУЖИ ПЕРИОД . ПРЕМА ТОМЕ ПУТ ПОД НОГЕ И У НЕКУ ОД ЗАПАДНИХ ЗЕМАЉА. ЊЕМАЧКА ЈЕ ТРАДИОЦИОНАЛНО ГАСТЕРБАЈТЕРСКА ЗЕМЉА . ПРЕМА ТОМЕ ОВО ЗЛО ОД ВЛАСТИ И ОТУПЉЕНОГ НАРОДА КОЈИ И ДАЉЕ ГЛАСА ЗА ИСТОГ ИЗРОДИЛО ЈЕ ЈЕДНО ДОБРО , ОДЛАЗИМО ОДАВДЕ МАСОВНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хах

12.10.2018 12:28

Србима обецана земља њемацка а љубав русија као ромима италија а љубав Индија

Name

Зоран

12.10.2018 11:49

Они су тада овдје зарађивали мјесецино за сто кила брашна а ови данас неће ни да разговарају ако за плату немогу купити иПхоне. Ја сам крајем осамдесетих лицно зарадјуво 150 ДМ и кад мојој дјеци покажем тадашње листе гледају и не вјерују опет ,као и ви који ћете ово цитати. У селу од 1500-2000 становника аута си могао побројати на прсте једне руке а и оне који су имали возачку дозволу. А данас мислим да нема особе која је напунила 18 г а да нема возачку и ауто смартфон и чим отвори оци кафа и алкохол у кафићу. Нити сам тада пљувао Тита и власт нити то чиним сада нити сам кукао над судбином него сам се хватао посла каквог је било без обзира сто сам имао диплому ВСС. Данас када имам двије куће и факултетски образовану дјецу и ни сам незнам колико сам аута промијенио у својих педесет и нешто година ниса ни сретнији ни богатији него тада. Увијек сретан и задовољан и радно вријеме било дуже од прописаних 8 сати. Ово све сам писао у једнини али за све то је заслужна и моја друга половина моја супруга која ме је пратила у стопу. Зато савјет овој данашњој омладини ко сто кажем и мојој дјеци мање политике и висе рада. Рад и само рад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуле

12.10.2018 15:28

свака ти цаст.....свака ријец је на мјесту

Name

Прњавор

12.10.2018 19:41

Тако је земљаце. Мој отац је 68 отисао у иностранство. Круха нису имали да једу. Сада се солидно зиви ко хоце да ради.

Name

Браво

14.10.2018 13:14

Сасвим поштен коментар који одсликава реалност, не могу се зачудити да моја генерација неће да се хвата иоле поштених послова, док би у Њемачкој у канализацији мишеве гањали да могу за паре!