Споразум трајно и одрживо рјешење

Резултат дијалога Београда и Приштине треба да буде трајно, одрживо и реално рјешење у складу са међународним правом, рекао је европски комесар за проширење Јоханес Хан и додао да је то водећи принцип ЕУ, након што су радови на завршној фази дијалога започети јула прошле године.  

Регион 21.09.2018 | 11:22
Споразум трајно и одрживо рјешење
– Сваки споразум мора бити специфичан и прилагођен, а не преседан, и да допринесе регионалној стабилности и путу региона ка ЕУ. Стране заједнички дефинишу оквир за заједничку сагласност и јавно су казали да виде приоритете за трајно решење. Треба им дати простор за договор о садржају свеобухватног споразума о нормализацији – рекао је Хан у интервјуу за подгоричку Побједу. 

Хан није желио да коментарише могуће елементе правно обавезујућег споразума, али је истакао да се Брисел труди и наставиће, каже, интензивно да ради како би Београд и Приштина постигли свеобухватан и одржив споразум који ће подржати међународна заједница и који ће, како је рекао, у потпуности спровести све стране. “Дозволите ми да подсјетим да се ниједна нова држава не може придружити Европској унији без рјешавања билатералних питања”, рекао је Хан.

Напоменуо је и да је став високе представнице Федерике Могерини која посредује у том дијалогу јасан и да је, каже, тако било од почетка њеног мандата, а то је: ” Заједничка акција о трајном миру између Србије и Косова и у региону у цјелини главни је приоритет за ЕУ”.

 Извор: Тањуг

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

значи Србија

21.09.2018 09:46

По међународном значи праву и по 1244 су дио Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

21.09.2018 10:16

Проблем је само што међународно право данас постоји само формално и свака велика сила га тумачи онако како њој одговара. Намерно кажем велика зато што се мале државице за ништа не питају.

Name

Радомир Звани Поп

21.09.2018 13:52

господа из Европе треба да знају да је нај бројнији народ у бившој Југославији био нај бројнији што нису расписан референдум далисмо за стварање државица и ли за јединствену савезну републику Југославију кад заклињу у демократију и Хитлер позивом се на демократију треба јасно гласно коме се не живи у Србији сретан му пут Срби нигде нису почињали рат запад и Америка су завадили народе 50 година смо живели заједно нико није питао које какве вјере сметао им социјализам добили смо трули капитализам што смо тражили то смо добили сиротиња је гинила господа богатила народне свих вјера видите ко су богаташи ти су били за рат јер им је одговарао да стекну капитал а ми поштени људи постадошмо сиротиња и бједа што сам и сам поздрав свима од званог попа са Мајевице

ОДГОВОРИТЕ